Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
DELIBASIC, Mirza

Dugogodisnji clan i sportski direktor KK \"Bosna\". Rodjen 1954. u Tuzli. Kao clan KK \"Bosna\" iz Sarajeva dva puta je bio prvak Jugoslavije,jednom osvajac Kupa Jugoslavije i evropski sampion. Sa KK \"Real\" iz Madrida osvojio titulu prvaka Spanije i pobjednik Interkontinentalnog Kupa.
Sa kosarkaskom reprezentacijom ex Jugoslavije u periodu (1975-1982): dva puta osvajac zlatne medalje na evropskom prvenstvu, na svjetskim prvenstvima: zlato u Manili, srebro u Bogoti, na Olimpijskim igrama: srebro u Montrealu, zlato u Moskvi. Pet puta proglasen sportistom grada Sarajeva, cetiri puta sportista BiH, u svim anketama sportskih novinara proglasen najboljim sportistom BiH svih vremena.
U cijelom svijetu je odjeknula tuzna vijest da je u Sarajevu 08. Dec. 2001. godine nakon teske bolesti preminuo Mirza Delibasic, najbolji sportista BiH svih vremena... Ko malo zna o nasem sportu, znat ce sta znaci ova smrt. Rahmet mu dusi!

HVALA TI KINDJE!


Jedan od zastitnih znakova, ono po cemu se Bosna prepoznaje u Evropi i svijetu je najbolji bosanskohercegovacki kosarkas u istoriji - Mirza Delibasic. Iako je prve kosarkaske korake nacinio u rodnoj Tuzli, svi veliki uspjesi sarajevskih \"studenata\" vezani su za \"Kindzetovo\" ime.
Plijenio je igrackom elegancijom, savrsenim sutom, izuzetnim ponasanjem na terenu i van njega tako da su ga cijelnili i navijaci suparnickih ekipa. U velikoj mjeri zahvaljujuci maestralnim nastupima Mirze Delibasica Bosna je osvojila dva sampiona drzave, jednom Kup, te postala prvak Evrope i vicesampion svijeta. Delibasic je, \"bordo\" dresa zamijenio majicom slavnog Real Madrida gdje je ostavio neizbrisiv trag te se i danaas njegovo ime sa postovanjem izgovara u \"kraljevskom\" klubu i Spaniji.
Neugodna bolest prerano je prekinula igracku karijeru Mirze Delibasica koji se nakon povlacenja sa parketa posvetio trenerskom pozivu. Jedno vrijeme vodio je prvi tim Bosne a, nakon sticanja nezavisnosti, bio je i selektor reprezentacije BiH.
Danas je u bolnici Kosevo, u 47-oj godini zivota preminuo Mirza Delibasic - Kindze. Najveca legenda bh. kosarke svih vremena. Mirza je rodjen 9. januara 1954. u Tuzli gdje i pocinje svoju blistavu sportsku karijeru, davne 1968 godine. Prvo je bio teniser, jako uspjesan. Bio je pionirski prvak Bosne i Hercegovine u ovom sportu. Godine 1968 postaje clan kosarkaskog kluba Sloboda iz Tuzle i u ovom klubu ostaje do 1972 godine kada prelazi u sarajevsku Bosnu. Kindze postaje jedan od zastitnih znakova Sarajeva, ono po cemu se KK Bosna prepoznaje u Evropi. Svi veliki uspjesi sarajevskih \"studenata\" vezani su za \"Kindzetovo\" ime. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koseva. Plijenio je igrackom elegancijom, savrsenim sutom, izuzetnim ponasanjem na terenu i van njega tako da su ga cijenili i navijaci suparnickih ekipa. U velikoj mjeri zahvaljujuci maestralnim nastupima Mirze Delibasica, KK Bosna je osvojila dva sampionata drzave, jednom Kup, te postala prvak Evrope i vicesampion svijeta. Delibasic je, \"bordo\" dres zamijenio majicom slavnog Real Madrida gdje je ostavio neizbrisiv trag te se i danas njegovo ime sa postovanjem izgovara u \"kraljevskom\" klubu i Spaniji. U dresu reprezentacije Jugoslavije bio je prvak Balkana, Evrope, Svijeta i olimpijski pobjednik. Dobitnik je mnogih sportskih i drustvenih priznanja od kojih izdvaja zlatni sat od druga Tita i Sestoaprilsku nagradu grada Sarajeva. Cetiri puta biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine da bi onda dobio specijalno priznanje kao vanserijski as i postao clan zirija za izbor sportiste u nasoj \"republici\". Godine 1980. izabran je za najboljeg kosarkasa u Jugoslaviji, a nedavno i za najboljeg bh. sportistu proslog stoljeca. Neugodna bolest prerano je prekinula igracku karijeru Mirze Delibasica, koji se nakon povlacenja sa parketa posvetio trenerskom pozivu. Jedno vrijeme vodio je prvi tim Bosne, a, nakon sticanja nezavisnosti, bio je i selektor reprezentacije BiH. U zadnih par godina, Mirza Delibasic, obavljao je duznost direktora KK Bosna.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif