Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme
PREDSTAVLJENO IDEJNO RJEŠENJE UREĐENJA MUZEJA ISLAMSKE KULTURE I UMJETNOSTI
Lokacija Muzeja islamske kulture i umjetnosti na obali Isa-bega Ishakovića nosi veliku simboliku. Ova historijski važna lokacija nije samo mjesto osnivanja grada, već je bila svjedokom brojnih historijskih događaja, uključujući izgradnju važnih građevina poput džamije i Osman Šahidijine biblioteke, prve javne biblioteke sa čitaonicom u Sarajevu.

Autor: MINA | 21. May 2024. 20:05:08


REISUL-ULEMA RAZGOVARAO S KOORDINATORICAMA ODJELA ZA BRAK I PORODICU
Ovom prilikom reisul-ulema uputio je riječi podrške koordinatoricama, ukazavši na značaj njihovog rada.
Dr. Malkić naglasila je da je ovaj sastanak veoma važan, te je zahvalila reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, kako na prilici za susret, tako i na kontinuiranoj podršci njihovom radu.

Autor: MINA | 21. May 2024. 17:05:04


MUBAREK U DŽEMATU HIDAJE: AJNA KARAMUJIĆ ODLUČILA STAVITI SVOJ HIDŽAB
Njen korak izražava ličnu duhovnu transformaciju i duboku povezanost sa svojom vjerom. Ova odluka simbolizuje njen lični izbor i poštovanje prema islamskim vrijednostima. U skladu sa svojim uvjerenjima, Ajna nastavlja svoje obrazovanje s ponosom, noseći hidžab kao izraz svog identiteta i vjere.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. May 2024. 17:05:23


VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
“Tri su osobine munafika, pa makar on klanjao, postio i sebe smatrao muslimanom: kada govori laže, kada obeća on to ne ispuni i kada mu se nešto povjeri i dadne u emanet on to pronevjeri.” [7]

Ebu Umamete, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Vjerniku može svašta biti svojstveno osim laži i prevare.” [8]

Autor: Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024. 17:05:38


MUFTIJA BANJALUČKI: DŽAMIJE SU CENTRI ZA USPJEH
Musliman je tvrđava čijem biću snagu daruje džamija koja vrlinama krasi plemenito tijelo, poručio je danas muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović.
Povodom Dana džamija, koji se obilježava 7. maja, danas je hutbu u džamiji Ferhadiji u Banjoj Luci kazivao muftija Smajlović.

Autor: MINA | 03. May 2024. 18:05:19


BOGAT PROGRAM MANIFESTACIJE „DANI DŽEMATA I DŽAMIJA“
Želimo aktuelizirati ne pitanje džamije, kao vjerskih objekata nego i pitanje organizacije samog vjerskog života unutar džamija i naše Islamske zajednice. Džemat je uvijek imao svoje mjesto u našem društvu. Džamija bez džemata, i džemat bez džamije ne idu.

Autor: MINA | 30. April 2024. 17:04:23


MEDŽLIS MOSTAR: ISLAMSKA ZAJEDNICA DOSLJEDNO SE PRIDRŽAVA ZAKONA OVE DRŽAVE
Dodatno, javnost su podsjetili da su opetovano predlagali da centar Mostara, njegova Centralna zona u okviru koje je i Lakišića harem bude mjesto integracije, susreta i dijaloga, a ne isključivosti i razgraničenja, kako bi se sačuvao multietnički karakter ovoga grada.

Autor: MINA | 27. April 2024. 13:04:01


DANI VAKUFA: SVEČANO OTVOREN VAKUFSKI TRžNI CENTAR U SANSKOM MOSTU
“Neka je Dragi Bog zadovoljan svima onima koji su doprinijeli izgradnji ovog objekta i nadam se da će do Sudnjeg dana služiti svojoj svrsi“, kazao je Sinan Aksu, direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Autor: MINA | 22. April 2024. 17:04:45


DANI VAKUFA: OTVORENA KIZLAR-AGINA DŽAMIJA U MRKONJIĆ GRADU
“Nama u Vakufskoj direkciji i Islamskoj zajednici veliko je zadovoljstvo da nakon toliko godina u Mrkonjić Gradu otvorimo džamiju koja će zasigurno, osim svoje namjene, plijeniti srca svih prolaznika i posjetioca ovog grada i kraja.”, rekao je direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

Autor: MINA | 21. April 2024. 17:04:10


BOSNA I HERCEGOVINA - ZEMLJA DOBROČINITELJA
Uvijek je u Bosni i Hercegovini bilo dobročinitelja, a mnogi dobročinitelji i danas žive među nama, čime pokazujemo da koračamo stopama ljudi koji su nas zadužili svojom dobrotom. Dobročinitelji kojima je interes društva preči od ličnog, i koji od sebe daju za društvo, su ponos svih Bošnjaka i cijelog ummeta.

Autor: MINA | 19. April 2024. 14:04:39


GRADAČAC: PROUČENA HAFISKA DOVA SAMIR-EF. MEHIĆU, STOTOM HAFIZU BEHRAM-BEGOVE MEDRESE
„Mi danas imamo naše institucije i to je važno. Institucije Islamske zajednice su odlične, dobro razvijene i dobro organizirane institucije. Imamo naše medrese, one su jedno posebno ishodište naše duhovnosti. Samo u jednoj medresi u posljednjih 30 godina pored svih drugih aktivnosti je promovisano stotinu hafiza. Allah, dž.š., je poslao Mirnes-ef. Spahića među nas i njegova uloga je izuzetno važna“, kazao je muftija Fazlović.

Autor: MINA | 16. April 2024. 14:04:11


POVODOM DANA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE: IMATI SVOJU DRŽAVU I SLOBODU NEPROCJENJIVO BLAGO
Pod zastavom sa zlatnim ljiljanima, u borbi za opstanak tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda. I upravo su multietnički sastavi jedinica jedno od glavnih obilježja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Autor: MINA | 12. April 2024. 14:04:57


MALKIĆ: RAMAZANI I BAJRAMI PROLJEĆA VJERNIČKIH DUŠA
Ramazanski moto Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine je bio „Naša sigurnost je u džematu“. Hafiz Malkić govorio je i o tome koliko smo tokom ramazana osvijestili značaj džemata.
Navodi da su isticali i podsjećali da razne nedaće kroz koje je naš narod prolazio lakše su prebrođene kad im je duh zajedništava bio podstrek i vodilja.

Autor: MINA | 11. April 2024. 00:04:48


REISUL-ULEMA: U OVOJ BLAGOSLOVLJENOJ NOĆI POZIVAM DA SE VRATIMO PRAVOM PUTU
Naglasio je da bi vjernici ovu noć trebali provesti u dubokom razmišljanju, čitanju Božije Objave i u skrušenoj molitvi, te u upućivanju dova i činjenju svakog dobra. Dodao je da su u kaderskoj noći „putevi do Dragog Boga mnogo prohodniji, bez sumnje, a Njegova milost je intenzivnija, pa bi smo svi to trebali iskoristiti“.

Autor: MINA | 06. April 2024. 18:04:27


MALKIĆ: NAŠ ODNOS PREMA SADEKATUL-FITRU I ZEKATU MOŽE BITI UZROK NAŠEG USPJEHA ILI NEUSPJEHA NA OBA SVIJETA
Sadekatul-fitr nadoknađuje određene propuste koji se postaču dogode u toku posta. Sadekatul-fitr u ramazanu je poput sehvi-sedžde u namazu, on ispravlja greške kao što sehvi-sedžda sanira eventulane greške koje smo počinili u namazu.

Autor: MINA | 05. April 2024. 15:04:48


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif