Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Bosnjaci - Genocid u kontinuitetu'
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne
Da li smo na pravom putu, naših razmišljanja
Drugo je pitanje, veoma interesantno, a što bi bio i neki povoljan uslov, da se ovi isti političari Republike Srbije i Aleksandar Vučić, maksimalno distanciraju od politike guslara iz Laktaša, Milorada Dodika. Ovo su naše sopstvene, unutrašnje slabosti, da mi nismo uspjeli ni u proteklih 20 godina, urazumimo te „dodikovce“ da se ne može voditi ta politika mržnje i ignorisanja, sopstvene domovine Bosne i Hercegovine, koja je isto toliko i za ostale narode tj. Bošnjake, Hrvate i ostale, koliko i za autohtone Srbe iz Bosne.

Mr. Milan Jovičić | 23. March 2017. 18:03:37 | 0 komentara
Mladi iz Jajca rapidno odlaze. Nove generacije mladih Jajčana su site šuplje nacionalističke priče. Mlade generacije koje dolaze neće trpiti stare ratne pukovnike koji svojim stranačkim šefovanjem uništavaju društvo i tjeraju mlade iz zemlje. Političari trebaju znati da se, za razliku od njih, svijet promijenio. Mladi danas govore dva ili tri strana jezika, uče kompjutersko kodiranje, volontiraju i apliciraju za međunarodne stipendije. Europska unija se o njima brine više nego njihova država, njihova druga majka. Ili maćeha? Mladi više nisu prisiljeni da budu zakovani za jedan grad ili jednu državu.

Samir Beharić | 23. March 2017. 15:03:15 | 0 komentara

Pred nama je godina i koji mjesec do izbora. Kafanski dirlija iz Laktaša, koji bi po nekim procjenama konačno trebao obući odijelo na pruge, morao bi izgladnjelim radnicima prestati biti svetac. Hrabro i odlučno, ne bojeći se da će time ojačati mrske Bošnjake i manje mrske Hrvate. Samo zarad ličnog samopouzdanja! Jer oni će možda i dobiti februarsku platu, ali godina je duga, a za raniji neisplaćeni dug „dirlija“ kaže nema para i drži to kao „piši kukom po ledu“. Za koji dan će izhlapljeti popijeno piće sa dirlijom, i ponovo će u njihovim domovima čuti se tužna pjesma.

Said Šteta | 23. March 2017. 00:03:35 | 0 komentara
MTV Igman nije i nikada neće biti bošnjačko siroče. Ima mnogo Bošnjaka, džemata kao i organizacija poput BBI banke, koji to neće dozvoliti. Svjesni značaja informativnog prostora za koji se bošnjački korpus tek počinje boriti, napomenimo sebe i druge da se danas sve plaća. I kamera i mikrofon i dnevnica. Samo sloboda nema svoju cijenu.

Sead Zubanović | 22. March 2017. 01:03:52 | 1 komentara
NEDAJTE DA NAS DEMORALIZIRAJU!
Najprije žrtvu Genocida treba naučiti da vjeruje da joj je dželat prijatelj. Dželat se kao promijenio nabolje - u svoju korist. Žrtvu treba obeshrabriti da traži istinu i pravdu. Treba je pripitomiti dželatu, koji joj pruža milost tako što je više ne dira. "Lijepo nam je ovdje, niko nas ne dira" - često čujemo od bosanskih povratnika nakon Genocida. Jer, pravilo je da ih (nas) uvijek neko dira ili progoni, pa ako ih (nas) niko ne dira i ne progoni, to je onda izuzetak, kojeg treba naglasiti. To se zove subverzija kao nastavak rata bez ispaljenog metka.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. March 2017. 13:03:05 | 0 komentara
Žalosno je i sramotno da mladi pomenutih manjinskih naroda bolji život grade u tuđini pustoj, a da se u njihovim sredinama na veliko uposljavaju pripadnici pravoslavne konfesije u sudstvu, školstvu, zdravstvu, policiji i drugim organima, organizacijama i ustanovama. Sve se navedeno na veliko sprovodi i poslije ostvarivanja crnogorske državnosti, koja se nije mogla ni zamisliti bez podrške i glasova Albanaca i Bošnjaka u Crnoj Gori.

Ibrahim Husejnović | 21. March 2017. 13:03:21 | 0 komentara
Bilo bi dobro da se Kolinda počne baviti Hrvatskom i sama sobom, jer ovakva kakva jeste ili za kakvu se predstavlja postaje simbolom najpomračenijih ljudskih umova, koji slave fašizam, inkviziciju, ratove, progone, mučenja, umjesto što nama dijeli lekcije sa stranačkih skupova u koje ni sama ne vjeruje. Jednom smo joj progledali kroz prste, pa i drugi puta, ali Kolinda je učestala, što bi moglo da postane vrlo opasno, jer tamo gdje nepravda postaje zakon, otpor postaje obaveza.

Elmedina Muftić | 20. March 2017. 01:03:31 | 0 komentara
Da li je famozna priča o reviziji tužbe protiv Srbije, za učinjena genocidna nedjela u našoj domovini Bosni i Hercegovini ili je bilo pitanje 09.januara, slavlja genocidne tvorevine RS i postrojbi nekih oružanih snaga, besjeda Ivanića i ludačkih hvalospjeva, guslara iz Laktaša, ili njegove komemorativne nakane prema našoj domovini, što je sve stvar neukusa i ludila, ograničeno ljudskim normalnim umom, ali pogodna je klonovska hrana, koja se svakodnevno servira osiromašenom svome stadu bezumnika i slijepaca.

Mr. Milan Jovičić | 19. March 2017. 00:03:56 | 0 komentara
Brak je zaista sličan bronzanom zvonu: ono ima samo toliko dugo lijepi i zvonki zvuk, dok ne pukne. Kada na njemu nastane pukotina, uzalud ga pokušavate zaliti i popraviti. Istina, izvana izgleda kao i prije, ali nikada više neće imati onaj lijepi zvonki zvuk.

To važi i za svako prijateljstvo. Lijepo je i neokrnjeno samo dotle, dok ne izbiju mučni sporovi. Sporovi nisu isto što i nesporazumi. Nesporazumi proizvedu samo nenamjernu i neočekivanu žalost ili bol, dok se prijateljstvo nakon toga samo još probudi. Naime, čim se uklone nejasnoće, dodje do još dubljeg medjusobnog upoznavanja.

Prof. Habib Mandžić | 19. March 2017. 00:03:18 | 0 komentara
Nema države bez domaćina
Premijer Zvizdić zaslužuje našu punu bosansku podršku. Jer, bosanskoj državi treba domaćin, koji zna kućni red. Nažalost, ima ih koji sjede u državnim foteljama naše zemlje, a nisu ni dobri domaćini, niti znaju kućni red. Domaćin ne prodaje, niti izdaje svoje kućane. Domaćin voli svoj dom, voli svoju domovinu, voli svoju državu. Nema države bez domaćina. To je ono što fali bosanskoj državi - domaćin. Da, to je ono što hoće da ubiju oni koji su protiv bosanske države.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. March 2017. 13:03:42 | 1 komentara
Gdje je sada ta vaša buka i galama kada treba braniti one koji su, kad je bilo najteže, i vas odbranili. Niste vi ni zaslužili da stanete uz gaziju, generala Atifa Dudakovića i njegove saborce iz cijele BiH koje za navodne ratne zločine, poslije Srbije, sada optužuje i Hrvatska. Ma kakva da je opet je, i u ovom slučaju kada su u pitanju Bošnjaci heroji, reagovala samo stranka SDA, odnosno, javno je to učinio, za razliku od vas, njen predsjednik.

Sead Zubanović | 15. March 2017. 16:03:54 | 0 komentara
Spas je u jedinstvu
Ti jadnici ne znaju da je teže biti član Predsjedništva 24 sata u BiH nego u normalnoj državi u dva uzastopna četvorogodišnja mandata, gdje mu druga dva člana Predsjedništva stalno izmiču stolicu i podmeću klipove. Jedan od bošnjačkih lidera je nakon završetka rata u BiH izjavio da su za rat krive nacionalne stranke. Sudijama u Hagu nije bilo teško da donesu zaključak da je to bio ''građanski rat'' i da nema razloga da se osuđuje susjedna država. Drugi bošnjački lider izjavljuje da je povod za izbijanje rata u BiH ubistvo srpskog svata u Sarajevu.

Dr. Safet Agović | 15. March 2017. 02:03:05 | 0 komentara
Serijal: Bošnjački globalni izazovi (3)
Jaz između Bošnjaka koji su u vlasti ili su interesno uvezani sa vlašću i Bošnjaka koji nemaju upliv u strukture vlasti je drastičan – i to je ključna i prelomna tačka cjelokupnih odnosa u bosanskohercegovačkom društvu, a koja determiše odnose u strukturama vlasti, čime se formiraju i etabliraju odnosi u državi. Nije moguće da politička stranka bilježi neuspjeh ako je principijelna i transparentna, a to isto važi i za društvo i vlast, tj. u suprotnom, nemoguće je da politička stranka, društvo i država napreduju i ostvare prosperitet kada svoje aktivnosti bazira na korupciji, neprincipijelnosti, nemoralu, nehumanosti i kriminalu.

Džebrail Bajramović | 13. March 2017. 17:03:23 | 0 komentara
SVIJET: Kako će Novi put svile promijeniti ekonomsku i geopolitčku mapu svijeta
Kina, centralna Azija, Rusija, Afrika, Europa, Perzijski zaljev, Mediteransko more preko Centralne Azije i Indijskog okeana, sve su to dijelovi planete koji se nalaze za Novom putu svile, i sa kojima NR Kina želi razviti koncept win-win suradnje kroz zajednicu zajedničke sudbine. Kina je spremna da ulaže, nude kredite i garancijske fondove, a ukupna ulaganja procenjuju se na bilione dolara. Za početak, Kina je za međunarodna ulaganja osnovala novi fond vrijedan 40 milijardi dolara.

Dr. Nedim Makarević i Mr. sci. Faruk Borić | 13. March 2017. 15:03:00 | 0 komentara
Oglasio se bh. agent
O pismu registrara obavijestio sam sve kojih se to ticalo u tom trenutku. A to su svi oni koji su na bilo koji način bili povezani sa pripremom revizije postupka. Za ovu temu je bio zainteresovan zanemarljiv broj ljudi. To potkrepljujem činjenicom da sam se u maju 2016. godine obratio pismom svim institucijama kojih se to ticalo i pojedincima koji su javno govorili o reviziji, sa analizom ranije presude, pojašnjenjem šta smo dokazali u ranijem postupku a šta nismo i zamolio za konkretnu pomoć. O čemu naravno posjedujem urednu dokumentaciju. Odaziv - nikakav. Sramno je da neki koji nisu znali ili nisu htjeli išta učiniti izlaze u medije i ko' nešto objašnjavaju građanima.

Prof. dr. Sakib Softić | 12. March 2017. 14:03:27 | 4 komentara