MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA: VRIJEME ZA POSLJEDNJE KORAKE ZA ZAGOVARANJE USVAJANJA REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 25. Apr 2024. 14:04:05
Memorijalni centar Srebrenica se zahvalio svim partnerima na podršci u kampanji za podršku usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici, javlja Anadolu.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su potvrdili da su sve planirane aktivnosti u vezi sa zagovaranjem i podizanjem svijesti javnosti u vezi s usvajanjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici realizirane s uspjehom.

"Naši predstavnici su govorili u New Yorku u zgradi Ujedinjenih nacija, imali smo zabilježenih 43 nastupa na panelima, medijskim razgovorima, okruglim stolovima, javnim diskusijama i konferencijama u vezi sa zagovaranjem Rezolucije u manje od mjesec dana širom regiona i svijeta. Bili smo nosilac brojnih relevantnih, tačnih i provjerenih vijesti u vezi s Rezolucijom, prevodili smo materijale, pripremali informacije i sarađivali s domaćim, regionalnim i međunarodnim medijima na tom putu. Zahvaljujući tome smo registrovali najmanje 874 priče i izvještaja o Rezoluciji koji su vezani za informacije prikupljene od ove institucije", poručuju iz Memorijalnog centra.

Uspješno su mobilizirane partnerske organizacije i pojedinci sa kojima Memorijalni centar sarađuje, a posebna pažnja je data snažnom odgovoru civilnog društva Zapadnog Balkana u podršci Rezoluciji. Osiguran je niz reakcija podrške memorijala Holokausta, zvanična potpora memorijala genocida u Ruandi i drugih memorijala u Africi, poruke iz Južne Amerike, Azije, Okeanije, organizovani su događaji u Crnoj Gori i Srbiji. Istovremeno, direktor Memorijalnog centra je više puta u svojim istupima pozvao na smirivanje tenzija, dijalog i borbu protiv govora mržnje.

"Dali smo svoj doprinos svim državnim i lokalnim akterima koji su tražili dodatne informacije. Uspješno smo komunicirali s predstavnicima brojnih međunarodnih misija koji su tražili fakte, materijale, arhivsku građu, citate iz presuda i sve druge informacije koje su im bile potrebne. Istovremeno, sve vrijeme smo radili na smanjenju tenzija u javnosti, zagovarali otpor prema govoru mržnje i stigmatizaciji te nismo odgovorili na provokacije i prijetnje", napominju.

Iz Memorijalnog centra su izrazili zahvalnost prema predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću i ministru za ljudska prava i izbjeglice Sevlidu Hurtiću, gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, istovremeno uputivši posebnu podršku prema ambasadoru Bosne i Hercegovine u Misiji Ujedinjenih naroda Zlatku Lagumdžiji. Također, za važan doprinos zahvaljuju reisul-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftiji Azizu Hasanoviću i drugim vjerskim liderima koji su dali doprinos osiguranju međunarodne podrške Rezoluciji.

"Memorijalni centar Srebrenica se zahvaljuje vodećim međunarodnim, regionalnim i lokalnim medijima na profesionalnom izvještavanju i revnosnom praćenju zagovaranja usvajanja Rezolucije. Konačno, hvala članovima Memorijalnog centra Srebrenica, udruženjima koja okupljaju majke Srebrenice, porodicama žrtava genocida i preživjelim genocida na povjerenju i podršci", dodali su iz Centra.

Pozivaju da javnost ne odgovara na provokacije populista i nacionalista te da se sada svi posvete posljednjim koracima ka osiguranju podrške za usvajanje Rezolucije.

"Pred nama je sada finalnih sedam dana u kojima pozivamo javnost na povjerenje u institucije s ciljem osiguranja potrebne podrške za usvajanje Rezolucije. Nemojmo se više obazirati na provokacije, prozivke i diskusije. Vrijeme je za posljednje važne korake do uspješnog zagovaranja usvajanja važne Rezolucije za prošlost, sadašnjost i budućnost naše zemlje", zaključili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.