Bošnjaci u Makedoniji
SANDŽAKLIJA ISMET DRNDAR SA NOSTALGIJOM PRIČA O RODNOM ROŽAJU
Autor: B.net
Objavljeno: 03. Sep 2023. 20:09:48
Sunce se lagano skriva iza planina Sjeverne Makedonije dok Ismet Drndar, porijeklom iz Sandžaka, s toplinom i osmijehom na licu dočekuje ekipu RTV Rožaje.

Njegova priča nije samo priča o migraciji i prilagodbi novom okruženju, već i priča o dubokoj povezanosti s kulturama i ljudima.

“Kada zatvorim oči, još uvijek mogu osjetiti miris Sandžaka i čuti zvuke našeg jezika”, kaže Ismet, dok u ruci drži staru, iznošenu fotografiju svoje porodice iz djetinjstva. Iako su godine prošle i mnogo toga se promijenilo, Sandžak ostaje neizbrisivo upisan u njegovom srcu.

U Makedoniji, Bošnjaci poput Ismeta, iako su manjina, žive u skladnom suživotu s drugim kulturama i religijama. Ova zemlja, koja je uvijek bila raskrižje različitih civilizacija, pružila je priliku mnogima da sačuvaju svoj identitet i tradiciju.

“Ovdje sam naučio važnost razumijevanja i prihvaćanja različitosti. I dok sam daleko od Sandžaka, naučio sam da ljubav prema svom korijenju i kulturi može premostiti svaku udaljenost”, ističe Ismet.


Druženje s Ismetom bilo je kao putovanje kroz vremenski stroj, podsjećajući nas na bogatstvo tradicija, pjesama i priča koje se prenose s generacije na generaciju. Njegova nostalgija nije samo njegova osobna emocija, već podsjetnik za sve nas o važnosti očuvanja i čuvanja naših kulturnih identiteta, bez obzira gdje se nalazili.

Na kraju našeg druženja, Ismet je podijelio želju da jednog dana ponovno posjeti Sandžak, da osjeti toplinu svoje rodne grude i prenese svoje iskustvo mlađim generacijama. Do tada, on nastavlja živjeti s nostalgijom, ali i s ponosom, noseći Sandžak u srcu, objavila RTV Rožaje.