Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti
SALKIĆ: NEGIRANJE BOSANSKOG JEZIKA U MANJEM BH ENTITETU SASTAVNI JE DIO SVEOPŠTE SISTEMSKE DISKRIMINACIJE BOŠNJAKA
- Danas kada cijeli svijet obilježava Dan maternjeg jezika moramo iznova podsjetiti domaću javnost, ali i predstavnike međunarodne zajednice, da se u entitetu Rs u Bosni i Hercegovini Bošnjacima uskraćuje pravo da svoj maternji jezik izučavaju i imenuju onako kako osjećaju i žele.

Autor: Bošnjaci.Net | 22. February 2024. 00:02:49


IZRAELSKE SNAGE UNIŠTILE KUĆU PALESTINSKOG VOĐE YASSERA ARAFATA U GAZI
U izraelskim napadima na grad Gazu uništena je i kuća bivšeg palestinskog predsjednika Yassera Arafata koji je imao veliku ulogu u palestinskoj borbi protiv višedecenijske izraelske okupacije, javlja Anadolu.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 21. February 2024. 15:02:57


ISKRENO PISMO NAŠEM PARLAMENTARCU SANELU KAJANU
Čitam i pratim tvoju biografiju, sa takvom emocijom i očitom ljubavlju, pišeš da je ovaj grad u kome su rođeni i tvoji roditelji, tvoja porodica i ti lično, da je on i tvoja strana i voljeni grad Mostar, dakle njegov si zaljubljenik sa velikim pravom.

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 21. February 2024. 14:02:44


U NAPADIMA ZA GENOCID OPTUŽENOG IZRAELA U POJASU GAZE UBIJENO 29.195 PALESTINACA
Iz palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi podsjetili su da izraelski napadi traju 137 dana.
Saopćeno je da su izraelske snage u posljednja 24 sata u devet masakara u Pojasu Gaze ubile još 103 Palestinca.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 21. February 2024. 14:02:17


KOMŠIĆ: PODRŠKOM KANDIDATU NES-A OMOGUĆITI PRODRŽAVNIM POLITIKAMA DA OVLADAJU VELIKOM KLADUŠOM
„Na predstojećim lokalnim izborima, mišljenja sam da bi trebalo podržati kandidata Narodnog evropskog saveza za načelnika Velike Kladuše. U ovome trenutku smatram kako je neophodno da se sve političke opcije okupe oko jednog kandidata kako bi napokon Velika Kladuša dobila načelnika koji ne pripada Laburistima Fikreta Abdića“, kazao je Komšić.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 21. February 2024. 14:02:39


U SARAJEVU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA
"Ove publikacije baštine integritet u bosanskoj kulturi, historiji, tradiciji i bosanskom jeziku. Ovo je i javni apel za brigu o integritetu bosanskohercegovačkog društva i države i na neki način javno suprotstavljanje dezintegrativnim procesima u društvu", rekao je Hodžić.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 21. February 2024. 13:02:13


BANA VLASTIMA U BIH: ZAR VAS NIJE STID DA NIJEMO PREŠUTITE PLOČU NA VRACAMA POSVEĆENU ZLOČINCU MLADIĆU I SRAMNU PRESUDU SUDA NA SOKOCU
Preživjele žrtve rata, zlostavljani po zloglasnim logoroma, sreću ih na ulicama gradova, dok također svakodnevno djeluju pod imenima raznih fašiziodnih udruženja veterana, lovačkim, streljačkim društvima i ko zna kako su ih sve nazvali i registrirarli.

Autor: Bošnjaci.Net | 20. February 2024. 22:02:20


U SARAJEVU ODRŽANA KONFERENCIJA „20 GODINA OD USVAJANJA ZAKONA O SLOBODI VJERE (2004-2024)
Konferenciju organizuje Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a pozdravne govore ovom prilikom su održali Jakob Finci, predsjednik Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, Sevlid Hurtić, državni ministar za ljudska prava i izbjeglice, Davor Bunoza, državni ministar pravde i Husein-ef. Kavazovic, reisul-ulema Islamske zajednice.

Autor: MINA | 20. February 2024. 20:02:05


BH UK NETWORK ŠIRI MREŽU PRIJATELJA NAŠE DOMOVINE
Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu NJ.E. Osman Topčagić je rekao: “Kao ambasador Bosne i Hercegovine, veoma sam sretan što sam danas ovdje i upoznao gradonačelnika West Midlands Andy Streeta, a također i kolege iz BH UK Networka. Sretan sam što vidim da sarađuju sa lokalnim i regionalnim vlastima.

Autor: Bošnjaci.Net | 20. February 2024. 19:02:44


SAD PONOVO ULOŽIO VETO NA REZOLUCIJU VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A O PREKIDU VATRE U POJASU GAZE
Sjedinjene Američke Države su u utorak stavile veto na najnoviji pokušaj Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da zatraži hitan humanitarni prekid vatre u opkoljenom Pojasu Gaze, gdje se zvanični broj ubijenih Palestinaca približio 30.000.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 20. February 2024. 18:02:27


JAR PRED ICJ-OM: TRIDESET HILJADA ŽRTAVA IZRAELSKIH NAPADA U PALESTINI U POSLJEDNJA ČETIRI MJESECA NISU PUKA STATISTIKA
"Taj prkos Izraela već je doveo do ubijanja desetina hiljada Palestinaca, uključujući oko 30.000 ubijenih samo u protekla četiri mjeseca", rekao je Madonsela sudu tokom javnih saslušanja.
Podsjetio je da svijet svjedoči u Gazi od 7. oktobra "napadu koji brzinom i ozbiljnošću bez presedana, krši najosnovnija prava na opstanak stanovništva".

Autor: Anadolu Agency (AA) | 20. February 2024. 15:02:33


SJEĆATE LI SE MLADIĆA KOJI SU RAZBILI PLOČU POSVEĆENU RATNOM ZLOČINCU MLADIĆU NA VRACAMA: OSUĐENI SU!
Na sudu na Sokocu danas je donesena presuda kojom su Sarajlije Esad J. i Elvis G. proglašeni krivim za oštećenje ploče na Vracama koja je posvećena osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.
Prema medijskim informacijama, Esad J. i Elvis G. presudom moraju 6.000 KM, od čega 5.000 KM moraju platiti Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo.

Autor: Oslobođenje | 20. February 2024. 15:02:00


DŽENANA DELIĆ GOVORILA O RAMAZANU U WETHERSFIELD SREDNJOJ ŠKOLI U CONNECTICUTU
- Velika hvala direktorici škole gospođi Siobhan O'Connor i gosp. Tyler Webbu koji su izrazili su želju da edukuju nastavno osoblje i ostale uposlenike kako da ramazan učine lakšim svojim učenicima muslimanima.

Autor: Bošnjaci.Net | 20. February 2024. 01:02:54


PROVINCIJAL FRANJEVAČKE PROVINCIJE BOSNE SREBRENE KOD REISUL-ULEME
Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je posjetio fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene.
Na sastanku se razgovaralo o potrebi očuvanja duha međureligijskog dijaloga i jedinstva među građanima i narodima u Bosni i Hercegovini i okruženju.

Autor: MINA | 19. February 2024. 16:02:25


RASPRAVA O PRIZNANJU DRŽAVE PALESTINE ODRŽAT ĆE SE U LUKSEMBURŠKOM PARLAMENTU
Inicijator peticije, Halid Karajbić, smatra da bi ovo priznanje bilo “simboličan i bitan korak ka pravdi u Palestini”. “To bi pokazalo da Luksemburg ne samo da pomaže palestinskom narodu donacijama, već ga također priznaje kao naciju”, obrazlaže Karajbić.

Autor: B.net | 19. February 2024. 12:02:18


ČOVIĆEVA PODRŠKA RATNOM ZLOČINCU VALETNINU ĆORIĆU UGROŽAVA MIR I STABILNOST
Dragan Čović i svi prisutni na sramnoj promociji knjige ratnog zločinca su ponizili žrtve udruženog zločinačkog pothvata “Herceg-Bosne”. Istovremeno prekršene su zabrane Haškog tibunala koje se odnose na zločinca Ćorića. Radi se o kontinuitetu vrijeđanja žrtava, udaru na pravdu, pravo i istinu i ugrožavanju stabilnosti i mira.

Autor: Bošnjaci.Net | 19. February 2024. 12:02:35


OD SKUPŠTINE CRNE GORE ZATRAŽILI OSUDU GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U ŠAHOVIĆIMA
Kao razloge za izglasavanje rezolucije, kako su "Vijesti" ranije objavile, autori navode da je prije 100 godina, u mirnodopskim uslovima, počinjen masovni zločin nad muslimanskim stanovništvom u Vraneškoj dolini, a povod je bilo ubistvo iz zasjede Boška Boškovića, tadašnjeg načelnika Ministarstva unutrašnjih djela u penziji.

Autor: NAP | 18. February 2024. 00:02:14


KARIĆ SA ČLANOVIMA GRADSKOG SAVJETA O TEMAMA ZA BOLJITAK GRADA SARAJEVA
- saradnju Grada Sarajeva sa gradovima u zemlji i inostranstvu u posljednje tri godine.
„Kada se udruže vrhunski stručnjaci u svojim oblastima, sjajne ideje i jasan cilj, ne postoje prepreke“, istkla je gradonačelnica Karić.

Autor: Bošnjaci.Net | 18. February 2024. 00:02:08


VIŠE OD 400 OMLADINACA PRISUSTVOVALO HISTORIJSKOM ČASU O IGMANSKOJ DŽAMIJI
“Ovdje se 1993. godine branila Bosna i Hercegovina i to je bilo najteže vrijeme za našu domovinu. Ovdje je formirana linija koja je bila neprobojna i na ovom mjestu je bila značajna i presudna odbrambena bitka, zato se i manifestacija učenja tradicionalne dove ovdje zove ‘Odbrana Bosne i Hercegovine“, rekao je dr. Velić.

