U ŠVICARSKOJ OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA: IZGRADITI SPOMEN-OBILJEŽJA U PRIJEDORU, 31. MAJ PROGLASITI DANOM ŽALOSTI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 02. Jun 2023. 16:06:01
U okviru svojih aktivnosti Komisija bijelih traka učestvovala je u nizu događaja povodom obilježavanja Dana bijelih traka, koji su održani 30. i 31. maja u znak sjećanja na žrtve zločina u Prijedoru i širom Bosne i Hercegovine tokom agresije na BiH.

Komisija bijelih traka ima za cilj istraživanje, dokumentiranje i podizanje svijesti o zločinima i kršenjima ljudskih prava, te očuvanje sjećanja na žrtve.


Ovim obilježavanjem želimo skrenuti pažnju na opasnosti diskriminacije i podržati preživjele osobe i njihove porodice u njihovom procesu suočavanja s prošlošću. Tokom spomenutih dana, pozvali smo sve pojedince da se pridruže obilježavanju noseći bijele trake na svojim rukama. Ova simbolična gesta ima za cilj ukazivanje na važnost pravde, istine i pomirenja, kao i solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama – naveli su iz Komisije bijelih traka.

Tokom programa obilježavanja sječanja na žrtve zločina u Prijedoru, u saradnji sa Prosperitet Fondom i Bosona Ticino organizirana projekcija filma “DNK dostojanstva” u Luganu, 30. maja. Istog dana, film je prikazan i u Ženevi u saradnji sa Kulturnim udruženjem Bošnjaka u Ženevi, nakon čega je održana panel diskusija sa Ajlom Kuduzović, supredsjednicom Komisije bijelih traka i Srđanom Sušnicom.


Također, 31. maja organizirana je projekcija filma “DNK dostojanstva” u Sionu u saradnji sa Udruženjem Bošnjaka Siona i okoline, te u Lozani sa Udruženjem Bošnjaka u Lozani uz prisustvo supredsjednice Komisije Sedine Delić Tanović.


Navedene projekcije održane kao dio aktivnosti Komisije bijelih traka povodom obilježavanja Dana bijelih traka. Cilj projekcija filma bio je podizanje svijesti o stradanju i patnji koje su se dogodile u Prijedoru, kao i o važnosti pravde, istine i pomirenja. Film ‘DNK dostojanstva’ snažno prikazuje živote žrtava i njihovih porodica, te njihovu borbu za pravdu i istinu. Projekcije su također bile jedinstvena prilika za Prijedorčane u inostranstvu da pokažu i istaknu svoju bol – saopćeno je iz Komisije bijelih traka, udruženja sa sjedištem u Švicarskoj.

Komisija bijelih traka je organizirala i učestvovala u nizu događaja, tribina, projekcija, diskusija i manifestacija s ciljem edukacije javnosti o stradanju i patnji koje su se dogodile u Prijedoru i okolini tokom agresije na BiH.

Jedna od aktivnosti je i panel diskusija koju je organizovao Pravni fakultet Univerziteta u Zenici 31. maja u znak komemoracije bijelih traka, s ciljem prezentacije rada Komisije.

Ova panel diskusija je pružila priliku da predstavimo naše aktivnosti na podizanju svijesti o zločinima i kršenjima ljudskih prava tokom rata u Bosni i Hercegovini, ali i buduće planove – naveli su.
Na Trgu UN-a ispred palate Ujednijenih nacija, održana je manifestacija na kojoj je sudjelovalo više od 150 osoba u saradnji s Kulturnim udruženjem Bošnjaka u Ženevi, prenosi Anadolija.

Komemoracija
31. Godina BIJELE TRAKE Prijedor, 31.05.1992.-31.05.2023.
Geneva, 31.05.2023.


Poštovani članovi porodica svih nevinih žrtava agresije u Bosni i Hercegovini i vi koji ste preživjeli genocid i sve zločinačke torture tokom agresije na BiH,
Cijenjeni organizatori i naši prijatelji,
Draga braćo i sestre,

Sa ogromnom tugom u našim srcima, danas obilježavamo 31. godinu od prestrašnih strahota agresije na Bosnu i Hercegovinu, konkretno, kada su stanovnici Prijedora morali prilikom kretanja nositi BIJELE TRAKE oko ruku i svoje kuće obilježiti BIJELIM ZASTAVAMA, čaršafima, a nastravičnijim zločinačkim djelovanjem nevina bića završila u masovnim grobnicama, ćefinima i sanducima… i sve to u suverenoj, nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi, članici UN-a - tada R Bosni i Hercegovini.

Svima nama su bolna prisjećanja. Meni je život označen borbom za istinu i pravdu nakon svega proživljenog iz tog perioda.

Citiraću strašnu poruka od 31.05.1992. godine sa Radio Prijedora:
"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”

Zločini u Prijedoru su počeli napadima agresorskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, pa napadom na Kozarac 24. maja i otvaranjem logora (pravilnije Logora smrti) Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja. 1992. godine. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja je prošlo oko 31.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti (Bošnjaci, Hrvati, Albanci, Romi, po jedan Čeh, Pakistanac, Srbin i Ukrajinac).

Prema dostupnim podacima ovim Genocidnim planom istrebljenja u Prijedoru je ubijeno 3.176 ljudi, od kojih 102 djece, a za 54 njih posmrtni ostaci-kako to strašno zvuči - još uvijek nisu pronađeni.

Evidentirano je stradanje 258 žena, od kojih 107 još uvijek nije pronađeno. Najmlađa žrtva bila je beba od tri mjeseca – Velid Softić, a najstarija Zlata Kekić, ubijena u 95. godini života.”

Danas, ovdje u Ženevi, ispred UN-a, u Prijedoru i širom BiH, a i diljem Svijeta, prisjećamo se sa pijetetom prema nevinim žrtvama sa porukom da se 31.maj i 11.juli trebaju proglasiti danima žalosti, prvenstveno u Bosni i Hercegovini.

Potrebno je njegovati kulturu sjećanja i nezaborava na strašne i monstrouzne zločine i zatražiti od institucija Bosne i Hercegovine, ali i OHR-a intervenciju oko ovog pitanja, ali i pitanja izgradnje spomenika u Prijedoru koje je inicirano još 2013. godine. Zahtjev je službeno podnesen u Prijedoru 2014. godine. Skupština Grada Prijedora se nikada nije izjasnila oko tog zahtjeva.

Poštovani i dragi svi,
Istinu o Prijedoru treba širiti, ne predati zaboravu, jer je na najmonstrouzniji način ubijeno, mučeno, silovano, proganjano, držano pod opsadom, stanovništvo Prijedora i svih naših Priijedora u BiH. Posljedice osjetimo i živimo sa njima i danas… Zato, borimo se dobrim i pravdom protiv zla za bolje sutra za sve nas…

Mirno, stabilno i napredno društvo na euroatlanskom putu su najvažniji prioriteti Bosne i Hercegovine, kao evropske zemlje sa višejezičkim, multikulturalnim i multireligijskim stanovništvom, a što vidim kao naše veeliko bogatstvo.

Nažalost, i danas mnoge majke, očevi, djeca plaču zbog nečijih monstrouznih namjera pretočenih u strašne zločine protiv čovječnosti, i to diljem Svijeta.

Stoga je moja poruka: Mir, sloboda i pravda za sve. Pravda možda jeste spora, ali je dostižna. Upravo danas je to potvrđeno i u Den Hagu, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu – presude Stanišiću i Simatoviću.

Poštovani i dragi svi,
Nikada, nigdje, nikome da se ponove Bijele trake u Prijedoru i Genocid u Srebrenici i svim našim Prijedorima i Srebrenicama diljem Bosne i Hercegovine i širom Svijeta.

Hvala vam,
Mr. Dženeta Halilović

Potpredsjednica Komisije bijelih traka Emina Ademović iz Srebrenice istaknula je da Prijedor i prijedorske bijele trake moraju biti prioritet za sve nas i da to ne obuhvaća samo osobe iz Prijedora. Na skupu se obratila i Dženeta Halilović, savjetnica u Ambasadi BiH u Bernu.

Na skupu na Trgu UN-a iskazana je snažna podrška obiteljima iz Prijedora i osušeno je ponašanje lokalnih vlasti koje ne pokazuju dovoljnu predanost u odgovoru na zahtjeve obitelji za izgradnjom spomenika za poginulu djecu.

Naglasili smo jasno da je genocidna politika koja je rezultirala strahotama u Srebrenici također uzrokovala patnje u Prijedoru. Snažno smo izrazili našu predanost da se uz natpis “Srebrenica” na kamenu-spavaču koji se nalazi na Trgu UN-a doda i natpis “Prijedor”. Ohrabreni smo presudom izrečenom jučer u slučaju Stanišić i Simatović, jer uspostavlja iznimno važne presedane u međunarodnom kaznenom pravu – država Srbija i njen sigurnosni aparat bili su uključeni u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je počinila zločine u Bosni i Hercegovini, – navode iz Komisije bijelih traka.


Iz ove organiacije očekuju da nadležne institucije prepoznaju odgovornost i poduzmu konkretne mjere u vezi s očuvanjem sjećanja na žrtve, pružanjem pravde za zločine te izgradnjom mira i pomirenja, a iskazali su želju da formalno 31. maj postane Dan žalosti u Bosni i Hercegovini.

Simbolično, svi sudionici su bili pozvani da skinu bijele trake s rukava i vežu ih uz bijelo-zelene cvjetove, a zatim ih polože ispred spomenika u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, pokazujući na taj način da je politika koja je krunisana genocidom u Srebrenici počela u Prijedoru te da smo jedan narod i da je naša bol jedna – poručili su iz Komisije bijelih traka izrazivši zahvalnost svima koji su se pridružili obilježavanju Dana bijelih traka i podržali napore u promoviranju ljudskih prava, pomirenja i pravde.
Komisija bijelih traka ostaje posvećena svom cilju promoviranja pravde, istine i pomirenja u Bosni i Hercegovini. Dodaju da njihov rad neće stati dok se ne postigne puna istina, pravda i pomirenje za sve žrtve ratnih zločina.