KAZNE ZA UBISTVO U PRIBOJU GLAVNI ZAHTJEVI PROTESTA U NOVOM PAZARU
Autor: radiostoplus.com
Objavljeno: 24. May 2023. 20:05:54
Glavni zahtjevi protesta građana Novog Pazara, najavljenog za petak, usmjereni su na sankcionisanje svih odgovornih za ubistvo Ervina Ćelahmetovića u Priboju, uz smjenu ministra policije Bratislava Gašića.

Organizatori su naveli da je ministar “najodgovorniji za nasilničko ponašanje policajaca, posebno u Sandžaku, gdje i nakon počinjenih nedjela nad Bošnjacima policajci ne bivaju kažnjeni već nagrađeni, što rezultira nove zločine i strah među Bošnjacima i Srbiji”.

Među zahtjevima protesta, kojim se građani Novog Pazara pridružuju protestima “Srbija protiv nasilja”, nalazi se i najteža kazna za policajca I.A. (28), osumnjičenog za ubistvo Ćelahmetovića.

Traži se i smjena načelnika Granične policije i komandira Policijske stanice Priboj, kao i otkazi za sve policajce koji nisu spriječili, a potom i omogućili bjekstvo osumnjičenog.

Građani zahtjevaju i informacije o tome šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju “pozivali na novi genocid nad Bošnjacima”, kao i pooštravanje kazni za ratnohuškačku retoriku i poruke kojim se šira međunacionalna i međuverska netolerancija.

“Pripadnici policije i drugih bezbednosnih službi bi trebalo da štite sve građane, a ne da građanima druge nacionalnosti prete genocidom, istrebljenjem i da ih svirepo ubijaju”, navodi se u obrazloženju zahtjeva.

Oni su naveli da će, dok se zahtjevi ne ispune, smatrati da je ubistvo Ćelahmetovića “rezultat prestanka funkcionisanja pravne države”.

Protest građana Novog Pazara, pod nazivom “Sandžak protiv nasilja”, održaće se na Gradskom trgu u petak, 26. juna, od 18 časova.