Dova i minuta šutnje u čast poginulom policajcu heroju Afrim Bunjaku
VLADA KOSOVA I PREMIJER KURTI OBILJEŽILI NACIONALNI DAN BOŠNJAKA: ZAHVALNI SMO BOŠNJACIMA NA DOPRINOSU U IZGRADNJI DRŽAVE KOSOVA
Autor: B.net
Objavljeno: 28. Sep 2023. 15:09:54
VLADA KOSOVA U ČETVRTAK JE OKRUGLIM STOLOM OBILJEŽILA DAN BOŠNJAKA: Okrugli sto je organizovala zamjenica premijera Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilija Redžepi, a obilježavanju su prisustvovali i kosovski premijer Albin Kurti te pripadnici bošnjačke zajednice na Kosovu.

Okrugli sto je počeo minutom šutnje u čast narednika Afrima Bunjakua koji je 24. septembra ubijen u napadu na kosovsku policiju u selu Banjska, kod Zvečana.

Kurti je istakao da se svakodnevno zalaže za zajednički život svih zajednica na Kosovu. Kazao je da je ponosan i zahvalan Bošnjacima na njihovom doprinosu i angažmanu u okviru važnih državnih pitanja.

"Bošnjački politički predstavnici danas su sastavni dio vlasti i direktno učestvuju u donošenju važnih odluka za važan razvoj“, naglasio je Kurti.


Zamjenica premijera je istakla da Bošnjaci žele graditi mostove između Albanaca i Srba na Kosovu i između svih drugih naroda i zajednica.

Dodala je i da je budućnost bošnjačke zajednice u saradnji, solidarnosti i izgradnji multietničkog društva.

"Vlada zajedno sa svim relevantnim akterima radi na unapređenju obrazovanja, zapošljavanja i poboljšanju socijalnih uslova na Kosovu", naglasila je Redžepi.

Gost okruglog stola u Prištini bio je Mustafa Cerić, nekadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prema rezultatima popisa stanovništva na Kosovu je 2011. godine živjelo 27.533 Bošnjaka, što predstavlja 1,58 posto od ukupnog broja stanovnika, objavila je Andolija.

KURTI: ZAHVALNI SMO BOŠNJACIMA ZA DOPRINOS IZGRADNJE NAŠE DRŽAVE: Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je nakon napada na sjeveru Kosova dokazano da je Srbija predana rušenju mostova saradnje, a ne doprinosi njihovoj izgradnji.

Na obilježavanju Nacionalnog dana Bošnjaka, koje je počelo dovom i minutom šutnje u čast poginulom policajcu na sjeveru, Afrim Bunjaku, predsjednik Vlade Kosova je dodao da je Kosovska policija pokazala odlučnost za red i smirenost.

“Svi smo svjedoci nedavnih događaja, teroristički napad na sjeveru pokazao je naše rane tvrdnje. To pokazuje predanost Srbije rušenju mostova, a ne njihovoj izgradnji. Policija je pokazala odlučnost i pokazala da želi red i mir. Naš policajac Afrim Bunjaku je herojski pao, izgubio život, pokazujući da je ljubav prema domovini ispred svega”, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, policajac Bunjaku je herojski pao, pokazujući da, prije svega, voli domovinu.

Na ovoj ceremoniji Kurti je potvrdio da je Vlada opredijeljena za pravnu državu i jednakost za sve, na čemu je zahvalio bošnjačkoj zajednici na njenom doprinosu.

“Težimo zajedničkom životu svih zajednica i jednakosti za sve. Zahvalni smo bošnjačkoj zajednici koja je doprinijela izgradnji naše države i koja učestvuje u donošenju važnih odluka. Vlada se zalaže za vladavinu prava u borbi protiv kriminala. To je pokazatelj da ovo društvo može postići. Ne može biti demokracije bez ljudskih prava i vladavine prava. Brinemo se za sve građane. Za manjinske zajednice smo izdvojili 3 miliona eura”, istakao je Kurti.

Inače, danas se širom Kosova obilježava nacionalni dan Bošnjaka koji je uvršten i u zvanični spisak praznika Republike Kosovo.

Na Kosovu je ovaj dan za Bošnjake neradan. Proslavlja se u svim sredinama gdje žive Bošnjaci. Svake godine održava se višednevna proslava, sa nizom događaja u Prizrenu, Peći, Dragašu, Mitrovici i drugim mjestima, objavio je portal Vijesti.ba.