POTRESNO PISMO EMIRA KATARA UN-U POVODOM 75 GODINA PATNJI NARODA PALESTINE
Autor: B.net
Objavljeno: 17. May 2023. 14:05:06
Ujedinjene nacije (UN) po prvi put su službeno obilježile progon stotina hiljada Palestinaca iz današnjeg Izraela na 75. godišnjicu njihovog egzodusa.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je predvodio komemoraciju u UN-u povodom onog što Palestinci nazivaju “Nakba” (na arapskom jeziku - “katastrofa”), pozvao je UN da suspendira članstvo Izraela zbog „agresije“ i „okupacije“ palestinskih teritorija.

Jedna od država koja istrajno stoji uz Palestince svih tokom decenija njihovih progona i stradanja svakako je zaljevska država Katar.

Emir Države Katar šeik Tamim bin Hamad Al-Thani uputio je ovim značajnim povodom pismo Komitetu UN-a za ostvarivanje neotuđivih prava palestinskog naroda kojeg je inače Generalna skupština prošlog novembra zadužila da organizira skup na visokom nivou, a povodom 75. godišnjice „Nakbe“.

Naime, Država Katar bila je među zemljama koje su podnijele nedavni nacrt rezolucije Generalne skupštine kojim se poziva na obilježavanja događaja koji je polazna tačka novije historije Palestinaca, i to na visokom nivou, u sjedištu UN-a u New Yorku.

-Katastrofalni učinci Nakbe-

Emir Katara naglasio je, uz ostalo, da njegova zemlja shvata značaj „palestinskog pitanja“ koje je u središtu obilježavanja Nakbe. Ne samo za 14 miliona Palestinaca, čiji su roditelji, nane i djedovi proživjeli taj tragični događaj, "već za sve Arape, muslimane i slobodne ljude diljem svijeta".

„Katastrofalni učinci Nakbe traju do danas. Uslijed nje pate milioni Palestinaca, uključujući i izbjeglice, koji i dalje traže pravo na povratak u svoju zemlju iz koje su nepravedno protjerani“, poručio je Emir Države Katar.

Prošlo je, podsjetio je, 75 godina od Nakbe i 56 godina od izraelske okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze 1967.

Uprkos svim rezolucijama koje su od tada izdale Ujedinjene nacije, ali i konsenzusu međunarodne zajednice o nezakonitosti izraelske okupacije, ona se nastavlja i popraćena je nezakonitim aktima poput ilegalnog naseljavanja okupiranih područja, pokušaja prisvajanja palestinskih teritorija, rušenjem palestinske imovine, raseljavanjem i ugnjetavanjem palestinskog naroda i lišavanjem raznih drugih prava...

Katarski suveren upozorio je da je posljednjih mjeseci eskaliralo nasilje nad bespomoćnim palestinskim narodom, kao i napadi na njihove svetinje.

Također, naveo je emir Katara, ograničavaju se prava muslimana i kršćana na siguran, slobodan i neograničen pristup njihovim svetim mjestima i bogomoljama, prije svega blagoslovljenoj džamiji Al-Aqsa i crkvama okupiranog Jeruzalema, pravo Palestincima da se u njima mole.

Emir Katara je ove aktivnosti nazvao nezakonitim praksama, potpuno suprotnim međunarodnom humanitarnom pravu, koje garantira pravo na molitvu, zaštitu vjernika i vjerskih svetinja. Po njemu, praksa suprotna tome predstavlja kršenje relevantnih rezolucija UN-a.

-Ne provocirajte 2 milijarde muslimana-

Kako je podvukao šeik Al Thani, Država Katar je oštro osudila atake u džamiji Al Aqsa u toku svetog muslimanskog mjeseca ramazana. Takvi ataci su, kako je rekao, produžetak politike "judaizacije Jeruzalema" i provociranja osjećaja dvije milijarde muslimana u svijetu, što prijeti eskalacijom situacije.

Emir Države Katar je još jednom izrazio oštru osudu i "pokušaja judaizacije okupiranog Jeruzalema" i „promjene njegovog arapskog, islamskog i kršćanskog identiteta“, te istakao potrebu poštivanja pravno-historijskog statusa Časne džamije, jednog od najsvetijih mjesta islama.

S obzirom na kontinuiranu izraelsku okupaciju i nezakonita naseljavanja, te s tim povezana kršenja međunarodnog prava i međunarodnog legitimiteta, Država Katar podržala je zahtjev Generalne skupštine UN-a Međunarodnom sudu pravde za davanje savjetodavnog mišljenja o pravnim učincima izraelske okupacije i nelegalnog naseljavanja, te mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava Jeruzalema, poručio je Al Thani.

U veoma emotivnom obraćanju vladar Države Katar je dodao da je njegova zemlja posvećena "podršci bratskom palestinskom narodu koji još čuva ključeve domova svojih predaka koji su im oteti, uvjeren da će se jednom vratiti u svoju zemlju".

„Nakon sedam i pol desetljeća od Nakbe, danas obnavljamo naše povjerenje u pravednost palestinskog cilja i pozdravljamo bratski palestinski narod u njegovoj hrabroj ustrajnosti u borbi za svoja prava, te potvrđujemo čvrst stav Države Katar o potrebi postizanja mirnog rješenja palestinskog pitanja u svim njegovim aspektima na temelju međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda“, poručio je emir Države Katar.

Pozvao je, na kraju, na okončanje izraelske okupacije i postizanja dvodržavnog rješenja koje uključuje uspostavu nezavisne, suverene i održive Države Palestina na granicama iz 1967., s istočnim Jeruzalemom kao njezinim glavnim gradom, objavio je Bosnian news service ins.ba.
Foto: Wikipwedia