Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne
I kada su me tjerali iz neizvinjene Muslimanima Crkve, kao religiozan čovjek umalo da pređem na Islam.
Ne dadoše mi moji čestiti Muslimani, tvrdeći da im treba jedan pravoslavni Srbin čestit.
Bog zna koliko sam čestit. Trudim se.
Volim Muslimane jer su žrtve novog svjetskog poretka, a i zbog činjenice da su na mom pendžeru još uvijek suze neobrisane.

Blažo Stevović | 29. May 2017. 23:05:45 | 0 komentara
U povodu 31. maja - Međunarodnog dana bijelih traka
Koji je stepen zvjerstva vladao u Prijedoru od 1992.-1995.godine govore podaci, 3176 ubijenih, 102 ubijene djece, u porodici Bašić za jedan ubijeno je 13 djece u dobi do 18 godina; u porodici Tatarević za jedan dan ubijeno je šest sinova i otac. Prijedor je grad sa najviše pronađenih masovnih grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci žrtava genocida u Prijedoru. Poznato je i to da su tijela ubijenih Bošnjaka Prijedora pronalažena u pojedinačnim i masovnim grobnicama širom BiH.

Elmedina Muftić | 29. May 2017. 16:05:40 | 0 komentara
Vojvodo Tomislave i guslaru Milorade, vjerujem, kao takvi i mogli bi sutra zajednički živjeti u nekoj vašoj zamišljenoj, genocidnoj ili agresorskoj tvorevini, ali bi vam bio i nužan vaš psihijatar, ako bi se i živ vratio iz Haga, nazivao vašim Radovanom, kako bi se uz noviju terapiju i njegova evropska saznanja iz Haga, okrenuli putu za Evropu.

Mr. Milan Jovičić | 28. May 2017. 00:05:04 | 0 komentara
Kuda ide Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine (1)
U slučaju agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, sve je bilo dobro osmišljeno i razrađeno godinama prije nego su u Beogradu pritisnuli taster za početak krvoprolića.
Srbijanska ratna i mirnodopska propaganda, masakr u ulici Vase Miskina pripisala je Bošnjacima, i to na taj način da su sami sebi podmetnuli eksplozivne naprave koje su ubile i ranile Sarajlije. Ta propagandna matrica, kasnije će biti upotrebljena i nakon masovnih ubistava civila na Markalama prvi i drugi put, kao i prilikom masakra na Tuzlanskoj kapiji 25.maja 1995.godine.

Avdo Huseinović | 27. May 2017. 03:05:12 | 0 komentara
Koliko je poznato, jedan broj građana iz ovih krajeva završio je najveći stepen obrazovanja ondašnjeg vremena. Neki od njih su zauzimali visoke položaje na Porti, ipak dva čovjeka koja su najpismenija bila u ovom kraju su: Mulla Jaho Musić „Jahja-efendija“ i Smajlje-Smaka efendija Nikočević. Mulla Jaho je bio najpismeniji čovjek u plavsko-gusinjskoj krajini u to doba. On je završio najviše škole toga doba a učio je na univerzitetima u Istanbulu i Kairu i poznavao je više stranih jezika.

Dr. sc. med. Safet Lješnjanin | 26. May 2017. 20:05:29 | 0 komentara

Ali braćo muslimani i svi slobodni ljudi drugih religija koje je pogodila ova vijest (puno je čestitih Srba kojim je ovo smetalo) radujte se! U Beogradu se pravi najveća džamija u Evropi koju finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati i koja je dio projekta Beograda na vodi. Radujte se jer materijalisti ljube skute Šejhovima iz Emirata kada im god dođu ne bi li ih zadovoljili, radujte se jer ćete imati prostora da slobodno i civilizirano upražnjavate svoje vjerske potrebe bez straha da će vas napasti materijalistička bijeda sa vrha.

Arben Jakupi | 26. May 2017. 20:05:42 | 0 komentara
Ramazan je poseban jer je sav protkan ibadetom tokom cijelog mjeseca, pa snagu treba rasporediti da se započne, provede i završi a da čovjek dođe do cilja neiscrpljen. Zamislimo mjesec ramazan kao maraton gdje maratonci umjesno raspoređuju snagu i stignu na cilj a da ne kolapsiraju. To je maraton ibadeta koji traje trideset dana, nakon kojeg se čovjek osjeća duhovno jačim, tjelesno vitalnijim, umno svježijim a cijelim bićem poletnijim i pripremljenim za narednih jedanaest mjeseci i cijeli život. Ramazan je mjesec kada se srca pune i čeliče duhovnom energijom koja ga motiviše i inspiriše da hodi putevima uspjeha u svim sferama života. Tako mu’min traga, osvaja i poklanja, a ne čeka milostinju pasivno i živi parazitski u snovima i praznoj nadi.

Abdullah ef. Hodžić | 26. May 2017. 14:05:33 | 0 komentara
„EU je počela kao san nekolicine, a postala nada mnogih!“
Tokom postojanja EU je postala model za integraciju zemalja i regija. Glavna pokretačka snaga EU je jedinstveno tržište, koje omogućuje slobodno kretanje roba, usluga, novca i ljudi. Razvijanjem tržišta energije, znanja i kapitala, sa eurom kao jedinstvenom evropskom valutom, uloga i snaga jedinstvenog tržišta postaju sve značajniji.
EU je značajan politički i privredni faktor na svjetskoj sceni. EU je najveća trgovinska sila svijeta. Sa 500 miliona stanovnika veća je od SAD i Rusije zajedno. EU prizvodi četvrtinu svjetske proizvodnje, a sa 20% učestvuje u svjetskom uvozu i izvozu.

Zijad Bećirević | 24. May 2017. 15:05:20 | 0 komentara
Serijal: Bošnjački globalni izazovi (5)
Bošnjaci moraju biti svjesni da na globalnim razinama samo se respektuju snažni i uspješni, te je samo vitalnom i produktivnom narodu jedino moguće da se izbori za respekt u aktuelnim svjetskim društveno-političkim tokovima. Obzirom da su Bošnjaci relativno mali narod, gdje veći dio živi van domovine, to mu je situacija delikatnija i zahtijeva daleko veći stupanj brige o sebi nego što je do sada činjeno. Sama dinamika osnivanja bošnjačkih institucija pokazuje, a i opći odnos prema njima, da su Bošnjaci na veoma niskom stupnju po pitanju samosvijsti i potreba kolektivnog uvezivanja i javnog nastupa.

Džebrail Bajramović | 23. May 2017. 21:05:21 | 0 komentara
Crnogorske deportacije Bošnjaka, preživjelih žrtava genocida, ratnih prognanin
Na ovaj strašni zločin, koji će zauvijek ostati neizbrisiva mrlja na "čojskom i junačkom" obrazu Crne Gore, u proteklih četvrt vijeka uglavnom su podsjećale nekolicina nevladinih organizacija. Od strane zvaničnih državnih institucija čulo se samo znakovito ćutanje. Njihovo ignorisanje je bilo očekivano, s obzirom da su najodgovorniji za ovaj zločin i danas na vlasti, na čelu sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem.

Mirsad Kurgaš | 21. May 2017. 19:05:53 | 0 komentara
Sandžak: Mladi Bošnjaci u Priboju čuvaju svoj nacionalni i duhovni identitet
Čuvajmo svoj identitet, čuvajmo ga kao zjenicu oka svoga. Izdefinirajmo sebe i budimo prepoznatljivi, prepoznatljivi po svojim razlikama. Ovo Udruženje upravo to i radi. Usvojili smo te vrijednosti i istrajavamo u promoviranju i njegovanju Bošnjačkog i svega sa tim prefiksom. Ponosni smo, što smo to što jesmo. CIjenimo i sve druge, ali cIjenimo i poštujemo prvenstveno sebe.

Larisa Karaosmanović | 17. May 2017. 17:05:51 | 0 komentara
BLOG ambasadorice SAD-a
Veliki broj institucija je uključen u rješavanje prijetnji sigurnosti građana i vrlo je bitno da u tome ostvare tješnju saradnju. Znam da postoje problemi – ali moj tim u Ambasadi poštuje i održava snažne veze s velikim brojem predanih profesionalaca širom BiH koji su posvećeni očuvanju lične sigurnosti građana ove zemlje. Kroz podršku policiji i organima sigurnosti nastojimo im svim snagama pomoći da bi oni pomogli vama – građanima kojima su na usluzi i zajednicama u kojima građani žive i rade.

Maureen Elizabeth Cormack | 17. May 2017. 16:05:40 | 0 komentara
Zaboravio si, Gospodaru, možda, da Bošnjaci tvoju mjenicu bez pokrića i te kako skupo plaćaju - oni su kažu, prvi dužnici onima što državu Crnu Goru nisu htjeli - možda i s'pravom, jer im se, ispostavilo se, tvrda državna granica, koja raspoluti istorijiski Sandžak, defakto obi o glavu, a svjedoci smo ovih dana na granici toj, već su počeli i da pucaju u nevine ljude. Skoro uvijek, kao što i znaš, bili su bezglavi glas više, posebno kada je trebalo državi a ispostavilo se ne njoj već Gospodaru, ko god da si, tebi lično.

Velija Murić | 17. May 2017. 14:05:33 | 0 komentara
Zašto Srbin ide u vojnike - 3
Nije se SPC nikada suprotstavila ni paganskom običaju organizovanja raskošnih redovnih godišnjih obilnih gozbi i pijanki po grobljima, kao i istog tog čina na grobu tek sahranjenog. Naprotiv. Za nju je normalno i to da se leš preminulog veže u sjedećem položaju za naslon stolice, a ispred njega kao i ostalih ukućana, uključujući i djecu, servira večera koju oni jedu pred pokojnikom kao posljednji zajednički obrok!? Da bi pokojnik sebi raskrčio stazu do raja u mrtvački kovčeg se nekad obavezno, a i danas još uvijek veoma često, stavlja štap kojim će tući one koji mu se nađu kao smetnja na tom putu.

Sead Zubanović | 15. May 2017. 18:05:19 | 0 komentara
Dok se u BiH govori o pomirenju, u Hrvatskoj i Srbiji se govori o proširenju!
Za pomirenje bh naroda je potreban politički kompromis i konsenzus, kojeg nema, jer se ne može postići u postojećoj Dejtonskoj strukturi BiH, što znači da je pored postojećih nivoa saradnje, potrebna je intenzivnija izgradnja međusobnih odnosa. U drugačijim uslovima i u zdravijem okruženju, ne bi bilo ni potrebno tragati za kompromisima te vrste, jer narodi se nisu ni svađali, pa se ne moraju ni miriti, ali su uvučeni u svađu i ratne sukobe, pa time i snose dio odgovornosti i imaju i obavezu da plate što treba platiti, ali i oproste što se može oprostiti.

Zijad Bećirević | 15. May 2017. 18:05:24 | 0 komentara