FAZILA EFENDIĆ: PRESUDOM SIMATOVIĆU I STANIŠIĆU JASNO JE DA JE SRBIJA UČESTVOVALA U AGRESIJI NA BIH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 31. May 2023. 16:05:44
Nakon presude Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću uslijedile su i brojne reakcije u Bosni i Hercegovini. Članice udruženja koje okupljaju preživjele žrtve genocida izricanje presude pratile su u Hagu.

Fazila Efendić, predsjednica udruženja "Srebreničke majke" u izjavi za Anadoliju rekla je da žrtve ne mogu biti zadovoljne dužinom kazne koja je izrečena Simatoviću i Stanišiću.

“Ono što je dobro jeste da su oni presuđeni i da se jasno presudom zna ko je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a to je Srbija. Za žrtve to ne može biti nikad dovoljno. Dužina kazne nije dovoljna. Ali, bitna je presuda i njena suština, jer su oni bili u vrhu i direktni su izvršioci projekta koji je isplanirao Slobodan Milošević. Zbog toga je presuda bitna, da se zna zbog generacija koje dolaze“, istakla je Efendić.

Podsjećamo, nekadašnji čelnici Službe državne bezbednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su danas pred Apelacionim vijećem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) pravosnažno na po 15 godina zatvora.

Foto: Screenshot