KADA HOTIĆ NAKON PRESUDE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: DOKAZ O UČEŠĆU SRBIJE U AGRESIJI NA BIH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 31. May 2023. 15:05:24
Kada Hotić, iz udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, u prvoj reakciji na konačnu presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kojom su osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine počinjene tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, kazala je kako se osjeća lijepo jer se sve vrijeme bori za istinu i pravdu, prenosi Anadolija.

U prvoj reakciji na presudu koju je zabilježila televizija N1 u Hagu, Hotić je kazala kako "nijedna kazna ne može podmiriti zločine koje su počinili", ali kako su Haški tribunal i Mehanizam koji ga je naslijedio u presudama uspjeli dokazati da su zločini počinjeni i izreći kazne počiniocima, i da je u tome njihov značaj.

"Ova dvojica (Stanišić i Simatović, op. a.) dokaz su da je Srbija učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu..., a Tribunal je dokazao da je počinjen genocid u Srebrenici i sve zločine. Nadam se da će ova presuda doprinijeti pomirenju i priznanju odgovornosti za počinjene zločine", rekla je Hotić, uz ostalo, za N1.

Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

Današnjom presudom, ukinute su prvostepene kazne od po 12 godina i Stanišić i Simatović su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.