SUD BIH U POTPUNOSTI ODBACIO OPTUŽNICU PROTIV AHMETA SEJDIĆA I DRUGIH
Autor: NAP
Objavljeno: 20. Sep 2023. 20:09:53
Sud BiH odbacio je u potpunosti optužnicu Tužilaštva BiH protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića i ostalih za ratni zločin koji se, prema navodima optužnice, dogodio u Jošanici kod Foče 1992. godine.

Kako saznaje Faktor iz izvora bliskih ovom predmetu, odbrana i optuženi neće dobiti pismenu obavijest o ovoj odluci, jer procedura nije završena.

Naime, Tužilaštvo BiH može uložiti žalbu na odluku i tek po konačnoj odluci Suda BiH advokati i osumnjičeni dobit će službeni dokument.

Tužilaštvo BiH ima pravo na žalbu protiv ove odluke Suda BiH u roku od 24 sata.

Podsjetimo, Tim tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv 13 osoba, nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije RBiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992.

Prema optužnici, u ovom selu ubijeno je 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece.

Najstarija žrtva bio je starac od 88 godina a najmlađa djevojčica od dvije godine. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način", naveli su iz Tužilaštva početkom avgusta.

Dodali su da se optuženi Ahmet Sejdić, kao komandant brigade i član štaba TO, dodatno tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u općini Višegrad, 8. avgusta 1992., koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno osam civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen a troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti paljeni i uništavani.

"Optuženi Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba, dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993., gdje je pri napadu u kojem su vojnici ARBIH došli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno 11 civila srpske nacionalnosti, među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, te ranjeno pet civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani", navedeno je u optužnici.