PETTIGREW PISAO UN-U: PODRŠKA REZOLUCIJI O SREBRENICI KLJUČNA PROTIV AGRESIVNIH NAPORA SRBIJE I RUSIJE
Autor: Al Jazeera
Objavljeno: 15. May 2024. 18:05:59
Bez poštivanja pravosnažnih presuda i vladavine prava naša demokratska civilizacija bila bi ugrožena, kao što je pokazala ruska ilegalna invazija na Ukrajinu, kaže se u pismu.

“Vaša podrška ovoj Rezoluciji dat će izuzetno važan doprinos poštivanju sjećanja na žrtve i afirmaciji istine o genocidu. Usvajanje ove historijske Rezolucije podržalo bi vladavinu prava, njegovalo kulturu sjećanja i podržalo pomirenje i trajni mir u Bosni i Hercegovini i regiji.”

Ovim riječima je David Pettigrew, američki profesor i šef Odsjeka za filozofiju Univerziteta Južni Connecticut u ime Odbora Radne grupe za Bosnu i Hercegovinu završio pismo predsjedavajućem Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Dennisu Francisu, u kojem ga je podsjetio na značaj usvajanja Rezolucije o Srebrenici u UN-u.

Pettigrew je pozvao Francisa da sarađuje sa sponzorima Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, kako bi se Rezolucija stavila na glasanje.

‘Potvrđivanje istine o genocidu’

“Države članice UN-a trebale bi imati priliku da pokažu svoju podršku Rezoluciji o genocidu u Srebrenici kao što su 27. januar proglasile Danom sjećanja na holokaust i kao što su 7. april proglasile Međunarodnim danom sjećanja na genocide nad pripadnicima naroda Tutsi 1994. u Ruandi”, kaže se u pismu.

Utvrđivanjem Međunarodnog dana sjećanja na genocid 1995. u Srebrenici odavat će se poštovanje sjećanju na žrtve jer potvrđuje istinu o genocidu koji je dokumentovan presudama Međunarodnog krivičkog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, dodaje se.

“Zasnovana na pravnim presudama, Rezolucija nastoji vratiti poštivanje vladavine prava. Obnova poštivanja vladavine prava je imperativ za postizanje pravde i trajnog mira u postgenocidnom društvu. Rezolucija njeguje kulturu sjećanja kako bi se spriječilo ponavljanje zločina. Zaista, u izvještaju Vijeću za ljudska prava UN-a u oktobru 2020. godine naglašeno je da ‘bez sjećanja, prava na istinu i pravdu ne mogu se u potpunosti ostvariti i ne mogu postojati garancije da se zločini neće ponoviti’. U izvještaju se insistira na tome da je memorijalizacija ključna za promoviranje ‘razvoja kulture demokratije i poštivanja ljudskih prava’.”

Rezolucijom se, kako se dodaje, podstiče razvoj obrazovnih programa za podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici kako bi se oduprlo negiranju i kako bi se spriječili budući genocidi. Ova osuda poricanja je ključna jer poricanje genocida banalizira zločin počinjen nad ciljanom grupom i čini je ranjivom na ponavljanje zločina, navedeno je.

‘Agresivni napori Rusije i Srbije’

“Vaša podrška da se omogući glasanje bila bi ključna za suprotstavljanje negativnim lobističkim naporima koje agresivno sprovode Republika Srbija i Ruska Federacija. Stavovi Rusije i Srbije odbacuju presude MKSJ-a i MSP-a. Bez poštivanja pravosnažnih presuda i vladavine prava, naša demokratska civilizacija bila bi ugrožena, kao što je pokazala ruska ilegalna invazija na Ukrajinu.”

“Stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim narodima glumi zabrinutost za stabilnost regije i pomirenje. Međutim, njihov ured nemilosrdno radi na destabilizaciji BiH i regije kako bi spriječio euroatlantske integracije BiH. Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu insistira na tome da je Bosna i Hercegovina sastavljena od entiteta i da nije jedinstvena država. Glasnogovornik Ruske Federacije upozorio je da će svaki korak Bosne prema NATO-u smatrati neprijateljskim činom na koji bi Rusija morala odgovoriti. Stoga, kada Rusija govori o pomirenju, njihov stav je dvoličan i potpuno lišen zasluga. Protivljenje Rusije ovoj Rezoluciji samo je još jedan primjer njenog cilja da naruši stabilnost regije”, kaže se u pismu. prenosi balkans.aljazeera.net/.