KNJIGA O STRADANJU SREBRENIČANA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. Jul 2023. 16:07:43
U sklopu ovogodišnje kulturno vjerske manifestacije „Musalla 2023“, sinoć je u haremu Hamzibegove džamije održana promocija knjige „Putem smrti do slobode Srebrenica-Tuzla“, autora Suvada Ćehića. Knjiga govori o stradanju Srebreničana nakon pada srebreničke enklave i genocidu koji je potom izvršen u zoni koja bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija. O knjizi su govorili glavni sanski imam, Mirza ef. Žerić i Husein ef. Velić, imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu i jedan od urednika knjige.

Autor knjige, Suvad Ćehić, je u ovoj dokumentarističkoj knjizi vjerno zabilježio ispovijesti preživjelih Srebreničana i tako nam ostavio djelo od velike vrijednosti, kako književne tako i historijske. Knjiga predstavlja svjedočenje Hasana Mehmedovića koji je preživio genocid u Srebrenici i proveo 80 dana u šumama prije negoli se domogao slobode.


Osim Hasanovih svjedočenja, u knjizi su i kazivanja nekolicine drugih koji su putem smrti došli do slobode, među kojima su: Muhzin Džile Omerović, Mirza Bašić, Adem Bašić, Hamed Omerović, Jusuf Jašić, i drugi.

Autor je rođen u Biljanima kod Ključa, mjestu u kojem je također počinjen genocid. Tokom agresije bio je zatočenik koncentracijskih logora Keraterm i Trnopolje, a svoja životna iskustva pretočio je u još nekoliko knjiga sa stradalničkom tematikom. Zbog bolesti i operativnog zahvata u Njemačkoj bio je spriječen da dođe na promociju, a zbog obaveza promociji nije prisustvovao ni potpredsjednik entiteta RS, Ćamil Duraković, koji je ranije najavljen.