OBILJEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA BEBA U PORODILIŠTU "DR. ZEHRA MUIDOVIĆ" TOKOM OPSADE SARAJEVA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 26. May 2023. 15:05:40
Polaganjem cvijeća i vijenaca danas je obilježena godišnjica stradanja beba u porodilištu "Dr. Zehra Muidović" tokom opsade Sarajeva, javlja Anadolija.

Polaganju cvijeća prisustvovali su predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i medicinsko osoblje porodilišta "Dr. Zehra Muidović".

Alija Hodžić, potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, izjavio je da osjeća duboku tugu i bol svaki put kada posjeti ovo i slična mjesta stradanja.

"Zašto? Zato što su to bila nevina mala bića, tek rođena koja ne znaju ama baš ništa ni o ratu ni o bilo čemu. Međutim, agresor je htio na ovaj način da ubije dušu, volju i ono što su željeli branioci i građani Sarajeva i države Bosne i Hercegovine - slobodu, jednakost, pravdu, da žive u miru, slozi i zajedništvu. Agresor je htio da uništi volju ljudi koji su branili ovu državu i ovaj grad, htio je da nas psihički uništi ubijanjem djece", kazao je Hodžić.

Naglasio je da je stoga veoma važno njegovati kulturu sjećanja kako se historija ne bi ponovila.

"I ja sam jedan od onih koji više nemaju djece. I meni su ubili jedno jedino i mogu da shvatim sve one koji razmišljaju kao i ja, a to je da nisam zloban, da ne želim nikome zlo i da ću uvijek kao i ostali roditelji ubijene djece doći na ovo i druga mjesta gdje su stradali naši najmlađi, naši sugrađani svih godina. Mi ćemo dok budemo živi dolaziti na ovakva mjesta", rekao je Hodžić, napominjući da političari također trebaju mnogo više dolaziti na ovakva mjesta i njegovati kulturu sjećanja.

Na današnji dan 26. maja 1992. godine, vodila se velika bitka za odbranu porodilišta "Dr. Zehra Muidović" u sarajevskom naselju Jezero koje se nalazilo na prvoj liniji fronta i bezobzirno je gađano. Tek rođene Sarajlije postale su najstrašnije žrtve agresora.

Počelo je pješadijskim napadom koji je trajao cijeli dan. Kada su agresorske jedinice shvatile da neće moći zauzeti zgradu, uslijedilo je strahovito granatiranje iz tenka na Poljinama i topova smještenih iznad Nahoreva iz pravca Pionirske doline.

Tog kobnog dana ubijeno je petero djece, a dan poslije evakuirana su djeca i majke. Pripadnici Odreda Koševsko brdo uspjeli su odbiti napad agresora.

Najveći dio opreme kojim je porodilište raspolagalo je uništen. Porodilište je dislocirano u Klinički centar na Koševu.

U trenutku napada u porodilištu je bilo 130 žena i 70 novorođenčadi. Porodilište je obnovljeno u novembru 2010. godine.