Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija realizirala još jedan projekt
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) iz New Yorka u cilju kulture sjećanja na žrtve genocida i pamćenja, kao i nacionalnog, državničkog i vjerskog uzdizanja, nakon dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“, realizirali su još jedan značajan projekt. Ovog puta audio CD album kasida pod naslovom „Amanet šehida“ u izvođenju Hamze Škrijelja. „Disc makers“ kuća je upravo je završila umnožavanje CD-a.

B.net | 2018-01-03 21:45:29
New York: Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
Kasida o Ali paši, odnosno o Plavu i Gusinju, Temdžid Šahovića, Kasida o Hadžetu i Kasida Majci, za sada zauzimaju ključno mjesto na CD-u "Amaen šehida" koji će uskoro biti dostupan onima kojima je stalo do svojeg bošnjačkog naroda i kulture sjećanja.

B.net | 2017-12-08 20:58:21
Bošnjačko američka nacionalna asocijacija
Da li je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović došao u Sarajevo sa izvinjenjem zbog agresije Crne Gore na BiH, genocida nad Bošnjacima, držanja (sa Srbijom) 1400 dana Sarajevo pod opsadom, i eto niko od zvaničnika grada nema da ga dočeka i da mu oda priznanje do nekoliko senilnih ‘intelektualaca’ koji su okupljeni u pomenutom Društvu "Klepsidra".

B.net | 2017-11-30 06:12:34
U povodu važnih datuma domovine Bošnjaka
Godine 1942., Višegradska ćuprija. Dovedoše Tabaković Ševala. Zarezaše nožem po vratu, baciše u Drinu. Preživio je jer ga nisu dobro zarezali…Isplivao je. Godine 1992., opet Višegradska ćuprija. Dovedoše Tabaković Ševala. Zarezaše nožem po vratu, baciše u Drinu, ali ovog puta dobro vezanog konopcima. Nije isplivao! Da li nam ovo govori da nam se točak historije ponavlja?!, rekao Velid Bajramović.

Esad Krcić | 2017-11-25 19:40:03
U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill u petak, 24. novembra 2017. u 7pm
U povod 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 20. novembra – Dana Sandžaka u New Yorku će biti upriličena svečanost!

Organizatori:
IZ&KC Plav-Gusinje – New York
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija
Islamski centar Monticello

B.net | 2017-11-20 04:12:17
U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu
U obraćanju Aiša Purak je istakla koji je bio povod objave magistarskog rada u knjizi koja govori o preživjelim žrtvama genocida, strahotama kroz koje su prolazili bošnjački muhadžiri koji su nakon srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu našli utučište na sjeverno-američkom kontinentu.

B.net | 2017-11-04 19:51:34
Saopćenje Bošnjačko-američka nacionalna asocijacije
Ovim neljudskim postupkom gradske vlasti Pogorice, ali i Crne Gore, jasno su pokazali kakvu Crnu Goru izgrađuju, ali su se čojski i sojski “zahvalili” Turskoj Agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), koji su po ugovoru renovirali Sahat kulu, i obavezali se da vrate autentičan oblik kako ju je sagradio hadži Mehmed-paša Osmanagić.

B.net | 2017-10-27 18:53:14
Sarajevo: U Gazi Husrev begovoj biblioteci priređeno „Sjećanje na književnika Isnama Taljića“
Rahmetli Isnam Taljić je bio istinski patriota ove zemlje, čovjek koji je imao uvijek jasne stavove, koji je mrzio kukavice i poltrone. U isto vrijeme je bio čovjek od reda, rada, disciplne i samodiscipline, pun optimizma i nade u perspektivnu Bosnu i Hercegovinu. Volio je posebno svoju živopisnu Vlasenicu i Srednje Podrinje i čeznuo za njima.

Eset Muračević | 2017-10-21 18:02:44
SAD
On se također osvrnuo na agresiju Srbije i Crne Gore na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-‘95 i genocidu nad Bošnjacima u tome peridu. Posebno se osvrnuo na presude za genocid od strane Međunarodnog suda pravde, Triubunala u den Haagu, Suda BiH i nekoliko država. Također je naglasio da je američki Kongres 2005. Usvio Rezoluciju o genocidu, Europski parlament 2015, te niz drugih država u kojima se obilježava 11. juli – Dan genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

B.net | 2017-10-17 20:48:16
Pod pokroviteljstvom Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
Nakon višemjesečne pripreme i snimanja konačno je urađen spot za kasidu “Ali-paša”, odnosno o Plavu i Gusinju. Spot obuhvata prirodne ljepote Plava i Gusinja, kao i vjerske, kulturno-historijske objekte u ovom kraju. Spot je premijerno pušten medijima i na Youtube kanalu u četvrtak 21. septembra, u povodu nastupajuće Nove 1439. hidžretske godine. Prema reakcijama koje smo dobili od jučer, kako spot tako i sama kasida sa oduševljenjem je prihvaćeni od javnosti. Posebno raduje da umjetnici cijene cjelokupan rad na ovoj kasidi.