Autor: MINA | 18. February 2024. 00:02:18


POZIVAMO MEĐUNARODNE I DOMAĆE ZVANIČNIKE DA OBUSTAVE KONTAKTE SA SVIMA KOJI PODRŽAVAJU PRESUĐENE RATNE ZLOČINCE
Udruženje Žrtava i svjedoka genocida upitili su Zahtjev međunarodnim organizacijama u BiH, Evropskoj komisiji, OHR-u, OSCE-u i UN-u, u vezi promocije knjige u Mostaru presuđenog hrvatskog ratnog zločinca Valentina Ćorića, da 'u potpunosti obustave kontakte sa svim osobama koje veličaju ili na bilo koji način podržavaju presuđene ratne zločince'.

Autor: Bošnjaci.Net | 17. February 2024. 15:02:05


SRPSKI LJEKAR NEBOJŠA MRAOVIĆ IZ BRČKOG, KOJI JE SKRIVAO KOSTI ŽRTAVA GENOCIDA IZ SREBRENICE, I DALJE RADI S PACIJENTIMA
Iz pet udruženja žrtava zločina u Bosni i Hercegovini izrazili su zabrinutost jer ljekar Nebojša Mraović i dalje radi u ordinaciji u Brčkom i nakon što je utvrđeno da je u dvorištu kuće skrivao posmrtne ostatke žrtava genocida, prenosi Anadolu.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 17. February 2024. 14:02:46


ROMAN ‘PACIJENTI’ AUTORA MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA, NA ŠVEDSKOM JEZIKU OBJAVILA POZNATA SKANDINAVSKA IZDAVAČKA KUĆA
- U ruci držim prevod mog romana Pacijenti, koji će se ovih dana pojaviti u knjižarama i bibliotekama širom Skandinavije, kasnije i svijeta.
Roman govori o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, koji je uživao u Srbiji dok ga je sav svijet "tražio". Našlo se tu mjesta i za zvijer kojoj je bio i idol, teroristu Andreasa Breivika.
Ne mogu opisati radost što će ovo svjedočanstvo pročitati ogroman broj ljudi!, - istakao je Mahmutović.

Autor: Bošnjaci.Net | 16. February 2024. 16:02:28


U SANSKOM MOSTU POČINJE IZGRADNJA PARKA KOJI ĆE NOSITI IME PO GENERALU MEHMEDU ALAGIĆU
Inače, radi se o uređenju centralnog gradskog parka kod zgrade općine, koji nosi ime po generalu Mehmedu Alagiću, a kako je istaknuto, radovi na njegovom uređenju odvijaće se u tri faze. Prva faza radova predviđa uređenje cijelog parkovskog prostora, kroz uređenje staza, izgradnju rasvjete i sistema za odvodnju oborinskih voda, i drugih radova.

Autor: Bošnjaci.Net | 16. February 2024. 16:02:13


NJEMAČKA I VELIKA BRITANIJA NASTAVLJAJU PODRŠKU ORUŽJEM IZRAELU, KOJI JE OPTUŽEN ZA GENOCID
Prema trenutnim podacima Štokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), SAD je osigurao 70,2 posto opskrbe Izraela konvencionalnim oružjem u razdoblju 2011-2020, a slijede Njemačka (23,9 posto) i Italija s (5,9 posto).

Autor: Anadolu Agency (AA) | 16. February 2024. 16:02:45


BROJ UBIJENIH PALESTINACA U NAPADIMA ZA GENOCID OPTUŽENOG IZRAELA NA GAZU POVEĆAN NA 28.775
Ministarstvo je saopštilo da su 68.552 osobe povrijeđene u napadima koji su u toku.

Dodaje se da su u posljednja 24 sata izraelske snage počinile deset masakra širom Pojasa Gaze, pri čemu je 112 ljudi ubijeno, a 157 ranjeno.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 16. February 2024. 16:02:18


MOST IZMEĐU PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI PRIČE IZ HERCEGOVINE ODJEKNULE NA CETINJU
Ova promocija nije samo bila prilika da se predstavi knjiga, već i da se ukaže na važnost dijaloga o regionalnoj istoriji, kulturi i identitetu. Diskusije su pokazale kako Hercegovina i Crna Gora dijele mnoge paralele u svojim istorijskim i kulturnim narativima, što je dodatno obogatilo večernji program.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. February 2024. 15:02:21


RAT U GAZI PRVI GENOCID KOJI SE PRENOSI UŽIVO
Britanski zvaničnik je kritikovao podršku svoje zemlje Izraelu u njegovom trenutnom napadu na Gazu, te ulogu, uz SAD, u prekidu finansijske podrške UNRWA.
"Sjedinjene Američke Države (SAD) pružaju četiri milijarde dolara vojne pomoći Izraelu svake godine, dok moja zemlja, Ujedinjeno Kraljevstvo, pruža logističku i drugu vojnu podršku Izraelu", rekao je on.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 16. February 2024. 14:02:32


MUFTIJA AKADEMIK MUAMER EF. ZUKORLIĆ - DANAS BI IMAO 54 GODINE
U zadnjoj deceniji njegovog života, zbog nagomilanih političkih problema koji se nisu rješavli u institucijama države, ali i zbog režimskog instaliranja političkih podobnih pojedinaca i stranaka, što je unijelo pometnju u bošnjačkom korpusu, Muftija Zukorlić se posvetio politici, osnovao je stranku BDZ koju je preimenovao u SPP, ušao je Skupštinu Srbije da tamo gdje treba da se bori za prava svoga naroda ali i svih obespravljenih naroda u Srbiji i Sandžaku.

Autor: Bošnjaci.Net | 15. February 2024. 14:02:21


IZRAEL IZDAO DOZVOLE ZA ISTRAžIVANJE GASA U PODRUčJIMA UNUTAR PALESTINSKE POMORSKE GRANICE
Predsjednik Turskog centra za pomorske i globalne strategije i član fakulteta Univerziteta Topkapi Cihat Yayci je objasnio da je Izrael sklopio sporazum o razgraničenju pomorske nadležnosti sa grčkom administracijom Južnog Kipra 2010. godine i da područje koje bi prema međunarodnom pravu trebalo da pripadne Palestini nije uključeno u ovaj sporazum.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 15. February 2024. 14:02:40


U NAPADIMA ZA GENOCID OPTUŽENOG IZRAELA U POJASU GAZE UBIJENA 28.663 PALESTINCA
Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 15. February 2024. 14:02:08


U KOZARCU KLANJANA DŽENAZA TAIBU FORIĆU - ČOVJEKU KOME SU ZLOČINCI UBILI OSMORO ČLANOVA PORODICE
Mi jesmo danas posebno tužni, jer kada je nekada konstatovao da nema djece, ja bih mu govorio: Taibe, mi smo svi tvoja djeca. Učio je Allahu dove da preseli bez da ikoga optereti sa sobom i Allah mu je uslišao dovu i s nogu je preselio svome Gospodaru.

Autor: MINA | 14. February 2024. 18:02:47


STRAVIČNA SMRT ŠESTOGODIŠNJE DJEVOJČICE HIND KOJA JE MOLILA ZA POMOĆ
Iz Palestinskog Crvenog polumjeseca u subotu je objavljeno da su tijela male Hind, njenog dajdže, njegove supruge i njihovo troje djece, koji su bili u istom vozilu, pronađena u vozilu okruženom tenkovima izraelske vojske u blizini Maliye u Tel el-Hevi u gradu Gazi.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 14. February 2024. 18:02:32


VIJEĆE KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA OSNAŽENO NOVIM ČLANOVIMA IZ REDA AKADEMSKE ZAJEDNICE
U okviru osnaživanja kadrovskih kapaciteta Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Upravni odbor donio je odluku o prijemu novih članova iz reda akademske zajednice koji su svojim dosadašnjim naučno istraživačkim i intelektualnim radom obogatili i unaprijedili bosanskohercegovačko društvo.

Autor: Bošnjaci.Net | 14. February 2024. 15:02:43


SRBIJANSKI REGULATOR ĆE PONOVO ODLUČIVATI PO PRIJAVI PRIJEDORSKIH LOGORAŠA PROTIV HAPPY TV-A
Prema rješenju suda iz Srbije, u koje su novinari Detektora imali uvid, REM nije imao pravo obustaviti postupak zbog toga što nije mogao postići većinu glasova te je morao dozvoliti tužiteljima učešće na sjednici i očitovanje o navodima. Sud je naložio da REM mora ponovo odlučivati i omogućiti prisustvo svim strankama u postupku.

Autor: Detektor.ba | 14. February 2024. 14:02:36


IZABRANA TRI NAJBOLJA RADA NA TEMU „VUČKO, SRETAN TI ROĐENDAN“
Pečat olimpijskom februaru u kojem obilježavamo četiri decenije od ZOI-a, dali su upravo naši najmlađi sugrađani uzrasta od 6 do 14 godina.
Čestitamo pobjednici Lajli Baručija, drugoplasiranom Benjaminu Pašiću i na trećem mjestu, Faruku Sujoldžiću!

Autor: Bošnjaci.Net | 13. February 2024. 19:02:18


MAJKE I UDRUŽENJA ŽRTAVA GENOCIDA PORUČILI: SRAM VAS BILO, I VAS I ONE KOJI VAM DODJELJUJU ZAŠTITU
S druge strane, povratnici su svakodnevno izloženi napadima, ubistvima, premlaćivanjima, upravo zbog izjava političara. Za njih nema zaštite, oni su kao glineni golubovi izloženi brutalnosti političara poput Sanje Vulić, Nenada Nešića, Milorada Dodika, Sanje Vlaisavljević i mnogih drugih kojima je ova država mrzak teritorij, ali privilegije nisu.

Autor: Bošnjaci.Net | 13. February 2024. 18:02:41


MUFTIJSTVO ZENIČKO: HRVIĆ SULEJMANU I AZRI IZ TEŠNJA DODIJELJENO PRIZNANJE „VAKIF GODINE“
„Zahvaljujući vakufima i ljudskoj potrebi da se čini dobro i dobrovoljno izdvaja svoj imetak nastala je kompletna islamska civilizacija, a to je ono čime se i mi u Bosni i Hercegovini ponosimo i što rado ističemo kada pronosimo ljepotu naše zemlje širom svijeta, a posebno islamskog“, kazao je hafiz Zajimović.

Autor: MINA | 13. February 2024. 17:02:20


FOND BEJTUL-MAL: DODIJELJENO 200 STIPENDIJA UČENICIMA I STUDENTIMA
Svečanosti dodjele stipendija je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, te je u obraćanju prisutnim naglasio da je ovo veliki dan kako za Islamsku zajednicu, tako i za studente.

Autor: MINA | 13. February 2024. 17:02:09


PRIJEDORČANIN DR. SANIMIR RESIĆ UGOSTIO FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA EMMANEULA MACRONA
Jedan od domaćina mu je bio prijedorčanin prof. dr. Sanimir Resić, svjetski ugledan historičar, koji se naukom bori protiv zaborava i pogrešnog interpretiranja prošlosti. Njegovo mišljenje često traže iz institucija Švedske, autor je mnogo važnih knjiga o rsapadu Jugoslavije, a specijalno za portal Senzor.ba govorio je o ovoj veoma važnoj posjeti.

Autor: Muhamed Mahmutović | 13. February 2024. 15:02:55


GENERALNA SKUPŠTINA UJEDINJENIH NARODA DA PRIZNA 11. JUL - KAO MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} izražavajući volju mnogih organizacija, zajednica i pojedinaca u svijetu, posebno u Kanadi, je poslao pismo ambasadoru Kanade u Ujedinjenim Narodima, nj.e. Bob Rae, u kome traži da Vlada Kanade podrži prijedlog da Generalna skupština Ujedinjenih Naroda prizna 11. jul - kao službeni Međunarodni dan sjećanja širom svijeta na žrtve genocida u Srebrenici.

Autor: Bošnjaci.Net | 13. February 2024. 14:02:43


MEHOLJIĆ: ZAŠTO SVIJET NEMA ADEKVATNU REAKCIJU NA UBIJANJE NEVINIH CIVILA
- Dok nas mediji uživo informišu o genocidima u kontinuitetu, moćni Svijet nas stalno bombarduje otrcanom floskulom - NIKAD VIŠE! Zašto taj isti Svijet nema adekvatnu reakciju na ubijanje nevinih? A ako je nekad i ima, ona je s velikim zakašnjenjem i selektivna. Zašto?, - pita se najpoznatiji bh. ilustrator i karikatorista Šukrija Meholjić, koji je na svoj način predstavio stanje u Gazi i najodgovornijeg za genocid nad djecom, ženama i uopće civilima.

Autor: Šukrija Meholjić | 13. February 2024. 13:02:15


INFOGRAFIKA - IZRAEL PLANIRA
Nakon što je objavila namjeru da napadne Rafah, vlada u Tel Avivu je nakon reakcija i upozorenja međunarodne zajednice i arapskih zemalja, objavila da će biti osiguran sigurnosni koridor za stotine hiljada raseljenih da napuste grad.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 13. February 2024. 13:02:55


TUŽILAC ICC-A KHAN: NEMA PRIMJETNE PROMJENE U PONAŠANJU IZRAELA PREMA PALESTINCIMA
"Moj ured provodi aktivnu istragu o situaciji u državi Palestini. Ovo se poduzima kao pitanje krajnje urgentnosti, s ciljem privođenja pravdi odgovornih za zločine prema Rimskom statutu", objavio je Karim Khan na društvenoj mreži X.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 13. February 2024. 13:02:21


BIH I SARAJEVO SU IZVOR NADAHNUĆA ZA CIJELI SVIJET
BiH i Sarajevo sasvim sigurno zaslužuju da se o miru i koegzistenciji razgovara upravo ovdje, zbog naše duge historije, zbog činjenice da je ovdje uvijek dolazilo do prožimanja različitih civilizacijskih krugova i zbog činjenice da bez obzira na brojne nedaće kroz koje smo prošli, sačuvan je duh tolerancije i duh poštovanja drugog i drugačijeg. Ž

Autor: Anadolu Agency (AA) | 12. February 2024. 21:02:26


ŽRTVE HAPŠENJA I DEPORTACIJE: NI SPOMENIKA, NI DANA SJEĆANJA ZA ZLOČIN BEZ KAZNE
Nikad niko nije odgovarao, i kome da vjerujem? Ja, lično, nikome i nikad. Mogu samo povjerovati onom ko i ako dozvoli to spomen-obilježje - da mi i naša djeca nekad možemo doći i pokloniti se žrtvama i Fatihu (molitvu) proučiti. Barem su to i oni i mi zaslužili. Tad bi se jednim dijelom moglo vidjeti i malo pokajanja.

