Pravda počela stizati zločinca
U ARIZONI PRITVOREN ZLOČINAC SINIŠA ĐURĐIĆ
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 19. May 2023. 18:05:07
Zbog prikrivanja svoje ratne prošlosti prilikom emigriranja i useljenja u SAD, što je kažnjivo prema američkim imigracijskim zakonima, porota Okružnog suda Sjedinjenih američkih država za okrug Arizona u Tuccsonu, prije nekoliko dana, bosanskohercegovačkog državljanina Sinišu Đurđića (50) proglasila krivim nakon čega je pritvoren te ga čeka izricanje kazne u okviru koje će dobiti minimalno pet godina zatvora, a slijedi mu i deportacija u Bosnu i Hercegovinu gdje bi trebao odgovarati za počinjene zločine tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992. - 1995. godine. On je u Sjedinjene Američke Države ušao 2000. godine sa izbjegličkom vizom, a kasnije stekao stalni boravak u ovoj zemlji.

PRIPREME ZA SVJEDOČENJE: Asif Šehić, Alija Halilović, Sabahudin Šehić, Mirsad Šehić i Eset Muračević

Nekoliko bosanskohercegovačkih građana, među kojima je bio i potpisnik ovih redova, svojim iskazima pred sudom u Arizoni razotkrila je njegovu prevaru vezanu za zloupotrebe vize, dozvola i drugih dokumenata kojima je nezakonito sebi obezbijedio boravak u ovoj zemlji i pribavljanje američkog državljanstva.

Alija Halilović, Sabahudin, Mirsad i Asif Šehić koji su, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992. - 1995.godine prošli golgote agresorskih logora na području općine Vogošća, svojim emotivnim iskazima, razotkrili su namjere Siniše Đurđića da, prikrivanjem svoje ratne prošlosti, sebi opskrbi nesmetani boravak u Americi. Naime, on je bio jedan od ekstremnijih čuvara agresorskih logora „Bunker“ kod Pansiona „Kon Tiki“ u Vogošći i „Planjina kuća“ u Svrakama u kojima je od 800 prisilno zatočenih Bošnjaka njih 400 ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu te se o njihovoj sudbini ni danas ništa nezna. Zajedno sa svojim ocem Radivojem i drugim pajdašima Nikolom Jovanovićem Brigom, Žarom Milićem, Radetom Lukićem... tukao je zatočenike, puštao i druge da ih biju, uskraćivao vodu, hranu. Bio je u ekipi onih koja je među zatočene Bošnjake ubacivala dimne granate, suzavac, uvodla pse, tjerali zatvorenike na homoseksualne odnose.... Njegove torture, na svojim leđima osjetio je i potpisnik ovih redova, koji se, nakon sedmomjesčnog zatočenja uspio spasiti bijegom iz agresorskog „živog štita“. Na žalost, Sinišine riječi kako profesor Zahid Baručija neće živ izaći iz logora su se obistinile. Svirepo je ubijen.

Oni su svjedočili o zlodjelima Siniše Đurđića

Inače, kazna za prikrivanje ratne prošlosti i kazna nakon deportacije u Bosnu i Hercegovinu gdje bi, pred pravosudnim organima naše zemlje, trebao odgovarati za svoja zlodjela počinjena tokom miniulog rata, nisu jedne kazne koje je „zaradio“. U Americi je već odrobijao pet godina zbog dvadesetogodišnjeg, bosanskohercegovačkog, mladića čiju je smrt uzrokovao vožnjom u pijanom stanju.

Sinišin otac Radivoje umro je u Arizoni 2012. godine te je tako izbjegao odgovornost za prikrivanje svoje ratne prošlosti i zločine koje je, kao čuvar agresorskog logora „Bunker“ kod Pansiona „Kon-Tiki“ u Vogošći, zajedno sa svojim sinom i drugim zločincima činio.