BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Autor: Mr. Senahid Halilović
Objavljeno: 10. May 2024. 18:05:00
Bošnjački muhabet o znanju i knjigama kroz aktvnosti "Behar Publishing"
Govore mr. Senahid Halilović i dr. Mirsad Kriještorac.
Petak, 17. maj, 8:30 pm
Bošnjački islamski kulturni centar - Richmond Hill.


Beharova sehara savremenih bošnjačkih priča s natječaja za nagradu "Isnam Taljić" 2022
Stari Bošnjani bi po običaju, stavljali vrijedne stvari u seharu. Sehara se otvarala rijetko. Kad su svadbe, rođendani, dženaze. Savremene bošnjačke priče "izvađene iz beharove sehare" kao da su vijekovima tamo čuvane. Vjekovi su prolazili a usud Bošnjaka, nije se previše mjenjao. Taj usud primoranosti da napuštaju svoja ognjišta u zadnjih nekoliko vijekova, sa sobom nosi sve ono nad čim insanski razum zastane i zadivi se jednostavnosti, dostojanstvu, čvrstoj vjeri, snazi tih ljudi, koja ih ne samo održava, nego ukazuje puteve i pomaže da se uklapaju s vremenom. Da ukorak idu s vremenom a ne gube ništa od tih darovanih dragulja: običaja, vjere i jezika. Priče svjedoče baš tim jednim draguljem, bosanskim jezikom. Kroz jezik ovih priča, dâ se zaključiti kojom stazom je išao bošnjački narod od Kraljevine Bosne, pa sve do današnjeg dana. Kako je ta staza bila trnovita i kako izgleda dan danas. Ako se uporede razmišljanja Bošnjaka srednjeg vijeka i onih koji su protjerani i rastjerani širom svijeta nakon Berlinskog kongresa, u balkanskim ratovima, u dva svijetska i zadnjem ratu - agresiji na Bosnu i političkim previranjima u Jugoslaviji, jasno je vidno, da nema nekih bitnih razlika. Njihove želje su skoro pa iste. Njihov merhamet i običaj ni vrijeme nije mjenjalo.

Knjiga ne sadrži centralni lik, njen centralni lik je nacija Bošnjaci. Svaka priča na svoj način omogućava čitaocu dublji uvid u sve ono što karakteriše Bošnjake kao narod. Narativni stil je obično treće lice, što omogućava čitaocu da zaključi da su autori ili svijedoci događaja ili su i oni čuli priču. Tema priča a ujedno cijele knjige je, traganje za smislom nerazumjevanja Bošnjaka, osporavanje njihovog identiteta, omalovažavanje kao ljudskih bića, zatiranje i skrivanje svega što je njima sveto i što njima pripada.

Zato svaka priča svijedoči suprotno, uvjerava čitaoca na orginalnost i autentičnost Bošnjaka kao nacije, kao i u orginalnost njihovog jezika, običaja i vjere.

"Bošnjaci, svjedočimo da jesmo" je zbirka emotivnih priča koje ostavljaju dubok utisak na čitaoca. Za one koji ne poznaju Bošnjake, zbirka nudi obilan vid informacija. Dok za one koji poznaju Bošnjake ili su sami Bošnjaci izaziva melanholične osjećaje i budi nepresušnu želju, da se stanje Bošnjaka promjeni nabolje. Zato, zbirka bi trebala biti nezaobilazno štivo svih uzrasta, Bošnjaka i svih drugij koji žele da saznaju ili upotpune svoje znanje o Bošnjacima, njihovom identitetu, naciji, običaju, jeziku i vjeri.