Autor: Vijesti.me | 12. February 2024. 21:02:00


BENJAMINA KARIĆ URUČILA „KLJUČ GRADA SARAJEVA“ GENERALNOM SEKRETARU LIGE MUSLIMANSKOG SVIJETA
„Bila mi je posebna čast Nj.E. dr. Mohammed Al-Issa محمد العيسى, generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta, uručiti 'Ključ Grada Sarajeva'. Priznanje u znak zahvalnosti koje simbolizira trajnu vezu Grada i građana Sarajeva sa velikim prijateljem BiH i njenog glavnog grada“, poručila je Karić ovom prilikom.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. February 2024. 14:02:42


REISUL-ULEMU DR. KAVAZOVIĆA POSJETIO GENERALNI SEKRETAR RABITE EL-'ISA
Sretni smo što smo posjetili Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i reprezentativno sjedište. Sarajevo je prepoznatljivo po tome što se u njemu susreću Istok i Zapad. Islamska zajednica predstavlja jedan od simbola islamskog svijeta, ona promovira islam u njegovoj umjerenoj formi.

Autor: MINA | 12. February 2024. 14:02:56


GRADONAČELNICA KARIĆ UGOSTILA DOBITNIKA KLJUČA GRADA SARAJEVA, NJ.E. DR. MOHAMMADA BIN ABDULKARIM AL-ISSU
Istakla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić poželjevši dobrodošlicu dr. Al-Issi u Sarajevo i Vijećnicu danas zajedno sa prof. dr. Denisom Zvizdićem, zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. February 2024. 01:02:49


MILATOVIĆ USKORO U ZVANIČNOJ POSJETI BIH: BOŠNJACI ĆE U MENI UVIJEK IMATI PRIJATELJA
U Podgorici je realizovan projekat "Bošnjački nacionalni identitet početkom XXI stoljeća", čiji je kreator i organizator doktorant Univerziteta u Sarajevu i predstavnik Bošnjačkog vijeća Crne Gore Sead Šahman.

Autor: NAP | 12. February 2024. 01:02:51


USAME ZUKORLIĆ U BOŠNJAČKOM ISLAMSKOM KULTURNOM CENTRU – RICHMOND HILL U NEW YORKU
U dugom nadahnutom obraćanju Zukorlić je obuhvatio tematiku za koju je zainteresirana dijasporalna zajednica, kako se inače govori, iz daljine se bolje vide događaji u zavičajima i domovini.
Nakon obraćanja, otvorio je muhabet sa prisutnima i postavljanja pitanja, čak i onih „škakljivih“ i bez bilo kakvog sustetazanja.

Autor: Bošnjaci.Net | 11. February 2024. 18:02:39


U NAPADIMA ZA GENOCID OPTUŽENOG IZRAELA U 128 DANA UBIJENO 28.176 PALESTINACA
Potvrdili su da su izraelske snage u posljednja 24 sata ubile još 112 Palestinaca u Pojasu Gaze, a broj mrtvih je dosegao 28.176.
U posljednjim napadima ranjene su još 173 osobe, a ukupan broj povrijeđenih dosegao je 67.784.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 11. February 2024. 13:02:46


VIŠE OD 50 DRŽAVA ĆE DATI IZJAVU PRED ICJ-OM O PRAVNIM REZULTATIMA IZRAELSKIH DJELA U PALESTINI
ICJ je objavio kalendar usmenih izlaganja u savjetodavnom mišljenju o pravnim posljedicama izraelskih postupaka na palestinskim teritorijima koje je okupirao, uključujući Istočni Al-Quds.
U skladu s tim, 52 države, uključujući Turkiye, kao i Arapsku ligu, Organizaciju islamske saradnje i Afričku uniju, održat će 30-minutna usmena izlaganja 19 i 26. februara.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 11. February 2024. 13:02:49


DIREKTNA PODRŠKA DRŽAVE AUSTRALIJE
Nakon obraćanja Ambasadora Muftića i Počasnog konzula Šahinovića, predsjedavajući BCC Safet Alispahić, pored zahvale na njihovom učešću, rekao je da je to direktna podrška države Bosne i Hercegovine, kroz ova dva njena zvaničnika.

Autor: Fahir Zečević | 11. February 2024. 12:02:01


MUHABET U NEW YORKU SA USAME ZUKORLIĆ
U subotu večer, planiran je susret sa članovima bošnjačke komune u New Yorku koji će biti priređen u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, vakuf Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku.

Autor: Bošnjaci.Net | 09. February 2024. 22:02:41


BOSANSKOHERCEGOVAČKA DIJASPORA U KANADI POKRENULA INICIJATIVU ZA BRATIMLJENJE SARAJEVA I KALGARIJA
Bratimljenjem želimo unaprijediti multietnički karakter dvije značajne zemlje, njihove velike kulture i tradicije, talenat i genijalnost bosanskohercegovačkih i kanadskih ljudi. Želimo tako odavati trajno priznanje bitnom naslijeđu zimskih olimpijada i olimpijskog pokreta uopšte.

Autor: B.net | 09. February 2024. 21:02:16


SARAJEVO BLISTA OLIMPIJSKIM SJAJEM
„Ponosni smo na sve ono što možemo kao domaćini pokazati našim gostima i prijateljima grada“, istakla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.
Katarina Witt, Sanda Dubravčić Šimunjak, Jure Franko, Bojan Križaj su složni da Sarajevo blista olimpijskim sjajem!

