PREDIVNA VEČER ILAHIJA, KASIDA I SEVDAHA U SANSKOM MOSTU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. Jul 2023. 14:07:10
Predivan koncert islamske duhovne muzike, u prisustvu velikog broja građana, održan je sinoć u Prijedorskoj ulici u Sanskom Mostu. Ovaj koncert ilahija, kasida i sevdaha, već tradicionalno, jedan je od redovnih događaja koji se odvija u sklopu vjersko kulturne manifestacije „Musalla“, a tako je bilo i ovoga puta. Sanjani i Sanjanke su imali priliku uživati u prekrasnim izvedbama ilahija i kasida, a gost večeri bila je grupa Rejjan iz Sarajeva.


Radi se o grupi koju su osnovali studenti, većinom svršenici medresa iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Turske u studentskom domu Nedžarići 2006. godine. Okupila ih je iskrena ljubav prema vjeri, Kur'anu i ljubav prema ilahijama i kasidama koje su odlučili pretočiti u riječi, stihove, tonove i melodije. Ime grupe je arapskog porijekla i naziv je jedne od dženenetskih kapija kroz koju će prolaziti postači, kako se navodi u hadisu.


Kompletan događaj uveličali su i članovi mješovitog hora „Harmonija“ iz Sanskog Mosta, koji su se predstavili izvedbom nekoliko numera. Opća je ocjena kako je ovaj koncert u potpunosti opravdao očekivanja prisutnih te upotpunio sadržaj ovogodišnje manifestacije i pored kiše koja je malo omela održavanje koncerta.


Tradicionalno, četvrtak, 27. juli je rezervisan za svojevrsnu duhovnu gozbu i Večer Kur’ana uz učešće hafiza iz Turske, Irana i Bosne i Hercegovine koja se svake godine održava u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu, nakon akšam-namaza.

Ove godine gost predavač na Večeri Kur'ana biće mr. hafiz Amir-ef. Mahić, gl. imam MIZ Kozarac. Centralni sadržaj manifestacije i ove godine biće klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu, uz prateće sadržaje, a sve će započeti defileom učesnika kroz centar Sanskog Mosta koji započinje od 09:00 sati.