ČAJNIČE: KLANJANA PRVA TERAVIJA U SINAN-BEGOVOJ DŽAMIJI NAKON 32 GODINE
Autor: MINA
Objavljeno: 10. Mar 2024. 20:03:39
ČAJNIČE, 10. MART 2024. (MINA) - Prvi teravih-namaz ove godine, kao centralni program za Muftijstvo goraždansko, klanjan je u Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, što je i prvi kolektivni namaz u ovoj džamiji nakon 32 godine.

Prije teravih-namaza održan je prigodan program, kojem su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče Avdo-ef. Šišić, kao i drugi gosti.


„Predstavlja mi veliko zadovoljstvo da smo ovdje, u ovom mubarek vremenu, kada smo ušli u ramazan, najodabranije vrijeme. Ovo je večeras naše prvo okupljanje u ovom mjesecu. Dva zadovoljstva, dvije sreće su večeras. Prvo je ono što nam otvara srca, što nas uzdiže, nalazimo se u ramazanu. Ovo je najodarabije vrijeme, vrijeme u kojem je Allah objavio Kur'an. Posljednja Božija riječ je uputa ljudima, ono s čim je Poslanik došao, da na učvrsti u vjeri, da budemo okrenuti tevhidu, da nam ukaže na ispravan put. To je prva radost koju večeras osjećamo na svakom pedlju zemaljske kugle. Druga radost koju osjećamo jeste da smo kao muslimani večeras uz tekbire, salavate, otvorili vrata ove lijepe džamije“, kazao je resiul-ulema.

Između ostalog, vjernike je pozvao da obilaze ove krajeve, da se u njih vraćaju.


„Važno je da u ove naše krajeve dolazimo, da se vraćamo, da živimo, da naše džamije posjećujemo. Čajniče je naša stara čaršija, u nju moramo dolaziti, džamije obilaziti. Molim Boga da nam da kuveta da se vratimo u ovaj grad. Ovi naši krajevi u kojima smo odvajkada, ovo su prvi krajevi u Bosni u koje je islam došao. Ovdje s ovih krajeva je i Mehmed-paša Sokolović, ovdje je i Ahmed Bošnjak, veliki alim. To nam govori koliko je važno ovo mjesto, o kojem moramo povesti računa, koje mora ostati u našoj svijesti kao temelj našeg bića. Molim Boga da nam osvijesti koliko su ovi krajevi životno važni za sve nas. Vidim ljude koji u sebi nose život, svi doprinosimo tome da svi krajevi naše Bosne budu ružičnjaci, mjesta iz kojih će život klijati, u kojima ćemo dolaziti i slušati graju naše djece“, poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.


Muftija goraždanski je iskazao zahvalnost svima koji su večeras bili prisutni.

„Hvala Dragom Bogu koji nas je večeras okupio u ovoj džamiji. Hvala našem reisul-ulemi što je večeras došao u Čajniče da bude s nama, da pokaže još jednom kako je Islamska zajednica i vrhovni poglavar uvijek i svuda uz svoj narod“, naglasio je muftija Pitić.

On je ovom prilikom reisul-ulemi uručio i poklon, a reisul-ulema je poklonio primjerak Kur'ana za ovu džamiju.

Glavni imam Avdo-ef. Šišić izjavio je da je ova džamija simbol jednog vremena.


„Prvi ramazan nakon 32 godine - sama ta rečenica mi danima odzvanja, ogromno je ushićenje koje ja osjećam, naravno i sve moje džematlije, povratnici. Neopisivo je riječima. Sinan-paša, vakif ove džamije, sagradio je ovu džamiju prije više od 450 godina, sada možemo zamisliti koliku važnost ona ima, kao nacionalni spomenik naše države, kao džamija, i tako dalje. Svaki ramazan koji dočekamo, živimo, ispostimo, je draž, ali vjerujte, za nas u Čajniču ove godine zaista je posebna draž zbog ovog događaja. Raduje nas što je večeras s nama i resiul-ulema. Definisali smo da je ovo centralni program za područje Muftijstva, ali bez lažne skromnosti, rekao bih da je ovo centralni program za Islamsku zajednicu“, kazao je on.


Povratnici u Čajniče su iskazali posebnu radost i zadovoljstvo zbog ovog velikog događaja.
„Povratnik sam, u džematu Čajniče sam već 14 godina. Ovo je nešto što smo dugo čekali, za nas je ogroman događaj. Čekali smo da ponovo obavljamo namaze u našoj džamiji. Nas povratnika ovdje nema puno, za nas je ovo ogromno, neopisivo“, izjavio je povratnik Zahir Bašić.

Povratnik Safet Medošević je naglasio da je za njih ovo bio najljepši način da dočekaju odabrani mjesec ramazan.


„Vratio sam se u Čajniče, lijepo mi je. Ovo je veliki momenat. Majka mi je odrasla u kući preko puta džamije, pričala mi je o svemu, a sada sam ja doživio da ponovo klanjamo u ovoj džamiji“, kazao je on.

Sinan-begova džamija je srušena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a u potpunosti je obnovljena sredstvima koje je osigurala Vakufska direkcija Islamske zajednice putem Generalna direkcije vakufa Republike Turske. Izgradnja je počela 2015., a završena 2023. godine. Planirano je da svečano bude otvorena u julu ove godine.