KONAKOVIĆ TVRDI DA SU RUSKE DIPLOMATE PRIJE NJEGA UŠLE U BIH, TURKOVIĆ GA DEMANTUJE
Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 12. Sep 2023. 18:09:28
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, navodi da su identifikacijske kartice ruskih diplomata, koje su protjerane iz evropskih zemalja a trenutno se nalaze u BiH, izdane prije njegovog mandata, dok Bisera Turković tvrdi da diplomatske liste pokazuju drugačije.

Državni ministar vanjskih poslova se oglasio na Facebooku navodeći da je Ilija Serov, ataše pri Ruskoj ambasadi o kom je u nedavnom istraživanju istraživanju pisao Detektor, od 25. oktobra prošle godine u ovoj zemlji.

Konaković je napisao da je Anton Sokolov u BiH bio u dva navrata, navodeći da je drugi period od 12. januara 2023. godine do danas.

“Obojica došli, prešli granicu, nisu notifikovani (najavljeni da će doći), te im izdate ID kartice u vrijeme kad je SDA imala na poziciji ministrice vanjskih poslova Biseru Turković, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i zamjenika direktora granične policije Fahrudina Halaća”, napisao je Konaković, koji nije odgovorio na upit Detektora za komentar.

Prema Pravilniku o uslovima i načinu izdavanja identifikacijskih iskaznica za službovanje u diplomatskim predstavništvima, ova predstavništva su dolaskom u zemlju, dužna notifikovati Ministarstvo vanjskih poslova o novim članovima i članovima njihove porodice, nakon čega im Ministarstvo izdaje identifikacijsku iskaznicu.

Nakon što je Detektor objavio istraživanje o ruskim diplomatama koje su evropske države protjerale nakon invazije na Ukrajinu, a koji su akreditovani u ruskoj misiji u BiH, Konaković je kazao da je njihov dolazak sigurnosni propust.

Tada je izjavio da Državno ministarstvo vanjskih poslova nije nikoga pustilo u BiH niti legitimisalo.

Novinari Detektora su nekoliko puta tokom rada na istraživanju zatražili komentar ovog ministarstva, ali na upite i pozive nije nikad odgovoreno.

Bisera Turković, bivša ministrica vanjskih poslova, u razgovoru za BIRN BiH je kazala da su diplomatske liste pokazatelj ko su aktivne diplomate u kojem periodu.

“One se izdaju kvartalno. U septembru prošle godine [Serov i Sokolov] nisu na listi. Ja odlazim u januaru, u februaru se pojavljuje prvi diplomata, a drugi se pojavljuje od septembra ove godine”, kazala je Turković.

Prema istraživanju BIRN-a BiH, Serov se prvi put na diplomatskoj listi pojavio u februaru, a Sokolov u maju ove godine, objavio je detektor.ba.