Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Teme
Udruženje bosanskih umjetnika promovisalo svoju prvu knjigu „Miris izgorjelog papira“ te dodijelilo
Kako je čest motiv književnih ostvarenja u ovom zborniku čovjekova prolaznost, odlučili smo ovaj naslov izdvojiti kao naslov čitavog Zbornika ujedno pokazujući svoj odnos prema mladim autorima, svojim članovima kojima je ovo udruženje širom otvorilo vrata. Ova knjiga je svjedočanstvo o jednom vremenu i ljudima koji u srcu nose ljubav prema pisanoj riječi, raduju se susretima na kojima se recituje poezija, čitaju priče i pripovijetke i pjevaju sevdalinke.

Eset Muračević | 27. May 2017. 14:05:06 | 0 komentara
Bosansko-hercegovački islamski centar New York
Oko 40 djece polaznika sa ponosom su u vis dizali diplome o završetku, evo još jedne, školske godine iz mektebske nastave i bosanskog jezika. Djeci su zatim uručeni nagradni paketići. Nakon akšam namaza bila je priređena večera za sve prisutne. Ovo je još jedan svijetli primjer i pokazatelj da se rad i trud isplati te da roditelji treba da ulažu u svoju djecu i time doprinesu očuvanju naše vjere, maternjeg jezika i našeg bošnjačkog identiteta ovdje u tuđini.

B.net | 22. May 2017. 18:05:25 | 0 komentara
Institut za istraživanje, edukaciju i interkulturalni dijalog sa sjedištem u Luksemburgu najavljuje izlazak knjige akademika Muhića
Ovom prilikom također smatramo značajnim istaći inkluzivni karakter same knjige koja, naslanjujući se na historijske i naučne činjenice, islam percepira integralnim dijelom evropskog identiteta. Takav pristup ne ostavlja prostora zloupotrebama desničarskih struja čiji stavovi idu u pravcu uproštenog predstavljanja stanja, i to obično na jedan od dva načina. – Evropa bez muslimana, ili pak „muslimani“ u Evropi bez islama.

Mr. Muhamed Ćeman | 16. May 2017. 16:05:49 | 0 komentara
Video-foto reportaža sa promocije knjige književnika i novinara Saida Štete
U muzičkom dijelu nastupile su učenice Muzičke škole, inače djeca RVI, junaka „Batonovih priča“: Nejira Dedić - violina, Segmedina Malkić - violina, Ajla Gluhić - flauta i Sara Gluhić – gitara. Ispred govornice, poredano 19 stolica sa slikama junaka i 14 mladih momaka u majicama Armije R BiH. Svoj bitan pečat na knjigu stavio je recenzent doc. dr. Esmir M. Halilović, te u kratkom osvrtu književnici i prijatelji: Isnam Taljić i mr. Fatmir Alispahić, iako to veče nisu bili u mogućnosti prisustvovati. Sve je obećavalo promociju drugačiju od drugih.

Bošnjaci.Net | 11. May 2017. 14:05:17 | 0 komentara
Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, održao predavanje učenicima i profesorima Behram-begove medrese u Tuzli
-Neki žele vjerovati da je naža zemlja nemoguća i da ne može opstati. Mi pak želimo pokazati da je Bosna i Hercegovina zemlja budućnosti. Krize kroz koje prolazimo veliki su izazovi koje mi umijemo prevazići. Uvjeren sam da ćemo na putu mira, slobode i tolerancije naći partnere u drugim narodima. Ukoliko Bošnjaci i Hrvati u bh. entitetu Federacija, gdje su većinski, omogućavaju ustavnim rješenjima prava Srbima, očekujemo da ćemo sa našim političkim partnerima takva prava ostvariti u RS-u.

B.net | 10. May 2017. 13:05:22 | 0 komentara
Osvrt na knjigu mr. Aiše Purak "Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges” (“Bosanski imigranti: Mogućnosti i izazovi”)
U posljednih nekoliko decenija, svijest o važnosti, čitanja, pisanja, zapisivanja, bilježenja i učenja se kristalizira, a prvaci i prvakinje našeg naroda potvrđuju dvije veoma važne činjenice: prva je da muslimani (u našem slučaju Bošnjaci) trebaju biti predvodnici u znanju - nauci, oni koji najviše čitaju, obzirom da prve riječi Objave Kur’ana bijahu: Uči, čitaj, prosvjećuj se u ime Gospodara tvoga koji stvara. Druga je, da ono što se pamti, to se zaboravlja, a ono što se piše, to ostaje.

Adem Garić | 02. May 2017. 17:05:58 | 0 komentara
Novi Sad
Fantastična atmosfera i potpuno neuobičajen izgled glavne novosadske ulice učinili su da Novi Sad stoji rame uz rame sa najvećim svjetskim prestonicama mode. Inostrani gosti i mediji su se jednoglasno složili da je spektakl otvaranja pozicionirao Serbia Fashion Week visoko na ljestvici modnih događaja Evrope, dok ni Novosađani nisu krili svoje oduševljenje okupivši se u velikom broju duž cijele ulice.

Bošnjaci.Net | 26. April 2017. 21:04:24 | 0 komentara
Obraćanje reisu-l-uleme (1993-2012) Gazi Husrevbegova džamija, Sarajevo, Redžeb 26, 1438/April 23, 2017.
Zatim su nastavili put na buraku do drugog mjesta, gdje Poslaniku bi rečeno da uradi isto kao u Jesribu. Sjašio je buraka i klanjao dva rekjata namaza, a onda ga Džiblil-i Emin obavjesti da se nalaze u Tur-i sina, gdje je Musa a.s., primio Božje zapovijesti. Nastavili su putovanje do trećeg mjesta. Poslanik je opet klanjao dva rekata, ne znajući gdje se nalazi dok mu Džibril-i Emin nije kazao da se nalaze u Bejt-i lahmu, mjestu rođenja Isa, a.s. Iz Bejt-i lahma nastavili su na buraku put do Jerusalema. Muhammed, a.s., je prvi put ugledao Mesdžidu-l-aqsa.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. April 2017. 18:04:04 | 0 komentara
Transkripcija govora prvog predsjednika RBiH prilikom smotre jedinica Armije RBiH 1997. na Olimpijskom stadionu Koševo,
Sada smo prišli, kao što smo to više puta najavljivali, stvaranju male, ali snažne, dobro opremljene i obučene Armije, koja odgovara novoj situaciji i novim potrebama. Danas su ovdje, pred vama postrojeni elitni ešaloni, njeni elitni ešaloni. Tehnika nije ovdje, tehnika je u skladištima, a njen najvažniji dio, živa sila te vojske, duša te vojne snage, odnosno, njen mali, reprezentativni dio je ovdje pred vama.

Bošnjaci.Net | 20. April 2017. 18:04:55 | 0 komentara
U povodu 15. aprila - jubileja, 25.godišnjica od osnivanja
Armija Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH ili ARBiH) je bila zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije. Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

B.net | 15. April 2017. 15:04:19 | 0 komentara
Kroz vrijeme
Osnovni komunikacioni sistem koji su Osmanlije zatekle na našim područjima bio je rimski, bizantijski i srednjovjekovni. Njega oni dopunjuju izgradnjom velikog broja mostova na svim važnijim presječnicama saobraćajnica i vodotokova, kao i izgradnjom konačišta za ljude u pokretu - hanova i karavansaraja, na međusobnoj udaljenosti otprilike četrdesetak kilometara, koliko karavan dnevno može preći.

Dr. Mersada Nuruddina Agović | 07. April 2017. 18:04:08 | 0 komentara
Bošnjaci u Finskoj
Bošnjaci u Finskoj su porijeklom iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, ima ih i koji su tamo prispjeli poslije rata, tražeći posao i bolje uvjete za život. Veći dio je ipak došao u ratu, neki su kao teški vojni ili civilni invalidi dospjeli u Finsku, kako bi se tu liječili i oporavljali, i onda su tu i ostajali, ženili se ili, pak, dovodili svoje porodce.

Dr. Safvet Halilović | 03. April 2017. 13:04:27 | 0 komentara
U povodu preseljenja na ahiret
Svi koji su poznavali rahmetliju su vjerovali da će i dalje biti među nama, iako je bio bolešljiv i imao probleme sa disanjem i bronnhijalnom asmom. Njegovo srce je prestalo da kuca nekoliko sati nakon obavljenog telefonskog razgovora sa jednim od dva brata koji mu živi u Švedskoj. Što se ono narodski kaže, imao je samo ovoliko dana koliko ih je živio ponosno, časno i za primjer svima ostalima.

Ibrahim Husejnović | 31. March 2017. 20:03:13 | 0 komentara
„Haber“, jedan od laureata ovogodišnje Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva
Snimljeni dokumntarni filmovi su titlovani na nekoliko stranih jezika. Do sada su ih putem TV centara imali priliku vidjeti milioni gledalaca, kako u BiH, tako i u regionu i našoj dijaspori. Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine, pored priča o herojstvu pripadnika Armije Republike BiH i drugih, koje smo bilježili, a koji su stajali na braniku naše zemlje, ostale su brojne neispričane i priče o malim ljudima koji su činili velika djela, o ljudima koji su bili neposredno u blizini prvih borbenih linija zajedno sa borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Eset Muračević | 28. March 2017. 16:03:27 | 0 komentara
Delegacija Rijaseta IZ u BiH u posjeti Bošnjacima okupljenim u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Sjevernoj Americi. Reisu-l-ulema održao hutbu sa minbera novovootvorene "Sabur" džamije u Atlanti
Naša domovina još je u poteškoćama i pod okrutnim jarmom agresivnih ideologija i političkih nasrtaja. Naša je obaveza da im se suprostavljamo i branimo zemlju. Naše zajedništvo u Islamskoj zajednici jedan je od važnih stubova za očuvanje naše domovine. Apeliram na vas muslimane u Americi da budete toga svjesni i da ne dozvolite narušavanje našeg zajedništva. Molim vas da pomognete u tome.

Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 25. March 2017. 12:03:19 | 0 komentara