B.net | 2017-09-22 15:48:08
Bošnjačke instititucije Sjeverne Amerike u ime preživjelih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini šalju poruku Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, NATO savezu da ne pristajemo na rezignaciju i predaju. U ime borbe za budućnost u kojoj nikada više neće biti genocida tražimo od vas hitnu akciju da upotrebom svih sredstava zaustavite genocid u Arakanu.

IRGC | 2017-08-31 02:51:43
MANIFESTACIJA ZA PAMĆENJE: U organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) u Domu kulture u Plavu održan koncert Ilahija, kasida i sevdaha. Eldin Huseinbegović premijerno izveo kasidu o gazijama i šehidma Plava i Gusinja
Bošnjaci ne zaboravljaju svoju zavičaj i sandžačku domovinu i da odlazak onih koji su iz nužde napustili Sandžak ne znači da neće pomagati svojoj braći koja i dalje živi na ovim prostorima. On je one koji su ostali da žive u svojoj domovini nazvao najboljima u Bošnjaka, rekao je Srdanović.

SanaPress | 2017-07-28 13:59:11
Pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) relevantnim međunarodnim faktorima i institucijama u BiH u povodu prijetnji hrvatskog delegata Marija Karamatića u Predstavničkom domu BiH, izazivanje međuvjerske i međunacionalne mržnje
Više je nego očito da Karamatićeva intelektualna ograničenost ne može da spozna kako se mijenja Izborni zakon u jednoj državi. Time je sasvim jasno, posebno ako uzmemo u obzir Popis stanovništva, iz 2013. ili iz 1991. godine, sve jedno, da je Izborni zakon u BiH kakav treba biti, Karamatić kao već poznati prevarant koji je na nezakonit način stekao pravo na vojnu mirovinu...

B.net | 2017-07-23 20:19:23
Njemačka: U povodu 11. jula - internacionalnog Dana genocida i 22.godšnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
Kino salu koju smo rezervirali je atraktivna kino sala Gabriel theatar u samom centru Minhena. Premijeru smo uklopili u povodu 11.jula -. Dana genocida u Srebrenici, kao i aktivnosti u povodu obilježavanja 22. godišnjice od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. I mišljenja samo da se nije mogla desiti bolja, efikasnija i utjecajnija na osvješćavanje svijesti Bošnjaka od ove aktivnosti, tj. prikazivanje pomenutog dokumentarnog filma.

Dr. Fikret ef. Arnaut | 2017-07-14 01:14:09
Foto - video reportaža iz New Yorka u povodu 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH
Tražimo da nam pojasne, kako može Republika Srpska da uopšte egzistira, nakon što je Međunarodni sud pravde presudio i dao formulaciju da su njena vojska i policija tj. njene institucije osmislile i izvršile najveći zločina na planeti, tj. genocid.

B.net | 2017-07-10 18:38:11
Foto-video reportaža sa predavanja “Bosna od početaka do danas i Sandžak otrgnut od Bosne”
U vremenu 40. godišnje Austro-ugarske vladavine, zabrana identiteta, bosanskog jezika, ne može da vjeruje da su Bošnjaci su zaboravili 900 godina svoje bogate historije kao i vraćanja naziva - Bosna. Akademik dr. Kurćehajić je također istakao, da su Bošnjaci sto godina bili u amneziji, te da je došao vakat da se Bosna i naš narod brane pameću.

Bošnjaci.Net | 2017-07-02 20:42:45
Sandžak
Nakon bogate sofre i imanskog druženja prisutnima se obratio Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević i govorio o blagodati imana i ibadeta Uzvišenom Stvoritelju a ujedno se zahvalio vjernicima na povjerenju koje imaju i gaje prema rukovodstvu Islamske zajednice.

B.net | 2017-06-25 01:20:30
U subotu, 1. jula u 7:00 pm u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu
U organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje i Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u povodu završetka kalendarske školske godine i posebno 11. jula – Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH, u New Yorku će biti upriličena dva velika skupa za đake, studente ali i sve generacije, na kojima će glavni gost i predavač biti akademik prof. dr. Suad Kurtćehijić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI).

B.net | 2017-06-06 19:57:55
9. jula u 7:00 pm u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru
U organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje i Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u povodu završetka kalendarske školske godine i posebno 11. jula – Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH, u New Yorku će biti upriličena dva velika skupa za đake, studente ali i sve generacije, na kojima će glavni gost i predavač biti akademik prof. dr. Suad Kurtćehijić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI).

B.net | 2017-06-06 17:38:02
Sarajevo - Beograd - New York
Iako nezaštićen od strane čuvara reda i mira, ipak čestitamo Bernard-Henri Levyu koji se i u momentu napada dostojanstveno držao i pokazao srpskim fašistima usred Beograda da ga ne mogu uplašiti. Najbolje govore njegove riječi da “Demokratija još nije pobijedila u Beogradu”, te da je “Milošević je još na vlasti”, dok je Srbima poručio da “žive pod režimom koji se naziva novim imenom - 'demokratura', odnosno diktatura koja koristi opšte izbore i privid demokratije da potčini civilno društvo i uguši stremljenje ka slobodi”.

B.net | 2017-05-11 22:02:15
Sarajevo - Novi Pazar - Beograd - New York
Zar je moguće da su zvaničnici Općine Stari Grad zaboravili da su Sarajevo i svi građani više od 1400 dana preživljavali pakao pod srpsko-crnogorskom okupacijom, i sada 22 godine od opsade, žrtva nagrađuje srpskog političara i zvaničnika vlade agresorske Srbije koji godinama sa raznih državnih pozicija umanjuje ratne zločine nad bh. civilima, negiraju genocid nad Bošnjacima... Ujedno, pune dvije decenije u razne sastave Vlade Srbije štiti srpske ratne zločince koji su se godinama skrivali tu u neposrednoj blizini gdje služi velikosrpskom oligarhu.

B.net | 2017-05-04 03:39:24
FOTO-VIDEO REPORTAŽA: Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije održali sastanak sa bošnjačkim biznismenima u New Yorku
Premijer Novalić iako okrenut ekonomiji i ulaganju u FBiH, moderator je ukazao i na složenu političku situaciju i rusko-srpske veze itd.. Premijer je rekao da Rusija na Balkanu instalira jak uticaj, dok Srbija vrši pritiska na prekrajanju… ipak ulaskom Republike Hrvatske u NATO, te potpisivanje Crne Gore o pristupanju NATO savezu, taj put ka EU i NATO trasira i BiH, tako da će se cijeli región baviti budućnošću i okrenuti ekonomskom napretku.

Bošnjaci.Net | 2017-04-19 19:22:18
U švicarskim gradovima Zugu, St. Gallenu, Wetzikonu, Zürich, Küssnachtu i Luzernu održane premijerne projekcije dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“
Na svim projekcijama je bio neumorni borac za ljudska prava autor Avdo Huseinović. Njegov doprinos je nemjerljiv u borbi protiv zaborava i negiranja genocida nad Bošnjacima.
Huseinović je u govorio o nastanku i važnosti ovog projekta, približio prisutnima samu tematiku, pripremio ih na ono što slijedi u filmu, pošto film obiluje itekako potresnim scenama. Nije jednostavni niti lahko sav taj zločin popratiti, preraditi u sebi, savladati emocije i zadržati suzu da ne poteče.

Mensud Alićušić | 2017-04-12 03:03:48
U organizaciji "Glas za Bosnu" od 7. do 9. aprila
Po prvi put u video formi, kroz korištenje relevantne dokumentacije, svjedočenja i intervjui i izjave uglednih bošnjačkih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživači genocida, preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida; biće prezentovana neispričana, kompleksna priča o genocidu nad Bošnjacima, koji traje preko tri stoljeća na području Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugih dijelova Balkana.

B.net | 2017-03-28 18:42:28
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacije najoštrije osudila istupe predsjednice Republike Hrvatske u Neumu
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija ukazuje da naziv skupa u Neumu nema utemeljenja, izuzev ako se ne odnosi ne europske „vrijednosti“ hrvatskih nacističkih koncetracionih logora poput Dretelja, Gabele, Heliodroma... koji su se uzdigli iznad njemačkog Buchenwalda i poljskog Auscwtiza. Ako su to vrijednosti sa kojima hrvatski nacisti ponose i sa njima žele u Europu, onda je to poraz svih europskih vrijednosti koji su stvoreni na principima demokracije.

B.net | 2017-03-16 21:03:54
Pennsylvania (SAD)
Ovu projekciju filma u Harrisburgu učunio je posebnom i naravno uveličao dedo Hasan Šahović sa svoja dva sina Azizom i Nusretom. Inače deo Hasan i Aziz su učesnici na dokumentarnom filmu. Dedo Hasan gazi svoju 94.godinu, preživjela je žrtva genocida koji su u miru počinili Srbi i Crnogorci u Šahovićima 1924. godina. Tada je kao beba nešto više od mjeseca dana spašen srpsko-crnogorskih krvoločine genocidne bratije.

Bošnjaci.Net | 2017-03-11 23:47:44
Video-foto reportaža: Obilježen Dan nezavisnosti BiH i 104 godine od genocida u Plavu i Gusinju
- Nakon presude najjače sudske institucije na planeti, Internacionali sud pravde u Den Haagu, više nikada nebi trebali govoriti “Republika srpska” da ne kažemo Genocidna tvorevina. Jer u formulaciji presude stoji da su Vojska i policija RS osmislili i izvršili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Naši političari ne mogu reći RS je konstanta, Bosna je konstanta!, - rekao je između ostaloga dr. Kurtćehajić koji je u toku obraćanja prekidan snažnim aplauzima.

