U bolnici Al-Shifa u Gazi biće pokopano 100 tijela u masovnoj grobnici
PAKAO U BOLNICI AL-SHIFA: LJUDI GINU, IZLAZ NEMOGUĆ
Autor: B.net
Objavljeno: 11. Nov 2023. 13:11:40
Mustafa Sarsour, koji je rekao da je jedini preostali novinar u bolnici al-Shifa, govorio je za Al Jazeeru iz medicinskog kompleksa.
Rekao je da su bespilotne letelice lebdjele u tom području, ciljajući pojedince koji se kreću unutar ili izvan bolničkog kompleksa.

"Jedna porodica je pokušala da napusti područje i dok su napustili vanjske kapije, svi su ubijeni", rekao je Sarsour dodajući da su svi putevi koji vode do bolnice potpuno ili djelimično uništeni.

“Niko ne može napustiti krug bolnice zbog žestokih borbi.”

Al Jazeera je razgovarala s Muhammadom Abu Salmiyom, direktorom bolnice al-Shifa, iz opkoljene ustanove.

- Sve što mogu da kažem je da smo počeli da gubimo živote. Pacijenti umiru iz minuta u minut, umiru i žrtve i ranjeni – čak i bebe u inkubatorima. Izgubili smo bebu u inkubatoru, izgubili smo i mladića na jedinici intenzivne nege. Kompleks bolnice je ograđen, a zgrade bolnice su gađane. Na meti je svaka osoba koja se kreće unutar kompleksa. Izraelske okupacione snage su vani i onemogućavaju bilo kojoj osobi da se kreće, kaže on.

Dodaje da je jedan član medicinske ekipe koji je pokušao doći do inkubatora kako bi pružio ruku pomoći bebama rođenim unutra je ubijen i ubijen.

- Bolnica je ostala bez struje, interneta, pa čak i bez vode i medicinskih potrepština. Potpuno smo odsječeni od cijelog svijeta, nekoliko minuta smo udaljeni od neposredne smrti. Zaglavili smo, poslali smo mnogo SOS-a u cijeli svijet – nije bilo odgovora, nema odgovora, navodi director bolnice, javlja Al Jazeera.

U bolnici Al-Shifa u Gazi biće pokopano 100 tijela u masovnoj grobnici

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da će u subotu u krugu bolnice Al-Shifa 100 tijela biti pokopano u masovnu grobnicu, javlja Anadolu.

U razgovoru za Al Jazeera Media Network u subotu ujutru, generalni direktor palestinskog Ministarstva zdravlja Munir Al-Borsh rekao je da izraelsko bombardovanje oko bolnice nije prestalo tri noći zaredom.

"Skoro svakog minuta ima veoma nasilnog bombardovanja, sa ciljem da se otvori put za ulazak u bolnički kompleks", rekao je Al-Borsh, dodajući da izraelsko bombardovanje ometa ulazak ili izlazak vozila hitne pomoći u i iz bolnice.


Naglasio je da su “zarobljeni unutar kompleksa Al-Shifa".

Ljekari bez granica (MSF) su na platformi društvenih medija X objavili da su se tokom posljednjih nekoliko sati, napadi na bolnicu Al-Shifa dramatično intenzivirali.

"Osoblje MSF-a u bolnici prijavilo je katastrofalnu situaciju prije samo nekoliko sati", dodaje se u objavi.

Izraelska vojska danima nastavlja napade na bolnice u Pojasu Gaze, pokrećući nasilne akcije koje su dovele do smrti i ranjavanja civila, izazivajući veliku zabrinutost za sudbinu raseljenih osoba u tim bolnicama.

Izraelski avioni su u petak naveče pojačali napade na bolnice u Pojasu Gaze, i to u blizini bolnice Al-Shifa, Indonezijske bolnice, bolnice Al-Awda, bolnice Al-Quds i dječije bolnice Al-Rantisi.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena. Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.