Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne
Motivi pozivanja na napuštanje nacionalnog imena i promovisanje “bosanstva“, daleko nadmašuju okvire ličnog uvjerenja i akademskih rasprava! Riječ o pozivu na kolektivni nacionalnog suicid, samoubistvo cijele nacije, ubistvo njene kulture, brisanja milenijumski duge historije, degradiranje i bagatelisanje rezultata djelovanja cijelih generacija! Programi ovakvog formata, uvijek izražavaju konkretne političke ambicije. Akademski krugovi i medijumi, neki svjesno, neki nesvjesno, koriste se da ubijede javnost u opravdanost ovakvih programa.

Akademik dr. Ferid Muhić | 20. August 2019. 02:08:59 | 0 komentara
Druga je činjenica, da su vlasti ove nam države, Zvizdić i Novalić, sa saradnicima, odobrili Aluminiju uvoz sirovog aluminija iz Rusije, oslobađajući ih carinskih obaveza, koji u firmi, u proizvodnom procesu, isti legiraju u livnici, te kao takav poiluproizvod prodaju na tržištu i kupcima, koji se bave preradom u finalne proizvode.

Mr. Milan Jovičić | 20. August 2019. 02:08:11 | 0 komentara
Moja reakcija na spin poruku "medvjeda" iz Laktaša!!!
ANP i istim uslovljeno formiranje novog Vijeća ministara se s pravom nameće kao zahtjev i nadam se da će g. Željko Komšić biti od riječi i neće pristati ni na kakvo revidiranje izvornog teksta godišnjeg izvještaja a koji ni po čemu ne zadire ili ugrožava bilo kojeg građanina pa čak ni entiteta u BiH.

Džebrail Bajramović | 19. August 2019. 19:08:13 | 0 komentara
Bosna treba da se naoruža do zuba, poput Srbije, pa da se onda samoproglasi vojno neutralno
Ako ijedna država na Balkanu ima razlog da bude vojno neutralna, onda je to, zasigurno, bosanska država. Stoga, predlažem da se Bosna naoruža do zuba, poput Srbije, pa da se onda samoproglasi vojno neutralnom u smislu da neće napadati svoje neposredne susjedi, ali će vojnu surađivati sa svim ostalim prijateljskim zemljama na Balkanu. Jer, ako se Srbija bezrazložno nauružava da bi zaslužila "vojno neutralni status", kojeg joj niko ne priznaje, onda Bosna ima razlog da se naoruža da bi neutralizirala svoje susjede od vojne intervencije - neutralno ili pristrasno. Isto mu dođe.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. August 2019. 11:08:28 | 0 komentara
Kako god bilo, ni Duraković ni Lavić nisu shvatili, zaslijepljeni svojom narcisoidnošću, da se moj tekst bavi nečim mnogo važnijim nego što su oni i njihovi stavovi, naime: projektom sistematskog izbacivanja kategorije Bošnjaka i bošnjaštva iz svih javnih medija i njihovom upornom supstitucijom besmislenim teritorijalnim odrednicama i surogatima kao što su “Bosanstvo“, “Bosanci“, “Bosanci i Hercegovci“, i to u svim prilikama i na svim nivoima.

Akademik dr. Ferid Muhić | 17. August 2019. 09:08:24 | 0 komentara
Trebalo bi da nam Goran i slični njemu nisu bitni, jer on i slični njemu su već davno sve sami o sebi rekli onog trenutka kad su izdali svoju domovinu R BiH, kad su otišli u agresorsku zemlju, kad su stali na stranu velikosrpskih zločinaca Miloševića, Karadžića..., ali me zanima i bitno mi je mentalno i moralno stanje Bošnjaka koji su se stavili na stranu organizacije ovog koncerta, sramote za sve one koji se bore da istina o agresiji i genocidu pobijedi sve nasrtaje kojima je izložena.

Elmedina Muftić | 17. August 2019. 02:08:06 | 0 komentara
Neću se baviti ni jadima mladog Vernesa, čiji duhovni vidici imaju promjer puščane cijevi, a slab karakter podanički podilazi nabrijanim krugovima koji potiru sve što ima miruh bosanskog (čitaj bošnjačkog, op.a), braneći modernost vlastitog bitisanja u poetskom okruženju, na način da je umijeće pljuvati iznad vlastite glave. Očita nedefinisanost identiteta, svakako je mamac u proturanju rogobata i svega onog što bi bosanskohercegovačku kulturu gurnulo na dno bare, a ukupni identitet Bošnjaka zaustavilo u osvjetljenju istinskog postojanja i potvrde njihovih kulturnih vrijednosti. E neće moći!

Said Šteta | 16. August 2019. 10:08:04 | 0 komentara
Našim članovima Predsjedništva, Željku Komšići i Šefiku Džaferoviću, apsolutna i puna podrška, u svojim odlučnim i principijelnim stavovima, da nema vlasti, bez ubrzanih aktivnosti za NATO, a put u Evropu, neka ide svim utabanim stazama, ma koliko bilo sporo ili ubrzano.
U ineteresu naše države, njenoga suvereniteta i integriteta, u cilju sigurnosti i moguće zaštite od istih zlotvora u pojavama njihovih zločestih apetita prema Bosni i Hercegovini, apeluje se na naše, vrle Bošnjake u vlasti, da konačno i do kraja i svojih života, da nauče poučne lekcije, koje nam je i nedavna naša istorija ispisala.