Esad Krcić | 2017-03-06 22:59:00
Podrška Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i pravnom timu na čelu sa Sakibom Softićem
Srpski establišment u Beogradu na čelu sa Nikolićem i Vučićem, i u Banjaluci sa Dodikom i Ivanićem, više je nego očigledno da štite zločinački režim Slobodana Miloševića, kojem su i sami pripadali u vremenu počinjenog genocida. Najbolja potvrda tome je konstantno negiranje genocida nad Bošnjacima, prijetnje podjele Bosne i Hercegovine, što su i danas (22. feb.) potvrdili nakon održanog sastanka u vili „Mir“ iz koje je balkanski kasapin Slobodan Milošević odveden u Den Haag. Maske su po ko zna koji put pale četničkim vojvodama, srpskim mirotvorcima i velikonacionaliostima koji se danas pozivaju na institucije i Ustav BiH koji inače svakim danom krše.

B.net | 2017-02-22 20:54:28
U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti BiH i 104. godine, strijeljanja 12 plavskih prvaka na Racini - genocida u Plavu i Gusinju
Podsjećamo, rukovodstvo Crne Gore na čelu sa zloglasnim kraljom Nikolom od oktobra 1912. i pa sve do kraja maja 1913., planirali su i naredili tadašnjoj vojsci Crne Gore, uključujući i sveštenike pravoslavne crkve, organizirano su izvršili istrebljenje, s namjerom potpunog istrebljenja i zatiranja tragova, tj. GENOCID. Masovni zločini nad nenaružanim civilima Plava i Gusinja, praćeni su dobro planiranim javnim i tajnim strijeljanjem, silovanjima, pljačke, nasilna masovna pokrštavanja 12,500 hiljada muslimana, Bošnjaka i Albanaca.

Bošnjaci.Net | 2017-02-20 13:53:18
U New Yorku u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije održan bošnjački muhabet
U kontekstu slobodne nacije i razvoja države i regije gdje su Bošnjaci autohton narod, bez straha i ustručavanja podignimo svojim čistim rukama časni bošnjački i sandžački bajrak. Najzad to garantiraju ustavi država u kojima živimo: Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija…. Zato u svim prilikama na kojima se nose bajraci, manifestacije, svadbe i druge svečanosti nosimo sa ponosom samo naš bošnjački bajrak!!!

Tim Bošnjaci.Net | 2017-01-28 22:06:56
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija apeluje na pravni tim BiH da pokrenu reviziju tužbe protiv Srbije u Crne Gore za agresiju i genocid; ujedno upućuje podršku nevino optuženim Vikiću, Pušini...
Mi veterani, članovi Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije upućujemo nesebičnu podršku, jer znamo da su Komandantu Vikiću, ministru Pušini i borcima ARBiH i pripadnicima MUP-aBiH čiste ruke i obraz.
Komandante Vikiću, bili smo uz Tebe kada si u najtežem vremenu nosio bijeli bajrak slobode sa štitom od ljiljana, ponosno ga podigni i danas, opet smo uz državu Bosnu i Hercegovinu, Tebe i sve čestite borce.

B.net | 2017-01-27 01:40:19
Stop velikonacionalističkim ratnicima!!!
S obzirom da dobro pamtimo trodržavnu agresiju na BiH i obime ratnih zločina, genocida, urbicida, kulturocida, pljačke, silovanja, progona …, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija izražava zabrinutost za budućnost bošnjačkog naroda protiv koji se priprema nastavak genocida i najava secionističkih namjera i podjela njihove domovine u cilju uspostavljanja Velike Srbije. Zato pozivamo sve probosanske snage u domovini Bosni i dijaspori na prevazilaženju međusobnih problema i bezrezervno ujedinjenje, sve u cilju očuvanja mira i zaštite suveriniteta i integriteta na svakom pedlju države BiH...

B.net | 2017-01-15 22:27:38
U Bošnjačkom-islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu
Očekuje se masovan dolazak Bošnjaka, Bošnjakinja, patriota, omladine, naših prijatelja Amerikanaca, Albanaca i drugih etničkih zajednica... posebno onih koji vole svoj za zavičaj od Gusinja, Plava do Cazina... i kojima srce kuca za Bosnu i Hercegovinu, Sandžak, Kosovo...!
Bit će iznenađenja!!!

B.net | 2017-01-09 18:58:57
Podgorica - New York: Genocidni pjesnik Njegoš pao pred Skupštinu
Kako saznaje web magazin Bošnjaci.Net Vlada Republike Crne Gore danas je povukla prijedlog iz skupštinske procedure izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik. O ovoj odluci predsjednik Vlade CG Duško Marković je obavijestio predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

B.net | 2016-12-28 16:05:16
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije iz New Yorka u povodu prijedloga Vlade CG da državni praznik u Crnoj Gori bude 13. novembar, dan rođenja Njegoša
Nego, vlastodršci u Crnoj Gori sa ovakvim i sličnim postupcima jasno pokazuju da ih ne zanimaju bošnjačke i albanske žrtve genocida kroz vrijeme koje su počinili upravo oni koji su uz zvuke gusla i na usnama nosili Njeguševe stihove “Gorskog vijenca” i kamom prolivali krv nevinih sugrađana islamske vjeroispovjesti.

Bošnjaci.Net | 2016-12-26 20:21:28
New York - fotoreportaža: Književnica Šefka Begović Ličina poručila “Bosanski jezik neprestano neka pulsira u ušima onih koji ga negiraju”
Mi, Bošnjaci, nakon više stoljeća genocida koji se vriši u kontinuitetu, vjerujemo da smo se posebno nakon zadnjeg genocida dobro opametili. Inša'Allah da se svi skupa borimo jasno i glasno da govorimo istinu, ali i da spriječimo moguće nove genocide koji nikada ne zamiru u umovima velikonacionalista.

Bošnjaci.Net | 2016-12-17 21:10:10
Vjersko-kulturna manifestacija u New Yorku
Bošnjaci kao pripadnici islama, u svim državama širom Balkana ali i dijaspore vjerskim manifestacijama, učenjem mevluda obilježavaju 12. rebi-ul-evvel po hidžretskom kalendaru, rođendan Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Tako će i ove godine u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, u petak, 16. decembra u 6:30pm, biti održan prigodan program u realizaciji imama hafiza Haka ef. Omeragića i hora, “Volimo te Božiji poslačniče”, kada ćemo se zajednički prisjećati se rođenja, života i poslaničke misije Muhammeda s.a.w.s.

Bošnjaci.Net | 2016-12-09 16:28:28
Omladinsko udruženje „Tempo“ iz Vogošće predstavilo dokumentarni film „Bošnjaci-Genocid u kontinuitetu“, autora Avde Huseinovića
- Kada sam na inicijativu Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije BANA i potomaka žrtava genocida i preživjelih žrtava genocida Plavi Gusinja, ušao u realizaciju ovog projekta nisam bio svjestan u kakvo minsko polje činjenica i neispričanih priča ulazim, kaže Avdo Huseinovć.

Eset Muračević | 2016-12-02 14:03:11
U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru održana kulturna manifestacija
Velika mi je čast i zadovoljstvo da danas zajedno obilježimo 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da vam se tim povodom, a na poziv organizatora, obratim. Na žalost, ovaj državni praznik se, protivzakonito ne obilježava na cijeloj teritoriji BiH i često se u medijma i putem izjava neupućenih političara osporava, tako da je u jednoj poplavi laži, neistina i medijskih manipulacija, potrebno ponoviti vama poznate historijske činjenice, rekao je na početku obraćanja Mirza Pašić, savjetnik u Misiji BiH pri UN-u.

Tim Bošnjaci.Net | 2016-11-27 20:14:09
Osvrt na dokumentarni film „Bošnjaci - genocid u kontinuitetu”
Fascinirala me je spretnost autora u hronološkom prikazivanju genocida u kontinuitetu gdje se moralo preskakati mnogo, a reći sve. Samo su se mijenjala imena ljudi i mjesta, a akteri su uvijek ostajali isti: i zločinci i žrtve. Pažljivim odabirom ljudi i događaja, autor je uspio prikazati razmjere genocida nad Bošnjacima u vremenu i prostoru te dokazati jasnu, planiranu strategiju za istrebljenje Bošnjaka nakon slabljenja i pada Osmanskog carstva sve do današnjih dana.

Mr. sci. Džavid Begović | 2016-11-23 19:49:07
Novi dokumentarni film „Bošnjaci-genocid u kontinuitetu“, autora Avde Huseinovića a koji je urađen u produkciji BANA - Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije iz New Yorka; odnosno potomaka žrtava genocida i preživjelih žrtava genocida, njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u Plavu i Gusinju, premijerno je prikazan u četvrtak večer, 17.novembra 2016., u prepunoj sarajevskoj Multimedijalnoj sali općine Novi Grad.

B.net | 2016-11-22 13:58:17
U Sarajevu u prepunoj sali premijerno prikazan novi dokumentarni film Avde Huseinovića „Bošnjaci-Genocd u kontinuitetu“ u produkciji Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije iz New Yorka
- Bošnjaci u čudan narod, reko je Smir Efendić. Ono što bi trebale raditi institucije i instituti kod nas rade pojedinci poput Avde Huseinovića koji nas, svojim dokumentarnim filmovma, upoznaje sa našom historijom. Mi moramo znati da narod koji ne zna svoju dalju ili bližu historiju ne može biti smatran narodom koji zna šta hoće u sadašnjosti i svojoj budućnosti.

