ADVOKAT RADULOVIĆ POTVRDIO: ZILDŽIĆ PRIZNAO KRIVICU I DOBIO GODINU KUĆNOG ZATVORA KOJI MOŽE OTKUPITI
Autor: NAP
Objavljeno: 22. Sep 2023. 18:09:49
Federalni zastupnik Salko Zildžić zaključio je sporazum o priznanju krivice s Višim javnim tužilaštvom u Užicu prema kojem je prihvatio kaznu od godinu dana kućnog zatvora.

Tu informaciju za Faktor je potvrdio Zildžićev advokat Ljubiša Radulović.

Podsjetimo, Zildžića se tereti za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, jer su mu na Graničnom prelazu Bajina Bašta pronađeni pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije.

- Taj sporazum morat će potvrditi Viši sud u Užicu, a ukoliko se to desi pritvor se prekida i on izlazi na slobodu. Očekujem da će to ročište biti održano u toku naredne sedmice.

Nakon toga uslijedit će presuda, odbrana i tužilaštvo se odriču prava na žalbu te presuda postaje pravosnažna, - pojašnjava Radulović.

Pravosnažna presuda, dodaje, preko Ministarstva pravde Srbije šalje se na izvršenje u Bosnu i Hercegovinu nadležnom Ministarstvu pravde po Ugovoru o međunarodnoj saradnji.

- Dakle, presuda se izvršava u BiH, a po Krivičnom zakonu BiH, kazna kućnog zatvora može se zamijeniti za novčanu kaznu, - dodao je Radulović.