Udruženje „Bosni u amanet“ snimilo video spot na pjesmu: Safija Haskić, Mirsad Jarović i Naida Efendić
JAJCE - MOST LJUBAVI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 22. May 2023. 21:05:52
„Bosni u amanet“, jedno od najmlađih udruženja, koje ove godine obilježava dvogodišnjicu svog postojanja, nastavlja realizaciju svog projekta u okviru kojeg želi svakom gradu u Bosni i Hercegovini ali i gradovima van njenih granica, u kojima žive bosanci, pokoniti pjesmu. U subotu, 20. maja ove godine snimilo je video spot na pjesmu „Jajce-most ljubavi“ koju je za članove ovog agilnog udruženja napisao Ismet Polovina kojem je kao koautor aranžmana pomogao Hamza Stroil. Pjesmu su znalački, uz hor svojih kolega iz udruženja, otpjevali Safija Haskić, Naida Efendić i Mirsad Jarović. Po riječima Ismeta Polovine, kompozitora i vlasnika Produkcije „Blues“, koji je ovu pjesmu „obukao“ u video „ruho“, radi se o autentičnoj ljubavnoj priči koja se, na prostoru današnjih vodenica u Jajcu, desila negdje u šesnaestom vijeku.


-Travničanin Emin Asif nad dva kamena na kojima je mljeo žito sagradio je vodenice, kaže Ismet Polovina. Imao je kćerku Hatidžu koja, kad je stasala za udaju, nije ispunila njegovo obećanje da je da momku lokalnog bogataša već je svoje srce i ljubav poklonila njegovom slugi Nusretu. Razočaran njenim postupkom i slugu i nju je otjerao od sebe. Ostao je sam. Lokalno stanovništvo, ogorčeno njegovim postupkom, više kod njega nije htjelo mljeti žito te mu je, vrlo brzo, posao u potpunosti propao. Neimari su kasnije, u znak ljubavi Nusreta i Hatidže, pored njegovih vodenica, podigli dvadesetak novih vodenica, pored kojih je, uz žubor vode, nastavila živjeti priča o njihovoj ljubavi. Na obližnjem „Mostu ljubavi“ i danas se brojni mladenci zaklinju na vječnu ljubav. U oživljavanju ove, vrlo zanimljive priče, kao glumci, pomogli su mi: Dalila Berbić, Amer Mirvić, Selma Korman, Ismeta Jarović, Armin Osmić, Sedžada, Sedija i Rifet - Riki Džanan, Elfeta Kolar te Samir i Elmira Imamović. U završnoj sceni pridružili su nam se i članovi Kulturno umjetničkog društva „Puračić“ i Puračića. Na neki način ova će pjesma, u vremenu pred nama, postati himna Jajca.


Inače, snimanje na više lokacija u Jajcu, budilo je pažnju turista koji su nastojali da sa članovima ekipe naprave fotografiju „za uspomenu i dugo sjećanje“, a neki su, uz harmoniku Mirsada Jarovića, zapjevali i zagrali tradicionalno bosansklohercegovačko kolo.