ROMAN ‘PACIJENTI’ AUTORA MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA, NA ŠVEDSKOM JEZIKU OBJAVILA POZNATA SKANDINAVSKA IZDAVAČKA KUĆA "LAVA FÖRLAG"
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 16. Feb 2024. 16:02:28
U Skandinaviji poznata izdavačka kuća "Lava Förlag" objavila je prijevod romana "Pacijenti" na švedskom jeziku, autor je bosanski pisac i publicista Muhamed Mahmutović.
Bošnjaci.Net na bosanskom jeziku je izdavač romana "Pacijenti" i još šest drugih Mahumutovićevih naslovana, koji je radosnu vijest o izasku romana na švedskom jeziku podijelio na socijalnim mrežama:

- U ruci držim prevod mog romana Pacijenti, koji će se ovih dana pojaviti u knjižarama i bibliotekama širom Skandinavije, kasnije i svijeta.
Roman govori o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, koji je uživao u Srbiji dok ga je sav svijet "tražio". Našlo se tu mjesta i za zvijer kojoj je bio i idol, teroristu Andreasa Breivika.
Ne mogu opisati radost što će ovo svjedočanstvo pročitati ogroman broj ljudi!, - istakao je Mahmutović.

Izdavačka kuća "Lava Förlag" čitateljima na švedskom je preporučila roman sa kratkim opisom.
U romanu Muhameda Mahmutovića "Pacijenti" upoznajemo Omera, pripadnika Armije RBiH, koji sada traži novi početak u Švedskoj. Vođen dubokom željom za pravdom i osvetom za bratovu smrt, Omer kreće na opasno putovanje. On preuzima lažni identitet kao nacionalistički Srbin, putovanje koje ga vodi kroz mozaik likova – od običnih građana do ratnih zločinaca.

Mahmutovićeva priča je maestralno tkanje filozofije, religije, diskriminacije i ekonomije, odražavajući kompleksnu stvarnost koja oblikuje naše živote. Kroz Omerove oči istražujemo duboke rane koje je rat ostavio za sobom i izazove s kojima se imigranti suočavaju u potrazi za identitetom i pripadanjem u novoj zemlji.

"Pacijenti" je potresan prikaz posljedica rata i duge sjene prošlosti. Mahmutović nas vodi na putovanje koje kulminira u Norveškoj, gdje se Omer suočava sa krajnjim testom svoje potrage za pravdom. Ovo je priča o ljudskoj otpornosti, o nevidljivim sponama koje nas povezuju i o složenom putu do pomirenja.

Ovaj roman je ujedno pokazatelj da ni jedan ratni zločinac i bjelosvjetski teroristi koji su ubijali nevine civile ili nanijeli bilo kakav bol, neće biti ostavljeni na miru, već će biti proganjani istinom, pravdom i perom!

Čestitamo Muhamedu Mahmutoviću na ovom velikom uspjehu, kao i sa željom da još puno knjiga napiše. Preporučujemo i pozivamo naše čitatelje da preporuče svojim prijateljima da naruče knjigu direktnno na stranici "Lava Förlag".