Autor: Bošnjaci.Net | 09. February 2024. 21:02:45


NIKŠIĆ: ŠEF KABINETA DIREKTORA, STEVO KILIBARDA, BEZ RAZLOGA PRETUKAO RADNIKA MUSTAFU KAJEVIĆA
"Iskreno ne znam zbog čega me Kilibarda napao. Sve se dogodilo oko 16 časova, kada je ušao u prostoriju gdje sam se nalazio i nekoliko puta me udario šakom. Završio sam u bolnicu sa teškim povredama – oko mi je zatvoreno, slabije sam čuo nakon udaraca, a i vilica mi je povrijeđena, srećom nije slomljena“, kazao je Kajević "Vijestima"

Autor: Bošnjaci.Net | 09. February 2024. 18:02:01


UN: OKO 650.000 LJUDI OSTALO BEZ KROVA NAD GLAVOM U POJASU GAZE
"Procjenjuje se da više od 650.000 ljudi nema dom u koji bi se mogli vratiti. Mnogi ljudi neće moći da se vrate svojim domovima zbog oštećenja infrastrukture i rizika koji predstavljaju ostaci eksploziva", navedeno je.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 09. February 2024. 15:02:53


KURTI I VUČIĆ NA SJEDNICI VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A SAZVANOJ NAKON UKIDANJA DINARA NA KOSOVU
Održana je vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu nakon odluke Prištine da ukine upotrebu srbijanskog dinara, a kojoj su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti, prenosi Anadol

Autor: Anadolu Agency (AA) | 09. February 2024. 14:02:29


SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽEN VELIKI JUBILEJ - 40. GODIŠNJICA ZIMSKE OLIMPIJADE U SARAJEVU
Bila je to pobjeda naše zajedničke ideje da možemo biti najbolji u svemu onome čega se sa istinskim žarom i poletom prihvatimo. Osjećaj kolektivnog ponosa koji nas je prožimao tih dana ostavio je dubok trag na sve nas koji smo bili svjedoci tog vremena i tih događaja.

Autor: B.net | 08. February 2024. 22:02:16


SLAVNI JURE FRANKO NA BUREKU SA GRADONAČELNICOM KARIĆ
„Zašto se ne držati čuvenog slogana? Počastili smo se burekom, uz čašicu razgovora o Sarajevu kojeg ne zaboravlja i uvijek mu se vraća“, kazala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Autor: Bošnjaci.Net | 08. February 2024. 19:02:50


NAJBOLJI UČENIK DOBRICE ĆOSIĆA: ZAŠTO VUČIĆ NE PRIZNAJE SUVERENITET BIH!?
Za razliku od svojih prethodnika, Vučić sve radi po uputama zlog ,,oca nacije'' Dobrice Ćosića i njegovog Memoranduma 2 - mirnim putem, politikom, diplomatijom i lobiranjem. U istom nastupu pred njemačkim ministrom, ovaj lažni mirotvorac je govorio o miru dajući do znanja da raspolaže ogromnom vojnom moći, kazavši da "Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim ili bilo kakvim drugim potezima".

Autor: Vijesti.ba | 08. February 2024. 15:02:04


IZRAEL NE POŠTUJE PRESUDE MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE O SPRJEČAVANJU GENOCIDA
Izraelska vojska, koja je okupirala Pojas Gaze, podijelila je regiju na tri dijela. U podijeljenim područjima nalaze se kontrolni punktovi izraelske vojske. Prolaz s ovih tačaka, uključujući humanitarnu pomoć, nije moguć bez dopuštenja Izraela.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 08. February 2024. 14:02:22


GRADONAČELNICA KARIĆ NA DOČEKU OLIMPIJACA NA SARAJEVSKOM AERODROMU
Na Sarajevski aerodrom danas su doputovale su i Gabriela Soukalová, Květa Pecková i Blanka Paulů, dobitnice medalja na sarajevskoj olimpijadi u skijaškom trčanju.
Očekujemo dolazak i Jure Franka, Mateje Svet i Bojana Križaja!

Autor: Bošnjaci.Net | 07. February 2024. 20:02:55


REISUL-ULEMA KAVAZOVIĆ: NAŠA ZAJEDNICA JE, KAO I SAM NAŠ NAROD, PROLAZILA RAZNA ISKUŠENJA I IZAZOVE
„Islamska zajednica je zajednica vjernika, ljudi upućenih i oslonjenih jednih na druge. Okupljeni oko jedne ideje, povezani unutarnjom vjerom, muslimani predstavljaju jedno nedjeljivo tijelo, živi organizam koji raste i razvija se“, kazao je reisul-ulema.

Autor: MINA | 07. February 2024. 15:02:39


VLADA ŠVEDSKE SE MORA IZVINITI ZBOG AMBASADORICE KOJA SE SRELA SA NEGAOTOROM GENOCIDA U SREBRENICI
Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica govorili su u ponedjeljak o planovima ambasadorice da posjeti i centar i načelnika Mladena Grujičića. To je kao da posjetite Auschwitz, a zatim iskoristite priliku da upoznate pristalicu nacista koji također negira holokaust.

Autor: Vijesti.ba | 07. February 2024. 14:02:07


IZRAELSKI MEDIJI: NETANYAHU PRISTAO NA PREKID VATRE PA POREKAO
Direktor izraelske vanjske obavještajne agencije Mossad David Barnea, tokom sastanaka na kojima je učestvovao s egipatskim i katarskim dužnosnicima u Parizu, dobio je odobrenje premijera Netanyahua za primirje radi nastavka pregovora u različitim fazama sporazuma između sukobljenih strana.

Autor: B.net | 07. February 2024. 14:02:52


OD 7. OKTOBRA U NAPADIMA IZRAELA NA POJAS GAZE UBIJENO 27.708 PALESTINACA
Od početka izraelskih napada u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 27.708 Palestinaca, uključujući najmanje 123 ubijenih u protekla 24 sata, javlja Anadolu.

Izrael već 124 dana izvodi žestoke napade na Pojas Gaze u kojem su stanovnici ostali bez hrane, vode i osnovnih životnih potrepština.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 07. February 2024. 14:02:40


KO PODRŽAVA NAČELNIKA SREBRENICE, NEGIRA GENOCID, OPTUŽUJE MAJKE SREBRENICE, NIJE DOBRODOŠAO U MEMORIJALNI CENTAR I NA OBILJEŽAVANJU GENOCIDA
- Svako ko na bilo koji način podržava načelnika Srebrenice, koji negira genocid počinjen nad bošnjačkim narodom u Srebrenici, vrijeđa i optužuje majke Srebrenice, nije dobro došao ni u Memorijalni centar u Potočarima, niti bilo gdje na obilježavanje genocida. Granica pristojnosti i odgovornosti prema žrtvama genocida mora biti poznata.

Autor: Bošnjaci.Net | 06. February 2024. 16:02:01


IZRAELSKE SNAGE U GAZI UBILI SU VELIKI BROJ UNIVERZITETSKOG OBRAZOVNOG KADRA
Od 7. oktobra 2023. do danas, izraelske vojne snage u blokiranom Pojasu Gaze ubili su najmanje 27.585 Palestinaca. Ciljano su najviše ubili djece i žena, i uopće civila. Na udaru su novinari, ubili su više od 120 palestinskih novinara, na taj način da bi spriječili da se istina plasira u javnost.

Autor: Bošnjaci.Net | 06. February 2024. 15:02:20


U SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI ODRŽANA PREMIJERA FILMA
Baš na 30.godišnjici maskra na sarajevskoj tržnici Markale, kada je 5. februara 1994., između 12.10 i 12.20 sati, sa položaja srpsko-crnpgorskog agresora sa području Mrkovića, ispaljena minobacačka smrtonosna granata kalibra 120 milimetara, koja je pala na prepunu sarajevsku tržnicu, ubivši 68 građana, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno. A ovo je samo jedan od niza masakara u četveregodišnjoj agresiji i okupaciji Sarajeva.

Autor: B.net | 06. February 2024. 14:02:25


NAKON SKANDALA SA PLAKATOM BEZ MOSTARSKIH DŽAMIJA, OTKAZANA LJETNA ŠKOLA FILOZOFSKOG FAKULTETA  SVEUČILIŠTA U MOSTARU  I IPSA-E
Imajući u vidu da je plakat ljetne škole izazvao gomilu dezinformacija, pogrešnih interpretacija, te vrlo zlonamjernih komentara, još jedanput skrećemo pozornost da se radi o plakatu generiranom od strane umjetne inteligencije kojeg smo preuzeli s Freepik.com, o čemu se svatko može osobno uvjeriti.

Autor: NAP | 06. February 2024. 14:02:47


OKRUGLI STO POVODOM 30. GODIŠNJICE IGMANSKE DŽAMIJE
Učesnici ovog okruglog stola bit će muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar Velić, general Ismet Hadžić, Nezim Halilović Muderis, imam u Oružanim snagama BiH mr. Haris Hadžić i brigadir Zijad Rujanac.

Autor: MINA | 06. February 2024. 14:02:44


MUFTIJA MOSTARSKI POVODOM DANA VAKIFA: LAKIŠIĆA HAREM PARADIGMA BORBE ZA POVRAT VAKUFSKE IMOVINE IZ
Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini ovaj dan se obilježava od 1935. godine, a povod za uspostavljanje ovog datuma proizašao je iz obilježavanja 400. godišnjice postojanja i djelovanja Gazi Husrev-begovog vakufa.

Autor: MINA | 06. February 2024. 14:02:55


OD POČETKA IZRAELSKIH NAPADA U POJASU GAZE UBIJENO NAJMANJE 27.585 PALESTINACA
Od početka izraelskih napada u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 27.585 Palestinaca, uključujući najmanje 107 ubijenih u protekla 24 sata, javlja Anadolu.
Izrael već 123 dana izvodi žestoke napade na Pojas Gaze u kojem su stanovnici ostali bez hrane, vode i osnovnih životnih potrepština.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 06. February 2024. 14:02:13


Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif