Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Koalicija "Bitno je biti Bošnjak" održala tribinu u Bihaću na temu „Lažne dileme na Popisu stanovništva 2013“
TOKIĆ: NEKOLIKO NEVLADINIH ORGANIZACIJA, KOJE DJELUJU NA TERENU, POKUŠAVAJU ZBUNITI BOŠNJAKE I FALSIFICIRATI HISTORIJSKE ČINJENICE
Autor: Fahrudin Vojić
Objavljeno: 04. December 2012. 13:12:48
Koalicija nevladinih organizacija "Bitno je biti Bošnjak" u saradnji sa Medžlisom Bihać i Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću, organizirala je tribinu pod nazivom ''Lažne dileme na Popisu stanovništva 2013''. Trbina je održana u ponedjeljak, 3. decembra u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta, s početkom u 19 sati.


Koalicija "BBB" u Bihaću: Bajrić, Tokić i Mahmutović


Amfiteatar Fakulteta je bio premalen da primi sve zainteresovane koji su došli da slušaju izlaganje eminentnih predavača o ovoj temi. Uvodničar i moderator tribine je bio Adnan Bajrić, koji je ukratko najavio temu i predstavio goste predavače Sejfudina Tokića i Muhameda Mahmutovića. Zatim se obratio Sjefudin Tokić kazavši kako je ovo najvažniji Popis za Bošnjake u njihovoj novijoj historiji iz razloga što u prijašnjim sistemima nisu imali mogućnost da se etnički identificiraju i izjasne pod imenom Bošnjaci, naglasivši kako niko nema namjeru da ubjeđuje druge narode da se tako izjasne, već se radi o borbi za vlastiti opstanak što neki sad pokušavaju da drugačije protumače.

- Trenutno je aktivno nekoliko nevladinih organizacija koje djeluju na terenu i pokušavaju da zbune Bošnjake i falsificiraju historijske činjenice, ali tu nema bojazni jer svijest o značaju ovog pitanja postoji kod većine građana, - kazao je Tokić.

U svom obraćanju dekan Islamskog pedagoškog fakulteta dr. Muharem Štulanović je izrazio zabrinutost oko mogućih falsificiranja podataka sa Popisa i manipulacija s istim. Stoga je skrenuo pažnju na to, kako relevantne državne institucije trebaju da se pozabave tim, kako bi otklonule svaku mogućnost manipulacije na predstojećem Popisu.Glavni imam prof. Mensur-ef. Ćehić je kazao, kako neke ankete koje je sprovela Islamska zajednica pokazuju da nema bojazni kada je u pitanju tačno izjašnjavanje građana po pitanju etničke pripadnosti, međutim, postoje određene nejasnoće kod starije populacije kada je u pitanju vjerska opredjeljenost. Tako neki umjesto da u rubriku vjeroispovijest stave islam, izjasne se kao musliman.

- Bošnjaci su doživjeli jedenaest genocida i svaki put poslije genocida, svođeni su na manju teritoriju. Zato je bitan ovaj popis da ne bi bili svedeni na još manju teritoriju nego što sad jesmo. Ali ja se nadam da će Bošnjaci na predstojećem Popisu biti na nivou zadatka koji se od njih traži, - rekao je Ćehić.

Načelnik Općine Emdžad Galijašević se obratio prisutnima, kazavši kako Bošnjaci nemaju potrebu da se bilo kome dokazuju jer svima je jasno ko su i šta su, tj. da su oni Bošnjaci islamske vjeroispovijesti i tu nema nikakvih dilema. On također smatra, kako je ovo najvažnije pitanje za Bošnjake u 2013. godini, a možda i najvažnije poslije rata.Ostali prilozi:
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
Ostali prilozi istog autora:
» LAŽNE PATRIOTE I PROPOVJEDNICI
25. January 2015 12:16
» STIGMATIZACIJA BOŠNJAKA
17. December 2012 15:19
» HISTORIJSKI TRENUTAK ZA BOŠNJAKE
17. December 2012 15:08
» PRIJATELJSTVO FENOMEN U IZUMIRANJU
10. November 2012 14:04