ČUVAJ SE ZLA OD ONOGA KOJEM SI UČINIO DOBRO
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 18. Apr 2023. 18:04:34
Čekao sam ko će biti prvi.

I dočekao!

Autor raport.ba je ujagmio maštuluk da ispita i ospori postuhumno priznanje Kantona Sarajevo rahmetli Hasanu Čengiću i Muameru Zukorliću. Tu se našlo i moje ime.

Prijedlog dolazi od Odbora za javna priznanja KS, kojim predsjedava Elvedin Okerić iz NiP-a, koji je autoru raporta.ba objasnio razloge zašto su ih kandirali za dodjelu javnog priznanja KS.

No, za autora report.ba to nije dovoljno, već je oportuno da kaže da su to sporne i kontraverzne ličnosti.

Ništa neobično. Navikli smo na to pa nas takvi objedi ne iznenađuju ni za Čengića ni za Zukorlića. Obojica su uradili tolikog dobra za Bosnu i Bošnjake da im se ne može halaliti!

Međutim, ima nešto što prelazi granicu običnog objeda, a to je ova konstatacija autora raport.ba kao dokaz da sam ja kontraverzan:

"Mustafa Cerić bio je reis i po svemu je kontroverzna ličnost koja je opet kroz godine rada i djelovanja povezana sa SDA. Cerić je u posljednje vrijeme u žižu javnosti stigao kada je u Kini podržao ‘borbu protiv Ujgura’, pa se od njega ogradila čak Islamska zajednica koju je nekad vodio".

Ne znam tačno po čemu sam kontraverzan. Vjerovatno po tome što sam dobitnik UNESCO-ve nagrade za mir 2003. godine. To se ovdje Bošnjaku i još reisu-l-ulemi u Bošnjaka ne prašta.

No, tačno je. Ja nisam samo povezan sa SDA, već sam jedan od 40 osnivača SDA na što sam izuzetno ponosan. Nisam znao dosada da je grijeh piti povezan sa SDA, koja me, eto, nije predložila, već NiP, kojem sam zahvalan zato što bi to bilo prvo i jedino državno priznanje za moj dvodecenijski reisovski rad i djelovanje u ime muslimana - Bošnjaka u ratu i miru.

Međutim, ono što me naročito ponukalo da odgovorim autoru raport.ba jeste njegov ili njezin objed u vezi sa mojom delegaciskom posjetom Kini te njegovo ili njezino likovanje da se od mene ogradila Islamska zajednica zato što sam navodno podržao Kinu u ‘borbi protiv Ujgura’.

Nažalost, tačno je da se moja Islamska zajednica ogradila od mene zbog moje posjete Kini na temelju lažnih medijskih izvještaja bez prethodne provjere da li je medijski glasnik govorio istinu ili laž, što je osnovni kur'anski postulat da se ne napravi greška iza koje slijedi kajanje.

Utjeha mi je u činjenici da je "Islamska zajednica" vrlo širok pojam, koju ponekad činovnici, koji u njoj rade, zloupotrebljavaju nesavjesno i neodgovorno tako što se ograđuju od nekoga jer ih je neko nagovorio da to urade.

Nije li se "Islamska zajednica" kroz svoje činovnike svojedobno ogradila i od "Mladih muslimana", koji su preživjeli pa ću i ja, ako Bog da, preživjeti sadašnju ogradu moje IZ-e, jer "Islamska zajednica" nisu samo njeni činovnici, već cjeloviti Ummet.

Uostalom, "Islamska zajednica", odnosno njen samovoljni činovnik se na prvi mah, a na temelju medijskih izvještaja, ogradio i od kozaračkog imama hafiza Amira ef. Ahmaća da bi se kasnije uvidjelo da je to bila greška.

Niko nije ni savršen ni vječan. Samo je Svevišnji Allah i savršen i vječan!

Zato želim reći autoru raport.ba da argument o mojoj kontraverznoj ličnosti zbog toga što se moja IZ-a ogradila od mene na temelju lažnih medijskih izvještaja nije adekvatan.

Gospodine ili gospođo autorstva raport.ba, morate potražiti drugi uvjerljiviji argument.

Naravno, ako u vama ima edeba?