PREDSJEDNIK CRNE GORE MILATOVIĆ SE IZVINIO PORODICAMA STRADALIH BOŠNJAKA U DEPORTACIJI ‘92. GODINE
Autor: B.net
Objavljeno: 31. Aug 2023. 16:08:09
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas se sastao sa predstavnicima nevladinih organizacija u toj zemlji, vezano za deportaciju izbjeglica. Ujdno, uputio je javno izvinjenje porodicama stradalih u zločinu deportacije Bošnjaka u Herceg Novom 1992. godine.

Predstavnice više nevladinih organizacija zatražile su od predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da se u Herceg Novom podigne spomen obilježje te da se na državnom nivou uspostavi Dan sjećanja na žrtve deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

“Sastanku je prisustvovao i Alen Bajrović, čiji je otac Osman nezakonito uhapšen u svojoj kući u Bijeloj i deportovan zajedno sa ostalima. Njegovi posmrtni ostaci, kao i posmrtni ostaci mnogih drugih deportovanih izbjeglica, do danas nisu pronađeni. Uslijed Deportacije smrtno su stradale najmanje 54 osobe i danas, na Međunarodni dan nestalih osoba, apelujemo na nadležne da konačno počnu djelovati u pravcu uspostavljanja pravde za porodice koje ni nakon tri decenije ne znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci njihovih najbližih”, navodi se u saopćenju iz kabineta crnogorskog predsjednika.


Milatović je, kako se navodi, osim predstavnika nevladinih organizacija koje se bave pitanjima ratnih zločina u Crnoj Gori, ugostio i Alena Bajrovića, sina Osmana Bajrovića stradalog u zločinu deportacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine 1992. godine, čije tijelo nikada nije pronađeno.

Milatović je izrazio posebno interesovanje za ličnu i porodičnu priču Bajrovića. Zbog svega toga, crnogorski predsjednik je iskoristio priliku i u ime Crne Gore se izvinio porodicama stradalih u zločinu deportacije 1992. godine.


“Alene, u ime Crne Gore želim da se izvinim tebi i tvojoj porodici za zločin u kome je stradao tvoj otac, ali i brojne druge nevine žrtve. Mi kao društvo se moramo suočavati sa istinom, posebno onda kada je ona mračna i nadam se da se više nikada ništa slično neće dogoditi”, kazao je Milatović u razgovoru sa Bajrovićem.

Također, Milatović je naglasio “jasan otklon od ratnih politika tadašnje vlasti” čije posljedice, kazao je, i danas opterećuju crnogorsko društvo, javljaju agencije.