Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari
IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Doktor Đurbuzović u decenijama kada se gradila savremena i moderna medicina, bio je ključni učesnik i aktivni promoter mnogobrojnih simpozijuma, skupova i okruglih stolova posvećenih medicini, posebno onima koji su težili ka unaprjeđenju zdravlja najmlađih.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024. 14:06:03


GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Borimo se zajedno sada, ne samo za kongresmena Bowmana, već za univerzalna humana prava a ona se upravo brane u Gazi. Idemo naprijed zajedno sa ljudima dobre volje da kao kolektiv promotiramo ljudska prava svuda po svijetu obuhvativši sve ljude bez obzira boju, rasu, vjeru i naciju.

Autor: Bošnjaci.Net | 11. June 2024. 21:06:01


STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Stranka Nyans je relativno mlada politička stranka u Švedskoj, koja ima za cilj ulazak u Evropski parlament. Stranka je ideološki nevezana, ali se politika u velikoj mjeri temelji na klasičnim liberalnim idealima ljudskih prava, demokratije, mira i pravde.

Autor: Bošnjaci.Net | 08. June 2024. 17:06:57


DOM KULTURE U PILICI JEDAN OD KLJUČNIH DOKAZA KONTINUITETA ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA
"Dom kulture u Pilici je jedan od simbola, ključnih dokaza kontinuiteta zločina sa svim elementima genocida nad Bošnjacima počinjenim od 1992. do 1995. godine. Pilica svjedoči i o pokušaju prekrajanja historijskih činjenica. Danas se ispred nje nalazi spomenik srpskim borcima", poručio je Muamer Džananović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 07. June 2024. 16:06:36


OBILJEŽAVANJE DANA BIJELIH TRAKA I PROMOCIJA KNJIGE: „BOSNA SE BRANI ISTINOM“ U RIJECI
Moderatorica promocije bila je Tea Hajdarević a promotor mr. sc. Samir Jašaragić. Pozdravnim riječima prisutnima se obratio i Senad Hajdarević čijim je aktivnostima i došlo do realizacije ovog događaja u Rijeci. Redakcija ReprezenT-a pratila je ovaj događaj!

Autor: Bošnjaci.Net | 03. June 2024. 14:06:41


DAN BIJELIH TRAKA: GENOCID NAD BOŠNJACIMA PRIJEDORA, KOZARCA...
31.000 Bošnjaka i Hrvata zatvarani su u zloglasne srpske logore Keraterm, Omarska i Trnopolje te još 54 mjesta zatočenja u kojima su zlostavljani, prebijani, silovani, izgladnjivani, ubijani… s namjerom prikrivanja obima ratnih zločina, ističemo – genocida, tijela žrtava su bacana u masovnim grobnicama na različitim lokacijama.

Autor: Esad Krcić | 31. May 2024. 17:05:17


PREKO TRI DECENIJE TRAŽENJA TIJELA I PRAVDE ZA DEPORTOVANE BOŠNJAKE IZ CRNE GORE
Kao i ranije, i ovog 25. maja civilni sektor, a ne država, organizovao je memorijalno okupljanje ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Herceg Novom, odakle je u maju 1992. godine najmanje 66 bosanskohercegovačkih Bošnjaka navodno deportovano u BiH.

Autor: Detektor.ba | 28. May 2024. 15:05:35


OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Istina je da Crna Gora, podržavajući Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, pokazuje svoju posvećenost pravdi, istini i međunarodnom pravu. Genocid u Srebrenici je priznat i dokumentovan od strane međunarodnih sudova, i Crna Gora, kao članica međunarodne zajednice, ima moralnu i pravnu obavezu da se suprotstavi svakom negiranju tih strašnih zločina ili preciznije rečeno GENOCIDA.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024. 12:05:04


21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Naša snaga leži u našem jedinstvu, u bogatstvu različitosti koja nas čini posebnima. Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, Romi, Hrvati i svi ostali narodi koji žive u ovoj zemlji, zajedno su isprepleli svoje kulture, tradicije i običaje u jedinstven mozaik. Svaki od nas nosi dio tog mozaika u sebi, doprinoseći jedinstvenom identitetu naše voljene Crne Gore.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024. 14:05:18


GRANADA
Riječi su nemoćne pred njenom ljepotom.
Dok sam danas koračala njenim ulicama, mislila sam na ovu rečenicu.
Zaista, ta raznolikost, spoj kultura, klima i geografski položaj stvorili su pravi raskoš u ovom dijelu svijeta.

Autor: Zineta Subašić | 19. May 2024. 15:05:29


BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
"Bošnjaci, svjedočimo da jesmo" je zbirka emotivnih priča koje ostavljaju dubok utisak na čitaoca. Za one koji ne poznaju Bošnjake, zbirka nudi obilan vid informacija. Dok za one koji poznaju Bošnjake ili su sami Bošnjaci izaziva melanholične osjećaje i budi nepresušnu želju, da se stanje Bošnjaka promjeni nabolje.

Autor: Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024. 18:05:00


ČETNICI SE UZ FOTOGRAFIJE PUTINA I MLADIĆA NA RAVNOJ GORI HVALILI “BRISANJEM” FAZLAGIĆA KULE KOD GACKA 1992.
Stotine mlađih i starijih muškaraca, koji na glavama nose kape na koje su okačene kokarde, sa zastavama četničkog pokreta na kojima su oslikani mrtvačka glava i natpisi “S verom u Boga” i “Sloboda ili smrt”, pozdravljaju jedni druge uz pokliče “živjela Srbija”. Oni 8. maja proslavljaju Markovdan, kada se prisjećaju okupljanja četničke vojske na Ravnoj gori, visoravni na planini Suvobor u zapadnoj Srbiji, koje još nazivaju i trećim srpskim ustankom.

Autor: Detektor.ba | 09. May 2024. 18:05:20


MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Njegove inicijative uključivale su razvijanje politika koje su omogućavale bolje obrazovanje, veću ekonomsku priliku i pravedniju političku zastupljenost manjebrojnih zajednica. Ovo nije bio samo posao; bilo je to putovanje koje je utkano u njegov identitet i životne ciljeve.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024. 16:05:56


POZIVAMO DR. LATIĆA DA SE ŠTO PRIJE IZVINI BOŠNJACIMA
Dr. Latiću poručujemo da Bošnjaci nisu „izmišljeni“, te da su politički faktor još od srednjovjekovlja kao najautohtoniji etnos Bosne. Bošnjaci nikad nisu imali plan da dijele Republiku Bosnu i Hercegovinu, a Bošnjački sabor iza čije organizacije je stajao i „Preporod“ nije sazvan da bi „izmišljao bošnjaštvo i dijelio Bosnu.“ Ove kvalifikacije, koje su plod mašte, ličnih zaključaka i suspektnih opservacija dr. Latića...

Autor: Bošnjaci.Net | 06. May 2024. 15:05:24


KOSPONZORI AGRESIJE: HRVATSKA OSĐUJE SRPSKI GENOCID U BIH, DOK PRUŽA UTOČIŠTE ČLANOVIMA UZP-A
Sjećate li se, o vi koji ste na "na izvoru" i koji pristajete biti hrvatsko cvijeće, onog 29. novembra 2017. godine kada je Haški sud presudio "šestorku" Herceg-Bosne, utvrdivši da je to bio udruženi zločinački poduhvat sa službenim Zagrebom na čelu. Odnosno sa Franjom Tuđmanom na vrhu.

Autor: Avdo Avdić, istraga.ba | 05. May 2024. 12:05:16


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif