U Vogošći obilježen 30.august -Međunarodni dan nestalih osoba
NESTALI NISU ZABORAVLJENI SAMO OD NAS - ČLANOVA PORODICA, ALI JESU OD VIŠIH NIVOA VLASTI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 30. Aug 2023. 14:08:47
- Dok smo živi borit ćemo se za istinu o sudbini naših najmilijih i nećemo odustati dok je ne utvrdimo, kaže Ema Čekić, predsjednica Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“, koje je danas (30.08.2023.), u okviru obilježavanja 30.augusta - Međunarodnog dana nestalih osoba, na „Trgu branilaca Vogošće“, ispred Upravne zgrade Javne usztanove KSC Vogošća, „Jasmin Isanović Žuti“, postavilo Instalaciju siluete nestalog lika, te tako animirali prolaznike i nadležne da se uključe u proces traženja nestalih tokom odbrambeno-odlobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine. Pomirili smo se sa tim da su oni mrtvi. Međutim, 31 godinu čekamo da nam neko kaže gdje su njihovi posmrtno ostatci da ih barem dostojanstveno ukopamo. Ovaj dan jeste još jedan u nizu onih tužnih i teških dana koji nam, sve ove godine unazad, ne dozvoljava miran san na oči. Izgubili smo svoje najdraže i živimo samo zbog uspomena na njih. Nestali nisu zaboravljeni samo od nas - članova njihovih porodica. Od svih drugih, posebno viših nivoa vlasti, jesu. Zato bih zamolila bih sve ljude dobre volje koji bilo šta znaju o nestalima da nam to kažu, a predstavnike vlasti da se trgnu iz latergije i pomognu nam da dođemo do istine. Istina ma koliko ona bila crna bolja je od noćnih mora koje nas sve ove godine unazad prate.


- Sve dok i posljednji od nestalih Vogošćana ne bude pronađen mi nećemo stati da, u saradnji sa Udruženjem porodica nestalih naše općine, dođemo do njihovih posmrtnih ostataka, kaže Migdad Hasanović, načelnik Općine Vogošća koj je sa Avdom Gljivom, predsjedavajućim Općinskog vijeća ove lokalne zajednice prisustvovao obilježvanju Međunarodnog dana nestalih osoba. Sve ove godine iza davali smo podršku u odvijanju ovog procesa. Ta podrška ni ubuduće neće izostati.


Načelnik Migdad Hasanović: Sve dok i posljednji od nestalih Vogošćana ne bude pronađen mi nećemo stati

Inače, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine, od 800 prinudno zatočenih civila u agresorskim logorima na području Vogošće ubijeno je njih 400. Udruženje „Porodice nestalih Općine Vogošća“ traga za još 59 onih koji su iz prinudnih mjesata zatočenja odvedeni u nepoznato te se o njihovoj sudbini ni danas ništa nezna.


Ema Čekić sa čelnicima Općine Vogošća