Eset Muračević | 2016-11-18 02:43:26
Sarajevska premijera dokumentarnog filma „Bošnjaci-genocid u kontinuitetu“, 17. novembra u 19 sati u Multimedijalnoj sali općine Novi Grad - Sarajevo
- Još sam pod uticajem prikazivanja filma u Sandžaku. Iako je vladao ogroman strah među našim narodom, iako su vladajući režimi učinili sve da premijere dožive fijasko, ipak zajedno sa predstavnicima Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), BKZ-a i svojim timom prezadovoljan sam onim što se desilo na samim premijerama, nakon kojih su nam prilazili potreseni ljudi i suznih očiju, čestitali nam.

Esad Krcić | 2016-11-13 00:39:46
Vitomirica
U povodu 27. septembra Dana Bošnjaka KosovA, te u sklopu manifestacije “Dani Bošnjaka Kosova 2016” koja se održava u organizaciji NVO “Lejla” i BOKUD iz Vitomirice, u ponedjeljak večer prikazan je dokumentarni film “Bošnjaci - genocid u kontinuitetu” – autora Avde Huseinovića i procukcijskog tima Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije iz New Yorka.

B.net | 2016-09-27 02:02:44
U Općinskoj sali u Pljevljima priređena projekcija dokumentarnog filma "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu"
Film hronološki, kako to i zahtijeva historijska metodologija, prikazuje događaje na prostorima od Dalmacije, Like, Banije, Herceg Novog, Cetinja, Sjenice,Užica, Šapca, Plava, Gusinja, Šahovića, Limske Doline, Istočne Hercegovine, Podrinja i Bukovice do agresije na BiH 1992-1995. god.

Bošnjaci.Net | 2016-07-28 13:41:09

B.net | 2016-07-27 19:43:56
Sandžak: Projekcija dokumentarnog filma "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu"
Ovaj film nam govori, da bi jedan narod opstao najvažnije su institucije koje će znati da ih zaštiti. I hvala Bogu ovo je produkt rada istaknutih Bošnjaka i naših institucija iz dijaspore, koje su se uzdigle daleko od vatana. Sada kada smo pogledali kontinuitet genocida nad bošnjačkim narodom, zar ne trebamo biti ljuti na našu elitu, koja je trebali da bude na rubu odbrane našeg naroda. Na vjersku elitu, imame, muftije itd., a posebno na onu političku elitu.

Bošnjaci.Net | 2016-07-27 01:01:38
Genocid je riječ koja izaziva grozotu kada se izgovori. Ima naroda koji nikada nisu doživjeli genocid, hvala Bogu što nisu. Ali ima i onih koji su doživjeli jedan ili dva, a mi Bošnjaci preživjeli smo 11 genocida. Nakon svih istraživanja i saznanja do kojih smo došli, često se pitam kako smo kao narod uopće opstali, istakao je autor filma.

Bošnjaci.Net | 2016-07-25 03:07:13
Sandžak
Gusinjanin Suad Ibrahimagić sa adresom stanovanja u Sarajevu koji u najplješem svjetlu predstavlja građane izvan rodnog mjesta, ujedno jedan od nosioca ideje o snimanju dokumentarnog filma, obraćajući se svojim sugrađanima naglasio im je, između sotaloga, da ovaj dokumentarni film “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu” mora biti kućna lektira svake naše porodice.

Nihad Aličković | 2016-07-24 05:08:37
I nije slučajno što je prva promocija ovog dokumentarnog filma upravo u ovom kraju, Plavu i Gusinju, u kojem je u vremenu Prvog balkanskog rata počinjeno nasilno masovno pokrštavanje, strijeljanja i ubistva, i to nije ništa drugo već jasno i glasno kazati da je to genocid!
Mi moramo da kažemo da nam se genocid desio na početku i na kraju XX stoljeća, ali genocid se desio i u Šahovićima, i u Bukovici, i u Bosanskoj Krajini… I gdje god su bili Bošnjaci, pripadnici islamske vjere. Zašto?

Bošnjaci.Net | 2016-07-23 17:22:51
Premijera filma od 22. – 27. jula: Plav, Gusinje, Rožaje, Novi Pazar, Bijelo Polje, Pljevlja
Film prati krvavu hronologiju genocida nad Bošnjacima, još od kraja 17. stoljeća, pa sve do Srebrenice u julu 1995.godine. Svako poglavlje ovog filma može biti poseban film. Snimajući film, shvatio sam da ogroman broj Bošnjaka nema pojma o ovoj tematici, pa čak i ljudi koji su se na određen način bavili historijom, kaže Huseinović.

