Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme
SVEČANOM AKADEMIJOM DŽEMAT HEILBRONN ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA U NJEMAČKOJ OBILJEŽIO 33 GODINE POSTOJANJA
Imam džemata Heilbronn Adnan ef. Jusić i predsjednik Benjamin Seferagić istakli su važnost zajednice i džemata, a svi prisutni su mogli vidjeti besprijekorno funkcionisanje džemata koji broji preko 300 članova dok mektebsku nastavu pohađa preko 170 polaznika.

Autor: Bošnjaci.Net | 16. April 2024. 13:04:41


ARMIJA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE – TRIDESET DVIJE GODINA OD OSNIVANJA
U pripreme, planiranje i izvođenje agresije bile su uključene vojne i paravojne snage Srbije i Crne Gore, a u propagandnu, finansijsku i diplomatsku podršku provođenju agresije kompletne civilne strukture tih država i moćan diplomatski aparat u svijetu naslijeđen i preuzet od bivše SFRJ.

Autor: Bošnjaci.Net | 15. April 2024. 14:04:08


TUZLA: U PUNOJ SALI BKC-A IZVEDENA POEMA O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU
U punoj velikoj sali BKC-a Poemi su prisustvovali članovi porodica šehida, pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, glavni imami i predsjednici medžlisa i brojni gosti.

Autor: MINA | 12. April 2024. 14:04:16


FATIMA HADŽIĆ IZ BOSNE I HERCEGOVINE OSVOJILA ZLATNU MEDALJU ZA NAJBOLJI PROJEKAT NA I-FEST2 MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU U TUNISU
Radi se o jednom od najvećih takmičenja iz nauke, inženjeringa i tehnologije tradicionalno organizovanom u Tunisu čiji je cilj inspirisati intelektualnu znatiželju u mladim umovima širom svijeta. Učenici mogu pokazati svoje znanje iz nauke i tehnologije te inženjeringa.

Autor: Bošnjaci.Net | 08. April 2024. 14:04:49


MUFTIJA SARAJEVSKI URUČIO PRIZNANJA PROF. DR. ZEHRI ALISPAHIĆ I DALILI OMEROVIĆ
Meni je izuzetno drago da sam u periodu koji je iza nas uspjela poruku vjere širiti i na mjestima koja nisu sakralnog karaktera, a to su prije svega mediji, elektronski mediji Islamske zajednice.

Autor: MINA | 06. April 2024. 18:04:05


SARAJEVO POD OPSADOM: SRPSKI SNAJPERISTA 2. SEPTEMBRA 1994. UBIO PETOGODIŠNJEG ADNANA
Adnan je pao na tlo, uzela ga je u ruke, no već je bio mrtav.
"Ja sam zapomagala upomoć. Legla sam po svojoj Arneli kako bih zaštitila bar nju, jer sam vidjela da je Adnan mrtav. Stotinu metaka je, čini mi se, palo oko nas, oko mene i moje Arnele. To je zviždalo, nas nijedan nije ni ogrebao", dodaje uplakana Munira.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 05. April 2024. 14:04:39


DŽAMIJU “MASJID NUR AL ISLAM” U BRONXU GRADIT ĆE A&A GENERAL CONTRACTOR, VLASNICI H. AGO I ALAUDIN KOLJENOVIĆ
- Želim da znate da sam Židov, sa zadovoljstvom i čast mi je da pomognem. Riječi koje je vaš imam rekao, je upravo mir, bratstvo i da u dobru budemo zajedno, to je sve. Zato sam ovdje. Čast mi je da ste me zapamtili, zato sam došao ovdje, želim vam svako dobro i mir. Insha’Allah!, - rekao je Zorovsky, čije je obraćanje propraćeno aplauzom i tekbirima.

