GENERALNI SEKRETAR UJEDINJENIH NACIJA ODRŽAO SASTANAK SA MAJKAMA SREBRENICE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. Jun 2023. 18:06:08
Danas u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, generalni sekretar UN-a António Guterres, sastao se sa Majkama Srebrenice, predstavnicama Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe”, Munirom Subašić i Kadom Hotić; i Muratom Tahirovićem ispred Udruženja Žrtava i svjedoka genocida, objavio je i službeni site UN-a dam.media.un.org.

Gospođa Subašić se osvrnula na nedavne presude Završnog mehanizma i pozvala UN da zaštite naslijeđe presuda ratnim zločincima, kao i da se angažiraju na borbi protiv negiranja genocida, relativizacije presuda i veličanja ratnih zločina.

Ona se također raspitivala o kulturi sjećanja i načinima na koje UN mogu njegovati sjećanje na genocid u Srebrenici. Kao primjer je navedena mogućnost izgradnje spomen - sobe u zgradi UN.

Generalni sekretar i osoblje su zabilježili ove ideje i upoznali delegaciju sa aktivnostima koje trenutno provode, pa su tako delegaciji Majki iSrebrenice pokazali izložbu u predvorju zgrade UN posvećenu obilježavanju i sprečavanju genocida.


Pored zvaničnika Ujedinjenih nacija i kabineta generalnog sekretara UN-a, sastanku su prisutvovali novinarka Ajša Hafizović – Hadžimešić i dr. Damir Huremović.Foto credit: dam.media.un.org.


MAJKE SREBRENICE U NEW YORKU: U New Yorku je doputovala delagacija Majki Srebrenice, Munira Subašić i Kada Hotić, ispred Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe” i Murat Tahirović ispred Udruženja Žrtava i svjedoka genocida. Prije sastanka sa Generalnim sekretarom UN-a Antóniom Guterresom, pred ulazom u zgradu UN-a dočekao ih je Serge Brammertz, Glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

U pratinji delegacije je i novinarka Ajša Hafizović – Hadžimešić.

Delegaciji pomažu predsjednik BHICNY dr. Damir Huremović, Senad Ahmetović. Tu je bio i predsjednik IZPG Ago Kolenović.