MILATOVIĆ POLOŽIO ZAKLETVU I STUPIO NA DUŽNOST PREDSJEDNIKA CRNE GORE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 20. May 2023. 12:05:44
Jakov Milatović, polaganjem zakletve pred poslanicima, stupio je na dužnost predsjednika Crne Gore.
"Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika vršiti odgovorno časno, savjesno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu", kazao je Milatović polažući zakletvu.

Okupili smo se kako bi izabrani predsjednik položi zakletvu pred poslanicima Crne Gore, rekla je predsjednica parlamernta Danijela Đurović.

"Ustav je propisao obavezno polaganje zakletve. U Crnoj Gori riječ je bila i treba da ostane tvrđa od kamena. Zakletva je nešto vise zato ocekujem da izgovorena data rijec ima i tezinu i ozviljnost i odgovornost. Tu obavezu imamo mi kao donosioci odluka. Da afirmisemo jake i profesionalne institucije i doprinosimo napretku nase zemlje", navela je ona.

Ranije
Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas će u pred poslanicima u crnogorskom parlamentu položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika države.

Na inauguraciju je stigao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović, Željko Komšić i predsjedavajuća Željka Cvijanović...


Na inauguraciju Jakova Milatovića stigao je i dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Protokolom je, u 17.30 časova, predviđen koktel u Vili Gorica koji priređuje predsjednik Crne Gore sa suprugom.

Milatović je pobijedio na predsjedničkim izborima u drugom krugu, održanom 2. aprila, u kojem je osvojio blizu 60 odsto glasova.

Ustavom Crne Gore, usvojenim 22. oktobra 2007. godine, predsjednik države se bira neposrednim izborima na pet godina.

Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima 2008. i 2013. godine.

Đukanović je izabran na tu funkciju na predsjedničkim izborima 2018. godine.