POSLANIK SALKIĆ I BRATUNAČKI GLAVNI IMAM HODŽIĆ U SEATTLE NA OBILJEŽAVANJU DAN GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 18. Jul 2023. 13:07:11
Dolaskom mijeseca jula, u svakom bošnjačkom srcu javi se posebna tuga i neopisiv osijećaj. Bude se sijećanja, vrela i užarena, baš kao što je pakleno vreo bio Juli 1995. godine, kada su velikonacionalisti zadojeni mržnjom počinili genocid nad Bošnjacima zbog pripadnosti islamu i ljubavi koju gaje prema svome vatanu i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.

Emocija, koju ta bolna sijećanja aktiviraju u svakom od nas, prerasla je u živu ranu koja je u mjesecu julu najbolnija. Ranu koja će krvariti dok svaka žrtva genocida ne nađe smiraj u zemlji bosanskoj, šehidskom krvlju zalivenoj.

Sijećanja na žrtve genocida učvrstili su i Bošnjaci Seattle-a u organizaciji IZBW i omladine koja će nastaviti da njeguje kulturu pamćenja.

Ove godine, u Seattleu, 11. juli - Dan genocida nad Bošnjacima, programski je obilježen u dva dijela.

Prvi dio je simbolično predstavljao Marš mira, gdje su Bošnjaci sa omladinom na čelu, imali tihu šetnju oko gradskog jezera sa simbolima Bosne, Srebrenice i brojem 8,372 čime su skretali pažnju radoznalih prolaznika kako bi ih upoznali o Genocidu učinjenim nad našim narodom 1995.godine u Srebrenici.


U drugom dijelu sijećanja na Dan genocida, proučen je Jasin i dova pred duše šehida Srebrenice i održan prigodan program takođe posvećen kulturi pamćenja i sijecanja i dragoj nam domovini Bosni i Hercegovini. Specijalni gosti ovog programa bili su glavni Imam I.Z. Bratunac gospodin Elvir-ef. Hodžić i gospodin Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini manjeg entiteta u BiH. Svojim izlaganjem oba gosta su držala pažnju prisutnih i niko nije gledao na vrijeme. Pomno, u tišini, upijala se svaka informacija koju podijelili su sa nama, daleko od svoje domovine. Moglo se čuti o državnoj imovini, stanju Bosne prije rata, tokom agresije i nakon toga kao i uporedba popisa stanovništva prije i nakon agresije. Razlika je ogromna.

Po kazivanju gospodina Ramiza Salkića, zasnovanom na njegovom istraživanju i činjenicama, rat u Bosni je počeo mnogo ranije nego što se predstavlja i mnogo ranije se smišljeno i planski radilo na rasturanju najljepše zemlje u srcu Balkana koja i danas traje. Sve drugačije od toga je samo podvala Bošnjacima. Još uvijek Bosna bije bitku za opstanak i ako je sa svojim autohtonim narodom stotine godina starija od onih koji imaju velike apetite ka njoj i koji joj svojom politikom mira nedaju. Trajaće ova borba ali Bosna će izdržati i opstati kao i uvijek do sada a iza nje će uvijek stajati činjenice i istina pred kojima će svaka laž pasti.

Nakon poučnog izlaganja gosti su odgovarali na pitanja prisutnih te i na taj način razjasnili mnoge nejasnoće. Razumljivo, da su ovdije ljudi malo zbunjeni trenutnom situacijom i neizvijesnošću kada je Bosna u pitanju, imaju različita mišljenja i stavove ali svakom od njih je domovina u srcu i svako se na svoj način zalaže za nju te su i pitanja jednim dijelom krenula u tom pravcu.

Ovakve tribine i otvoreni razgovori sa ljudima u dijaspori su potrebni mnogo viđe nego ih ima a domaćini i prisutni Bosanci su se zahvalili gospodinu Ramizu Salkiću na dolasku i borbi koju u Parlamentu vodi sa negatorima genocida i podastavanju svega što Bosnu čini Bosnom.