Mr. Milan Jovičić | 14. August 2019. 07:08:28 | 0 komentara
NEOBJAVLJENI odgovor na feljton „Politikantstvom protiv nauke“ Odbora za standardizaciju srpskog jezika objavljenog u „Politici“ od 28. jula do 2. avgusta 2019. godine
Naziv bosanski kao i hebrejski jezik historijski je zasnovan i, kao takav, ima utemeljenje u brojnim pisanim dokumentima, ne veže se za sadašnju teritoriju niti nacionalnu ili građansku državu u kojoj većinski žive nosioci tog jezika. Gdje god se našao u svijetu, maternji jezik svakog Jevreja je hebrejski, a ne „židovski“, „jevrejski“ ili „izraelski“. Isto tako, gdje god živio, maternji jezik Bošnjaka je bosanski, a ne „bošnjački“, i to suštinski bosanski bez ikakve simboličke ili druge primjese.

Akademik dr. Muamer Zukorlić | 12. August 2019. 11:08:53 | 0 komentara
Svaki prijedlog i svako nastojanje da se iz budućeg kardinalnog političkog djelovanja kao i iz svakodnevnog života Bosne i Hercegovine, izbaci istorijsko ime Bošnjaka, da se eliminiše njihova duhovnost i ignoriše njihova etnička posebnost, moraju biti podvrgnuti najoštrijoj polemičkoj analizi, uz puno uvažavanje ličnog integriteta zastupnika suprotstavljenih gledišta - što se kaže: Sine ira et studio - dakle bez gnjeva i razumno.

Akademik dr. Ferid Muhić | 10. August 2019. 09:08:42 | 0 komentara
Prepreka okončanju predmeta ratnih zločina u BiH, kao tolerancija za sporost i neučinkovitost, postoji i na globalnom nivou. Već dugo se osuđuju samo zločinci iz malih zemalja, a počinioci zločina iz velikih i uticajnih zemalja često ne idu pred sud, jer za njih treba biti pravosuđe na globalnom nivou, a ono kao takvo još nije uspostavljeno.

Zijad Bećirević | 09. August 2019. 08:08:53 | 0 komentara
Na potezu su šuteri - golmani!
Danas je mnogo više razloga za mirnu nego za ratnu Bosnu, a taj bosanski mir je NATO donio uz pomoć bosanskih boraca, pa će ga NATO, uz pomoć bosanskih patriota, i održavati unatoč svima pa tako i Dodiku, koji može pričati kao i dosada, ali "dvanaest principa" jest dvanaest havarijjuna - apostola, koji čuvaju Bosnu.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019. 07:08:55 | 0 komentara
Ali šta ćemo sa Andrićem i njegovim otrovnim djelima? Sa djelima osmišljenim za sistematsko ubijanje u pojam našeg naroda, za njegovim dehumaniziranjem, izazivanja osjećaja stida, srama, krivice..., a kod srpskog naroda djelima za sistematsko stvaranje mržnje, ozlojeđenosti, želje za osvetom,... Možemo zamisliti kakav je osjećaj nekog srpskog dječaka u entitetu RS ili u Srbiji danas koji sa 12, 13 ili 15 godina sluša i kao istinu u sebe upija piščeve podvale i laži. Opasan!

Haris Hojkurić | 03. August 2019. 08:08:56 | 0 komentara
Ponašanje predsjednice R. Hrvatske tokom mandata ispunjeno je sramnim nizom iracionalnih i degutantnih izjava o Bosni i Hercegovini najočitiji je dokaz da naši zapadni susjedi, pod vođstvom retrogradne politike tamošnjeg HDZ-a – a koja je osuđena u više presuda od strane međunarodnog suda u Hagu - vode nedobronamjernu politiku prema Bosni i Hercegovini, a za to postoje neoborivi dokazi. Između ostalog, najočitije činjenice da R. Hrvatska ne poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine je taj da odbija da potpiše sporazum o granicama; što bez dogovora, nasilno i nelegalno grade most na Pelješcu, blokirajući slobodan pristup BiH međunarodnim vodama; što njihovih najviši zvaničnici „šetaju“ po BiH bez da se obrate institucijama u glavnom gradu; i naravno, što u kraćim intervalima sa najvišeg nivoa kontinuirano šire neistine o našoj državi koristeći se ratno-huškačkom retorikom koju je etablirao ekscentrični Tuđman, a koju je svijet osudio kao zločinačku i neprihvatljivu za civilizirani demokratski svijet.

Džebrail Bajramović | 03. August 2019. 08:08:01 | 0 komentara
Čitajući ponovno dramatične ispovijesti o stradanju Jevreja u doba Holokausta, koja po svemu podsjećaju na tragediju Bošnjaka 90-tih godina prošlog vijeka, to me vratilo u godine agresije na BiH i potsjetilo na stradanje i genocidno zatiranje Bošnjaka, što je i u meni pokrenulo potrebu da našu pažnju sa zla koje je tada Bošnjacima učinjeno preusmjerim na drugu stranu, da zajedno s vama u trunku dobra koje nam je neko učinio u tim najtežim danima života potražimo one koji su nama Bošnjacima pružili ruku spasa, da ih po ugledu na Jevreje kandidujemo za naziv Bošnjački pravednik.

Zijad Bećirević | 02. August 2019. 16:08:04 | 0 komentara