IGK POZDRAVLJA ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH U VEZI MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. Sep 2023. 14:09:48
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravlja odluke Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u vezi Memorijalnog centra Potočari.

Odluka kojom se omogućuje da Memorijalni centar Potočari razvija i širi aktivnosti je izuzetno značajna kako za institucionalizaciju kulture sjećanja u borbi protiv kulture zaborava, tako i za budućnost Bosne i Hercegovine u kojoj istina, pravda i poštovanje sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini je veoma bitna.

Druga odluka koja se odnosi na zabranu izbora i javne funckije koje su osuđeni za zločine, genocid kao i zabranu dodjele nagradu takvih lica daju nadu preživjelim žrtvama genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti da će istina pobjediti laž, pravda krivdu.

IGK nastavlja kontinuiranu borba za istinu i pravdu. Naš motiv borbe za istinu i pravdu nije mržnja protiv drugog i drugačijeg, nego oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja, a u ime bolje budućnosti. Jer oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja je ljudsko i božije pravo koje traži kaznu zločincima, a dobrim ljudima trasiranje puta kao boljem, sretnijem, humanijem životu. Ne može se sa smetlišta historije iskopati progres, ako istina i pravda izgube, ako mržnja pobjedi ljubav, ako nada izgubi od beznađa.

IGK se zahvaljuje preživjelima, žrtvama, organizacijama, Muniri Subašić i njenom timu, direktoru centra Emiru Suljagiću i timu te svim domaćim i međunarodnim faktorima koji nisu zaboravili značaj Memorijalnog centra Potočari, piše u saopećenju Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.