SNOVI O VELIKOJ RUSIJI SA PUTINOVIM LIKOM
Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 10. Aug 2023. 15:08:33
Svaki veliki diktaator sanja snove da ga narod voli i želi da je on novi spasitelj sopstvene države. Vladimir Putin svojom surovom diktatorskom politikom i ratom u Ukrajini želi pokazati i dokazati da je svijet bez njega nezamisliv. A kakav je zapravo ruski svijet vidimo svaki dan na malim ekranima, elektronskim i štampanim medijima. Rat koji vodi Putin sa svojim snagama bezbjednosti je rat u kome nama pravila: ubistva, pljačke, silovanja, otmice, genocid, uništavanje prirodnih i materijalnih dobara sa samo jednim ciljem san o Velikoj Rusiji sa Putinom na njemom čelu. Evropa i svijet svaki dan na iskušenjima, kako piše Dnevnik.hr.

Iako je mjesecima insistirao da će prisustvovati godišnjem skupu zemalja članica – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, ruski predsjednik Vladimir Putin ipak neće prisustvovati godišnjem samitu u Južnoj Africi. Razlog tome je što Vlada Južnoafričke Republike nije mogla garantovati da ruski vođa neće biti uhapšen i izručen Hagu, piše za Politico član švedskog Instituta za međunarodna pitanja Fredrik Wesslau. Njegov najavljeni izostanak pokazuje kolike su geopolitičke posljedice naloga za njegovo hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud u Haagu zbog optužbi za ratni zločin deportaciju ukrajinske đece. Već je sad jasno da Putin više ne može kao i ranije predstavljati Rusiju na međunarodnoj sceni i sastajati se s drugim čelnicima. Naime, Južnoafrička Republika, zajedno s još 122 države svijeta, potpisnica je Rimskog statuta i dužna je uhapsiti Putina ako se pojavi u njenoj jurisdikciji.

UDŽBENIK SA PUTINOVIM LIKOM KAO SPASITELJA: Koliko Rusija želi da predstavi diktatora kao spasioca najbolje nam svjedoči primjer udžbenika koji potpisuje Vladimir Medinski, bivši Ministar kulture. Udžbenik se zove Ruska istorija, 1945-početak XXI vijeka. Želeći da mlade generacije odgajaju na kultu Putina, rat u Ukrajini predstavljaju kao ,,specijalnu vojnu operaciju” bez koje bi došao kraj svim civilizacijama svijeta. Intresanto je da je na isti način vaspitavana i odgajana omladina za vrijeme nacističke Njemačke đe je Hitler predstavljan jedinim živućim bogom koji spašava svijet i jača arijevsku rasu. Da bude žalosno ovaj perfidni udžbenik će se naći pred mladim Rusima a poruka koja se šalje i na kojoj se odgajaju mlađe generacije je veoma opasna i zlokobna. Kako piše portal Dnevnik hr: Udžbenik je takođe prepun lažnih podataka i manipulacije. Na primjer, prvi ruski napad na Ukrajinu 2014. godine opisuje se kao narodni ustanak stanovnika istočnog Donbasa koji su htjeli ostati Rusi i kojima su se pridružili dobrovoljci iz Rusije. Ne spominje se vojna oprema i osoblje koje je Rusija poslala u tu regiju tada ili tokom sljedećih osam godina. Još jedna lažna tvrdnja u udžbeniku je da je do 2014. 80% stanovništva Ukrajine smatralo ruski svojim materinjim jezikom. Prema anketi koju je 2006. objavio ugledni Centar Razumkov, samo 30% stanovnika Ukrajine navelo je ruski kao svoj materinji jezik, dok je njih 52 izjavilo da im je ukrajinski maternji jezik.

Putinov krvavi i zločinački pohod na Ukrajinu ali i njegov nasilni kult koji želi da silom održi u Rusiji pokazuje koliko je zapravo on diktator svjestan svojih slabosti. Svijet kakav je on zamislio sa Moskovskim carstvom i njim kao imperattorom polako ali sigurno tone u ličnu i političku mračnu istoriju koja će ga na kraju progutati. Putin nikada nije prihvatio slom sovjetskog carstva, pokušava da ga obnovi ne mareći za žrtve, progone i stradanja. Ne samo da Putin i Rusija nisu postigli postigla svoje diktatorske i strateške ciljeve, već je dokazala i pokazala da nije više ni velika sila-. Ni jedna velika sila u istoriji čovječanstva nije doživjela ovakvu propast kao Rusija. Pred njom se nalazi neizvjesna budućnost što se prije povuče iz Ukrajine i prizna evidentan poraz tek tada postoji mogućnost da neki novi lider okrene Rusiju u pravom smjeru. Putin i rusko političko i vojno vođstvo utopljneo u ideologiju starih geopolitičkih doktrina uporno srljaju u potpuni vojni i politički poraz i nastavkom agresije na Ukrajinu cijeli svijet uvode u novi globalni ratni sukob iz koga jedino može izać poražen.