ŠMIT JE DONIO ANTIUSTAVNU ODLUKU, NA PARLAMENTU JE DA SE ODREDI ZA SLOBODU ILI GROB DEMOKRATIJE
Autor: NAP
Objavljeno: 28. Apr 2023. 13:04:39
Piše: Enver Išerić, Patria
Šmit je sinoć ubio demokratiju. Danas će Parlament pokušati njenu reanimaciju ili će isključiti aparate i pustiti je da umre. Šmit je sinoć donio odluku nedemokratsku, diskriminatorsku, antiustavnu, ali ipak, s obzirom na sve njegove dosadašnje aktivnosti, očekivanu. Sada se vodi žestoka medijska borba između onih koji podržavaju Šmitovu odluku i onih koji su protiv njegove odluke.

Ono što je potrebno naglasiti je činjenica da se prava politička borba vodi između političkih stranaka za koju su većinom glasali Bošnjaci, a u tu borbu su uključeni svi Bošnjaci bez obzira da li pripadaju ili ne pripadaju nekoj od tih političkih stranaka. Suština je u tome da su Šmitove odluke štetne za vladavinu ustavnosti i zakonitosti kao i za razvoj demokratije, ali i očuvanje suvereniteta naše države Bosne i Hercegovine. Zbog toga niko ne može naći nikakvo opravdanje za jednokratna rješenja koja bi dovela do imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Rješenja moraju biti trajna i ne smiju biti u korist, ali ni na štetu niti jednog konstitutivnog naroda ili bilo kojeg građana naše države.

Visoki predstavnik se donošenjem jednokratne odluke sam proglasio potpredsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i time zamijenio na ustavan način izabranog Refika Lendu. Za one kojima nije jasno što to u praksi znači možemo navesti primjer kad bi visoki predstavnik svojom odlukom uređivao rad, naprimjer Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pa u slučaju da nedostaje glas nekog od ministara donio odluku kojom bi utvrdio da se glas je ministra koji je glasao protiv, ipak smatra glasom za tu odluku.

To je suština problema Šmitovih odluka i neka niko ne pokušava njihov sadržaj pravdati. Isti stav, kada su u pitanju jednokratne odluke, iznosio sam i ranije i isto bih mišljenje imao da su odluke uperene protiv bilo kojeg pojedinca koji obnaša odgovorne dužnosti ili bilo kojeg kostitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. Mi se moramo zalagati za ustavnost i zakonitost, a ne za anarhiju i ponižavanje jednog od tri konstitutivna naroda, u ovom slučaju Bošnjaka.

Danas će glasanje o Šmitovoj odluci o davanju saglasnosti na sastav nove federalne vlade, koje će biti, ja sam siguran u to, pojedinačno izjašnjavanje, biti vrlo jasno svim građanima ko se bori za europske vrijednosti i ko radi u interesu građana i države Bosne i Hercegovine. Danas će Parlament Federacije Bosne i Hercegovine udariti temelje za kip slobode ili temelje za spomenik na grobu demokratije.