Najsnažniji zemljotres koji je pogodio ovu sjevernoafričku zemlju u posljednjih sto godina
TRAGEDIJA: BROJ POGINULIH U ZEMLJOTRESU U MAROKU PORASTAO NA 1.037 OSOBA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 09. Sep 2023. 13:09:56
Najmanje 1.037 osoba je poginulo, a 721 je povrijeđena u snažnom zemljotresu koji je pogodio Maroko, saopštilo je u subotu Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje, javlja Anadolu.

Smrtni slučajevi u zemljotresu magnitude sedam stepeni zabilježeni su u više regiona, uključujući provincije Al Hauz i Marakeš, kao i gradove Ouarzazate, Azilal, Chichaoua i Taroudant.

Ovo je najsnažniji zemljotres koji je pogodio ovu sjevernoafričku zemlju u posljednjih sto godina, saopštio je Nacionalni institut za geofiziku Maroka.

Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država (USGS) saopštio je da je epicentar potresa, koji se desio nešto poslije 23 sata po lokalnom vremenu, bio 75 kilometara jugoistočno od Marakeša, na dubini od 18,5 kilometara.

Zemljotres se osjetio i u susjednom Alžiru i Mauritaniji.

Navodi se da je situacija posebno teška u regiji Marakeš, gdje su brojne zgrade srušene, a stanovnici zarobljeni pod ruševinama.

Lokalni mediji navode da su oštećene zgrade, uključujući čuvene zidove koji okružuju stari grad, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Državna novinska agencija MAP objavila je da su vlasti Maroka pokrenule operaciju isporuke pomoći područjima pogođenim zemljotresom.

"Sedam kamiona napunjenih ćebadima, krevetima i opremom za rasvjetu spremno je u selu Al Arjat u sjevernom gradu Saleu kako bi bili isporučeni stanovnicima pogođenih područja", navodi MAP.

Turski Crveni polumjesec je rekao da pomno prati razvoj događaja i da je u koordinaciji s međunarodnim grupama za pomoć i drugima u regionu.