Povodom početka nove školske godine bosanskog jezika u Kanadi
NEKA NAM DJECA UČE BOSANSKI JEZIK I OJAČAJU TEMELJNE VRIJEDNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Emir Ramić
Objavljeno: 11. Sep 2023. 15:09:04
Od 2004. godine bosanski jezik je priznat kao World heritage language i kao ravnopravan predmet u izbornoj dopunskoj nastavi u Kanadi.

U vremenu kada se sve više negira bosanski jezik i bosanskohercegovačka država veoma je važno da naša djeca u Kanadi dobiju potrebno znanje o bosanskom jeziku kako bi jednog dana stala u odbranu Bosne i Hercegovine ma gdje bili. Sa osnovnim znanjem o bosanskom jeziku i bosanskohercegovačkoj kulturi, historiji i tradiciji naša djeca su najbolji ambasadori bosanskohercegovačke države u svijetu.

Zato učimo našu djecu o bosanskom jeziku kao najboljem i najefikasnijjem sredstvu našeg opstanka, sredstvu koji štiti od asimilacije u Kanadski kulturni mozaik dopuštajući integraciju u kanadsko društvo. Nama koji se nalazimo u dijaspori ostavljeno je u amanet da sačuvamo sve ono što smo ponijeli sa sobom kad smo na silu napustili svoju domovinu. Zato prisjetimo se onog najdražeg blaga kojeg smo ponijeli, onog što nam dušman nije mogao oduzeti kad nas je tjerao sa našeg ognjišta, a nije ni primjetio da nosimo ovo blago. Mi smo ponijeli ono što se oduzeti ne može, ponijeli smo plemenitost, humanost, kulturu, tradiciju, životne priče, doživljaje, sjećanja, historiju i bosanski jezik. Da bi sačuvali sve ovo što smo ponijeli iz Bosne i Hercegovine trebamo prvo da naučimo našu djecu o bosanskom jeziku. Jer to je najbolje i najefikasnije sredstva našeg opstanka. Samo ako naša djeca nauče bosanski jezik, možemo prenijeti našu kulturu, tradiciju, historiju i ljubav prema domovini na nove generacije, kako bi slijedeće generacije znale svoje porijeklo, ali i znale čuvati i jačati državu Bosnu i Hercegovinu.

Nema jače brane asimilaciji od porodice, svjesne svoga porijekla, jezika, historije, kulture, tradicije. Djeca u takvoj porodici neće zaboraviti Bosnu i Hercegovinu niti borbu za istinu i pravdu, u ime pobjede dobra nad zlom. Bosanski jezik, bosanska historija, kultura i tradicija, borba za istinu i pravdu počinje u porodici. Porodica je temelj čovječanstva, osnovna ćelija društva i države. Samo sa zdravim ćelijama društvo i država mogu biti zdravi. Porodica oplemenjuje ljudski rod pa je moramo stalno braniti, čuvati, jačati. Kriza društva i države je posljedica krize porodice. Pored bosanskog jezika koji treba biti temelj porodičnih razgovora, jer samo sa bosanskim jezikom možemo osjetiti bosanskohercegovačku snažnost, u porodici bez obzira da li ona bila u matici ili dijaspori se treba plemeniti bosanskohercegovačka kultura, historija, tradicija. Takva bosanskohercegovačka porodica je temelj odbrane Bosne i Hercegovine, uslov bolje budućnosti bosanskohercegovačke države, faktor pobjede istine i pravde, dobra nad zlom.