I U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 31. May 2023. 20:05:43
I aktivisti Udruženja „Porodice nestalih općine Vogošća“ danas (31.05.2023.) su se, ispred vogošćanskog Srednjoškolskog centra, podjelom bijelih traka, uključili u akciju „Zajedno protiv negiranja“ upriličenu povodom 31. godišnjice napada na općinu Prijedor i obilježavanja 31.maja-Dana bijelih traka, koji podsjeća na 31. maj 1992. godine kada su lokalne vlasti u Prijedoru, predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS), naredile svim sugrađanima nesrpske nacionalnosti da na kuće okače bijele plahte a oko ruku da nose bijele trake.Oni su, podjelom bijelih traka, ukazali na genocidne radnje agresora na Bosnu i Hercegovinu.


- Želimo ovim činom da budemo glas i podrška onima koji više nisu sa nama, kaže Ema Čekić, predsjednica Udruženja „Porodice nestalih općine Vogošća“.Među 3.176 ubjenih civila ovog kraja je i 102 ubijene djece kojima prijedorska vlast osporava izgradnju spomen-obilježja koji bi svjedočio ovom monstruoznom zločinu.


-Ovo je dobra prilika da se moja generacija značajnije upozna sa onim što se dešavalo tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine jer, tokom dosadašnjeg školovanja, nismo imali prilike da to saznamo kroz nastavni proces, kaže Isak Namglalija, učenik Srednjoškolskog centra Vogošća koji je sa kolegama prisustvovao obilježavanju Dana bijelih traka.

Vezanjem bijelih traka, učenjem Fatihe i minutom šutnje, prerd početak danasšnje, 26. sjednice Općinskog vijeća Vogošća, i vijećnici ovog zakonodavnog tijela Vogošće odali su počast Prijedorskim žrtvama.