Bošnjaci.Net | 2016-07-14 16:39:13
Rožaje, Sandžak
U Rožajama u subotu, 2. jula 2016., Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) iz New Yorka priredila je iftar za istaknute Bošnjakinje, koje su aktivne na polju razumijevanja islamskih načela, edukacije najmlađih i svojih sunarodnica, kao i promoviranja bošnjačkih nacionalnih i kulturnih vrijednosti.

B.net | 2016-07-03 20:35:56
Rožaje - New York
Preko 80 polaznika je prisustvovalo ovoj ibadetskoj atmosferi koji nisu krili sreću i zadovoljstvo što imaju svoju braću iz daleke Amerike koji brinu o njima ovdje u domovini Sandžaku.

U društvu mališana su bili njihovi vrijedni i marljivi učitelji koji su uživali u društvu najčistijih duša koje još i Kur'an uče i pamte.

B.net | 2016-06-28 20:05:23
Protestno pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) diplomatama Crne Gore u SAD zbog uvredljivih sadržaja u Rječniku crnogorskog narodnog i književnog jezika
Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika, produbili temelj mržnje prema Bošnjacima i Albancima, time su onima koji ih slijepo slijede dali upute da se pripreme za novi genocid. Više je nego očigledno da CANU na jedan perfidan način kopira zloglasnu SANU, čime skupa otvoreno kreću u pripreme novih pogroma našeg naroda.

Bošnjaci.Net | 2016-06-24 13:09:47
New York
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Generalni kontraktor A&A i web magazin Bošnjaci.Net iz New Yorka u ponedjeljak, 20.juna 2016., priredili su iftar za 50 srednjoškolaca iz Plava i Gusinja koji cijeli ramazan poste.
Prije iftara predavanje na temu “Vrijednost učenja i znanja” održao je imam džamije Sultanije Sead ef. Jasavić.
Iftar je poslužen u domaćem ambijentu restorana „Aqva“ nad Plavskim jezerom.

Bošnjaci.Net | 2016-06-21 19:55:00
Ramazan u SAD
Ćatović je inače u SAD u vremenu agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima bio pionir o širenju istine o Bosni, kao i borbi za prava Bošnjaka. On je, kako je naglasno predsjednik BACC-a Nevzad Kurtagić, simbolično predao torč Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji koja je postala doajen u borbi za prava Bošnjaka i radu na očuvanju vjere, tradicije te nacionalnog identiteta bošnjačkom korpusu.

Bošnjaci.Net | 2016-06-21 16:21:51
New York
U prekrasnom mesdžidu u centru klanjan je akšamski vakat koji je predvodio imam hafiz Hako ef. Omeragić. U restoranskom dijelu centra u iftarskom ambijentu mladi Bošnjaci su se razletili da posluže jemeke koje su pripremile vrijedne Bošnjakinje. Slike govore o velikom prisustvu na iftaru.

B.net | 2016-06-14 18:49:04
Pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije hadži Edinu Dervišhalidoviću povodom održanog koncerta Dine Merlina na Cetinju (21.maj 2016.)
Nenaviknuti na istupe i nepromišljene političke poteze Dine Merlina, haman je dvije hefte kako pokušavamo sumirati njegove izlive možda neznanja ali i primitivizma koje je ispoljio na koncertu koji je održao na Cetinju u povodu 10.godišnjice nezavisnosti Crne Gore, gdje je kao poznato ime na estradi otvoreno propagirao crnogorstvo.

B.net | 2016-06-03 14:43:48
Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom brisanja iz registra Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori
Borba protiv tog zločinačkog pokreta nije samo stvar antifašističkih snaga u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, već i u Evropi i svijetu. Jer legalizacija tog fašističkog pokreta je dokaz da oni koji su izvršili genocid ne miruju, odnosno da ga izvršavaju i danas drugim sredstvima i metodama, što je udar na međunarodnu pravdu i pravo. Veoma je važno što je odlukua o zabrani registracije objavljena na Dan pobjede nad fašizmom.

IRGC | 2016-05-10 16:19:17
U Vladi Crne Gore kažu da njihova ideologija predstavlja opasnost po nezavisnost i suverenost, te da je protivustavna.
Pripadnici Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske okupili su se sredinom marta povodom 70 godina od hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića u Višegradu, gradu na istoku BiH, kada su simpatizeri tog pokreta fizički napali novinarsku ekipu Televizije N1 i zabranili snimanje ekipi Federalne televizije.

Al Jazeera | 2016-05-09 22:01:49
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) u povodu 9.maja - Dana pobjede nad fašizmom i brisanja iz registra Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori
BANA pozdravlja odluku MUP-a CG, posebno koja je objavljena na Dan pobjede nad fašizmom, te su jasno potvrđeni navodi iz našeg pisma da je Ravnogorski četnički pokret fašističko-teroristička organizacija koja „zastupa i zagovara ideologiju koja je suprotna Ustavu Crne Gore“. Ipak hoćemo da vjerujemo da to nije samo mrtvo slovo na papiru, te da MUP CG neće stati samo na brisanju ove organizacije iz državnog registra već da će raditi na potpunom zatiranju tragova rada pomenute organizacije i lišavanja slobode njenih članova. Time će svi građani u toj državi steći sigurnost da u miru žive i rade...

