Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Pismo zvaničnicima Crne Gore
SRAMNO: POLITIČKI PREDSTAVNIK CG U UNHRC-U GLASAO PROTIV REZOLUCIJE I PODRŽAO PALJENJE KUR'ANA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. July 2023. 03:07:23
Pismo glavnog urednika Bošnjaci.Net zvaničnicima Crne Gore povodom sramnog čina političkog predstavnika Crne Gore koji je u Vijeću Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC) glasao protiv rezolucije kojom se osuđuje paljenje i skrnavljenje Kur’ana Časnog. Ovim anticivilizacijskim činom zvanična politika Crne Gore pokazala je koliko je u njoj usađena antisilamska histerija, islamofibija, rasizam, šovinizam, nacionalizam. Pismo je upućeno predsjedniku CG Jakovu Milatoviću, premijeru CG u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović i drugim. Pismo objavljujemo u nastavku:

Poštovani!
Ponovno paljenje i skrnavljenje svete knjige muslimana Časnog Kur’ana u Švedskoj je širom svijeta dovelo do protesta i negodovanja muslimana, boraca za ljudska prava i drugih demokratski orijentiranih i slobodnoumnih ljudi. Oni su opravdano iznijeli jasne stavove da paljenje i skrnavljenje Kur’ana (i drugih svetih knjiga) nije znak slobode izražavanja, već izraz otvorene mržanje prema islamu i muslimanima, što je nedopustiv i anticivilizacijski čin nacizma, Islamofobije, rasizma i šovinizma, gdje se pojedincima i grupama daje prilika da postupcima i govorom mržnje zagađuju javni prostor i truju mlade generacije sa opasnim posljedicama po društvo.
Nakon pomenutog barbarskog i sramnog čina Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC) glasanjem je odobrilo rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti, kojom se osuđuju svako paljenje Kur’ana.

Rezolucija je, između ostalog, pozvala zemlje svijeta da preduzmu korake i da "spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja predstavljaju poticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje".

Prijedlog je izglasan i usvojen prošle srijede (12. jula); nažalost, predstavnik spoljne politike Crne Gore u pomenutom vijeću glasao je protiv rezolucije. To znači da Crna Gora zvanično odobrava paljenje Časnog Kur’ana. Zato najoštrije osuđujemo ovakav postupak predstavnika spoljne politike Crne Gore, jer se njime potvrđuje da Crna Gora realno nije odmakla od sramnih krvavih ratnih godina, kada je nad bošnjačkim narodom izvršen genocid. Dok kompletan politički vrh Crne Gore punu sedmicu dana nakon sramnog glasanja, još uvijek šuti i ne oglašava se.


Predstavnik spoljne politike Crne Gore u Vijeću Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC) glasao je protiv rezolucije

Obzirom na politička previranja u Crnoj Gori i ovakav odnos prema pripadnicima islama, Bošnjacima i Albancima, moramo reći da nas ovaj postupak nije iznenadio, ali nas jeste zabrinuo. Prilikom susreta sa političkim i diplomatskim predstavnicima Crne Gore, konkretno u New Yorku, predstavnicima bošnjačkih organizacija i IZ Plav-Gusinje u NY, plasira se priča o nekoj drugoj Crnoj Gori, pa iako dobro znamo da je ona baš ovakva kakvu je predstavio politički predstavnik Crne Gore u Vijeću Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Cijenja gospodo,
Bošnjake u emigraciji koji su porijeklom iz CG i Sandžaka, dakako predstavnike medija i organizacija, interesiraju zvanični stavovi predsjednika Crne Gore, premijera Vlade CG i predsjednice Skupštine CG, da li je politički predstavnik spoljne politike Crne Gore glasao po vašim uputama? Da li to znači da politički predstavnik CG u Vijeću Ujedinjenih naroda za ljudska prava i aktuelna vlast u CG, ima jednak indolentan stav o paljenje Kur’ana u Švedskoj sa govorom mržnje u svojoj ‘bibliji’, najslavljenijoj knjizi Gorskom vijencu, tipa:

…“Ko ne misli na Koran pljunuti
neka bježi glavom bez obzira!...
…"No primajte vjeru prađedovsku…
…No lomite munar i džamiju..."? …


Ako to jeste tako, razumijemo da Crna Gora nije izišla iz nedemokratskog i mračnog miljea i da nije sposobna to uraditi.

