ZVANIČNO: UJEDINJENO KRALJEVSTVO SUSPONZOR REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI PROZVAT ĆE ONE KOJI JOJ SE PROTIVE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. May 2024. 21:05:03
BH UK Network, zajednica BH udruženja u Ujedinjenom Kraljevstvu nedavno je uputila pismo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva sa pozivom da podrži predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Podržavajući rezoluciju, ne samo da kao zemlja prepoznajemo bol i patnju onih koji su iskusili masovna zvjerstva, već smo odlučni u našoj odgovornosti da spriječimo dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje. To bi bio jasan znak naše podrške Bosni i Hercegovini u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu - navedeno je u pismu.

Nakon niza niza ohrabrujućih poruka u medijima, na adresu BH UK Networka danas je pristigao i zvanican odgovor Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

“Hvala vam na e-poruci od 24. aprila upućenoj ministru vanjskih poslova, pozivajući Ujedinjeno Kraljevstvo da bude susponzor predložene rezolucije Generalne skupštine UN-a kojom se uspostavlja Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Velika Britanija je ponosna što podržava nacrt rezolucije i mogu potvrditi da smo susponzor. Kako je ministar vanjskih poslova rekao u svom nastupu pred Komitetom za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova 30. aprila, mi ćemo se zalagati za rezoluciju i prozvati one koji joj se protive”, navedeno je u pismu.

Zahvaljujemo se Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na kontinuiranoj podršci našoj domovini Bosni i Hercegovini, piše u dopisu BH UK Network.