B.net | 2016-05-09 18:12:42
Iz MUP-a dodaju da je članom 259 stav 1 Zakona o opštem upravnom postupku propisano da se izvršno rješenje može ukinuti ako je to potrebno radi otklanjanja teške i neposredne opasnosti po život i zdravlje ljudi, javnu bezbjednost, javni mir i javni poredak ili javni moral ili radi otklanjanja poremećaja u privredi, ako se to ne bi moglo uspješno otkloniti drugim sredstvima kojima bi se manje diralo u stečena prava.

Vijesti | 2016-05-09 15:21:42
Plav - Podgorica
“Pitam znači li to da sve ono što je urađeno tokom Drugog svjetskog rata, što su uradili pripadnici Ravnogorskog pokreta, na ovaj način se ozakonjuje. Da li se na ovaj način na mala vrata uvodi nešto što smo mislili da je odavno iza nas”, rekao je Šabović za “Vijesti”. On pita i da li je ovo još jedan dodatni novi strah za pripadnike manjinskih naroda.

Vijesti | 2016-05-03 21:18:56
Pljevlja, Rožaje: Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori izražava zabrinutost zbog oživljavanja i jačanja fašističkih ideologija u Crnoj Gori
Pripremao se zločin, činio se zločin, prikrivao se zločin, slavio se zločin, i na kraju legalizovao se zločin. Legalizovali su ga oni koji su zločine prirpemali, činili, prikrivali na kraju slavili. Legalizovao ga je režim Mila Đukanovića sa svim svojim aparatom, sa svim svojim koalicionim partnerima, sa svima onima koji glasno šute o legalizaciji fašizma i zla.

B.net | 2016-05-02 18:00:25
Zar nije Crnoj Gori dovoljno što je učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, montirala političke procese u kojima su stradali Bošnjaci u Crnoj Gori, učestvovala u uništavanju fabrika u gradovima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom i raseljavanju omladine po svijetu koja je pokušavala da pobjegne od nametnutog kriminala, već da povrh svega toga podrži i legalizaciju udruživanja četnika u Crnoj Gori? Na ovaj način Crna Gora, uz šutnju i podaničku lojalnost Bošnjačke stranke, još jednom želi poručiti svim Bošnjacima da ona za njih nije mjesto 'gdje sunce grije' i da oni u njoj moraju biti manji od makova zrna.

Dr. Mersada Nuruddina Agović | 2016-05-02 15:46:01
Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom legalizacije Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori
Umjesto da se politički establišment Crne Gore izvini za agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini, pokaje se za te stravične ratne zločine i u samoj Crnoj Gori, zatraži oprost od žrtava, što bi trebao biti najvažniji uslov integracije Crne Gore u Evropsku Uniju, sadašnja crnogorska vlada legalizacijom zločinačkog četničkog pokreta zapravo nastavlja zločin drugim sredstvima i metodama.

IRGC | 2016-05-02 01:14:50
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije iz New Yorka
Četnici širom Bosne i Hercegovine i Sandžaka nad bošnjačkim narodom kako u vremenu Drugog svjetskog rata, tako i u vremenu srpsko-crnogorske agresije na BiH 1992 – 1995. isticali su se sa raznim oblicima barbarizma, brutalnosti, zlostavljanja, klanja, silovanja, pljačkanja, istrebljenja, jednom riječju genocida. I nakon svega toga što je poznato javnosti, ali i institucijama balkanskih država, MUP CG umjesto da potpuno iskorijeni rad takvim fašističkim zločinačkim organizacijama oni registracijom pospješuju terorizam i zločin nad svima onima koji nisu pravoslavci i koji se ne osjećaju Crnogorcima odnosno Srbima.

B.net | 2016-04-30 17:29:42
Bezpotrebno je trošti vrijeme i prostor kako bi javnosti po ko zna koji put predočili istinu o zločinu genocida koji su počinili najveći zlikovci koji hode zemljom a koji se identificiraju pod imenom četnici, četnički pokret ili u ovom slučaju koji su zvanično registrirali kao nevladino udruženje Ravnogorski pokret Crne Gore.

B.net | 2016-04-30 13:52:04
U nedjelju veče, 07. februara 2016. godine, na Manhattanu - New York, osnovana je Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (Bosniak-American National Assotiation) - BANA, čiji programski ciljevi i zadaci između ostaloga su:
-zastupanje i predstavljanje interesa Bošnjaka;
-očuvanje bošnjačkog nacionalnog identiteta;
- njegovanje bosanskog jezika, pisma, kulturne baštine, historijskog nasljeđa;...

B.net | 2016-02-08 15:58:20