Poštovana gospodo,
Nije uredu i što litijaši šute, ali bar vi znajte, šutjeli ili se oglasili, ovo je veliki poraz vas zvaničnika - političkih predstavnika, spoljne ali i unutarnje politike Crne Gore, koji je generalno usmjeren protiv najvećih svetinja pripadnika islama, u ovom slučaju onog dijela autohtonih i dobrih pripadnika islama i građana Crne Gore koji su primjer tolerancije, pored niza zločina genocida u kontinuitetu; od plavsko-gusinjskog kraja, Šahovića, Limske doline, bihorske i pljevaljske regije… a zašto ne pomenuti ’90-te, hapšenje i deportaciju, otmicu putnika, zatiranje Bukovice.
U svakom slučaju, radi naroda i države, bilo bi poželjno da izvučete pouku iz bliske i daleke teške prošlosti u Crnoj Gori.

Doduše za dobar primjer može vam poslužiti postupak Ahmada Allousha koji je dobio odobrenje da u Stokholmu ispred izraelske ambasade spali Toru i Bibliju. Kada su mediji očekivali ‘ekskluzivu’ da će u vatri nestati Tora i Biblija, ovaj mladić je bacio upaljač na zemlju i rekao:

- "Nikada nisam mislio zapaliti bilo koju knjigu. Ja sam musliman, mi ne spaljujemo svete knjige", kraj citata.
Sa ovakvim postupkom porazio je sve rasiste, šoviniste, islamofobe i naciste koji pale svete knjige ali i koji glasaju da se pot plaštom slobode može paliti Kur’an Časni.

Zato, vi u vrhu državne politike Crne Gore, kako god radite, tako vam Bog pomogao!, - piše u pismu Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net.

VRHOstali prilozi:
» NLO IZNAD SARAJEVA
Ekrem Čelebić | 27. November 2023 19:38
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (1)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. November 2023 23:29
» INTERNACIONALNI KONCERT MELODIJE EVROPE
Samir Hadzalić | 24. November 2023 00:40
» NEOPJEVANI KORČULANSKI KAMENOKLESARI
Selena Seferović | 19. November 2023 21:59
» NIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. November 2023 14:44
» RIFAT ALIHODŽIĆ - UMJETNOST, ARHITEKTURA I BORBA ZA BOŠNJAČKI IDENTITET
Božidar Proročić, književnik i publicista | 30. October 2023 13:31
» MOSTARSKA NACIONALISTIČKA IGRA GRADONAČELNIKA KORDIĆA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 27. October 2023 21:32
» TEŠKO JE BITI ČOVJEK, A JOŠ TEŽE BITI LJUDINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. October 2023 16:45
» VELOLUČKI KILT, 2022.
Selena Seferović i Drago Batar | 20. October 2023 03:56
» NOVI ROMAN MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA O GLADI I PRAVDI
Bošnjaci.Net | 18. October 2023 15:19
» CHICAGO: INTERNACIONALNI KONCERT “MELODIJE EVROPE”
Samir Hadzalić | 16. October 2023 14:12
» IN MEMORIAM HEDIJA GANIĆ-PROFESORICA RAZREDNE NASTAVE (1949-2023)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. October 2023 14:05
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK NEJRE HRUSTANBEGOVIĆ EDRENIĆ
Emir Ramić | 11. October 2023 16:21
» POPIS U CRNOJ GORI IZMEĐU STATISTIKE I POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 10. October 2023 20:09
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif