Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida
DODIK SVJESNO KRIJE DA SU U HAGU GENOCID PRESUĐIVALI I JEVREJI, I KINEZI, I RUSI
Autor: NAP
Objavljeno: 21. May 2024. 19:05:13
Za četvrtak je najavljeno da će u Srebrenici biti održana sjednica Vlade i rukovodstva Rs, i to baš na dan kada će Generalna skupština UN-a u New Yorku, nadamo se, usvojiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Sjednici će, a zar bi to moglo proći bez njega, prisustvovati predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik, a uz članove Vlade Rs, okupit će se i Dodikovi ministri u Vijeću ministara, te čelnici najbližih lokalnih zajednica.

Dodik je najavio da će delegacija Rs cvijeće i vijence položiti na srpsko groblje u Bratuncu, ali i da će od Memorijalnog centra (MC) zatražiti da im odobri da to isto urade i u Potočarima. No, iz MC-a je još jednom dobio jedno veliko "NE!".

- Ovo nije provokacija, nego odnos prema žrtvama. Ne prihvatamo da je bio genocid i postavlja se pitanje kako ga može počiniti pojedinac. Naučni autoriteti tvrde da nije bio genocid i ne možemo da ignorišemo izraelske stručnjake u tome, - rekao je Dodik.

U izjavi za Novinsku agenciju Patria, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović poručio je Dodiku da cvijeće mogu položiti i na mjesto najveće egzekucije u Bratuncu - u Kravici, gdje je po DNK nalazima ubijeno najmanje 1.313 zarobljenih Bošnjaka.

Tahirović je Dodiku odgovorio i na njegove hvalospjeve na račun izraelskog historičara Gideona Grajfa, koji je predsjedavao tzv. Nezavisnom međunarodnom komisijom za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

- Niko ne ignoriše istinske izraelske stručnjake, kao što je bivši predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron - inače profesor na prestižnim univerzitetima širom svjeta - koji je donio prvu presudu za genocid u predmetu "Krstić".

Ne možemo da ignorišemo ni veliki broj tužilaca i sudija Haškog tribunala koji su također Jevreji. Ne možemo da ignorišemo ni sudije iz Kine, koji su također donosili presude za počinjen genocid u Srebrenici.

Mogli bismo do sutra da nabrajamo Jevreje, Kineze, Ruse i mnoge druge koji su kao profesionalci u Haškom tribunalu dali svoj doprinos pravdi. Ali pametnom je i ovo dosta - rekao je Tahirović za Patriju.