Autor: Esad Krcić | 30. March 2024. 23:03:28


OVAKO JE SIDRAN GOVORIO O BIH, EVROPI, NEPRAVDI, DEJTONSKOM SPORAZUMU, KONSTITUTIVNOSTI...
“Stalno nas ubjeđuju da zajednički život nije moguć u Bosni. Ako nije u BiH moguć zajednički život, kako je moguć u Evropi? Bilo gdje? I ti isti koji negiraju BiH, zagovaraju podjele među susjedima i komšijama, drže govore u kojima bi nas bajagi oni, djelitelji, vodili u Evropu, ujedinjenu Evropu”

Autor: NAP | 25. March 2024. 13:03:46


TURISTIČKA ORGANIZACIJA PLAV U KULTURNOJ RUTI PREDSTAVILA ŠEHIDSKU DŽAMIJU
♦️ Projekat objekta je višenamjenski sa svim pratećim elementima potrebnim jednoj zajednici, kao što su: obavljanje vjerskih propisa i obaveza od rođenja do smrti, održavanje i obilježavanje značajnih datuma i praznika, seminara i predavanja, promocija društveno kulturnih dešavanja uz druženja i planiranja zajedničkih projekata, a sve u cilju boljeg i kvalitetnijeg organizovanja životnih potreba jedne zajednice, s namjerom da se u budućnosti projekat održava, čuva, jača i unaprijeđuje.

Autor: Bošnjaci.Net | 21. March 2024. 12:03:22


SRPSKOM PATALOŠKOM LAŽOVU BOJANU VUJIĆU NE SMIJE BITI MJESTA U INSTITUCIJAMA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Već u javnosti je poznat srpski islamofob Bojan Vujić, koji je u petominutnom obraćanju, iznio sve laž do laži, podvaljujući Bošnjacima terorizam, kao i da u BiH djeluje “20 islamskih terorističkih organizacija”, time je uradio klasičan spin koji samo priliči kvazi diplomati koji je pod kontrolom Dodika i Vučića.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. March 2024. 20:03:40


ČAJNIČE: KLANJANA PRVA TERAVIJA U SINAN-BEGOVOJ DŽAMIJI NAKON 32 GODINE
Sinan-begova džamija je srušena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a u potpunosti je obnovljena sredstvima koje je osigurala Vakufska direkcija Islamske zajednice putem Generalna direkcije vakufa Republike Turske. Izgradnja je počela 2015., a završena 2023. godine. Planirano je da svečano bude otvorena u julu ove godine.

Autor: MINA | 10. March 2024. 20:03:39


GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
Po izbijanju agresije na BiH bio je u sastavu 17. krajiške brigade kada ustrojava vojsku i postaje komandant Operativne grupe Bosanska krajina. Nakon kratkog vremena postaje komandant 3. Korpusa Armije RBiH. Na toj dužnosti ostaje kratko jer na njegovu incijativu dolazi do formiranja Sedmog korpusa Armije BiH. Postaje komandant Sedmog korpusa ARBiH gdje biva unaprijeđen u čin generala Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Autor: B.net | 07. March 2024. 14:03:06


NISMO VAM ZABORAVILI IZDAJU GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA!!
O ratnim podvizima generala Mehmeda Alagića ispričane su brojne priče. Odbrana Travnika, desant na Vlašić, vojevanje oko Maglaja i Žepča, oslobađanje Kupresa i Donjeg Vakufa, borbe oko Ključa i oslobođenje Sanskog Mosta, donijeli su mu veliku slavu. Sam način na koji je oslobođena bosanskohercegovačka planina Vlašić predmet je proučavanja na brojnim vojnim akademija svijeta.

Autor: B.net | 02. March 2024. 18:03:01


MUFTIJA BIHAĆKI HFZ. KUDIĆ: NA NAMA JE DA IZGRADIMO NAŠU DOMOVINU NA PONOS SVIH ONIH KOJI JE VOLE
Svjedočili smo golobradim mladićima koji su branili njen suverenitet i teritorijalni integritet svojim životima i pravili izvanredne podvige koji graniče s nadrealnim svijetom. Svojim očima smo gledali naše majke i očeve kako i posljednju paru daju da se sačuva domovina govoreći nam: Teško se narodu koji nema svoju domovinu.

Autor: MINA | 01. March 2024. 14:03:32


IZLET DJECE IZ MEKTEBA HIDAJE U POSJETI DŽAMIJI U PENZBERGU
Nakon obilaska džamije, djeca su imala priliku sudjelovati u kratkoj edukativnoj radionici o islamskoj kulturi i običajima zajedno sa polaznicima mekteba iz Penzberga. Bila je to prilika da nauče nešto novo i prošire svoje znanje o svijetu oko sebe.

Autor: Damir ef. Babajić | 28. February 2024. 16:02:41


Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif