Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ZLOCINCI'
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne
Njegoš je bio upoznat sa strukturom grčkih tragedija i književnim standardima na kojima one baziraju, međutim, znao je da Gorski vijenac ne bi imao željeni efekat ako bi bio pisan po tom principu. Zato je napisan kao slava nevjerovatnom zločinu, i zato je ostao samo veliki pamflet. Lišen čojstva i etike, taj spjev ne ispunjava literarne norme da bi ga tretirali kao klasično književno djelo.

Šemso Agović | 19. January 2017. 19:01:58 | 0 komentara
Retrospektiva medijskog čerečenja Bošnjaka Luksemburga
Ono što je zanimljivo, u ovom slučaju, nije se stalo samo sa medijskom propagandom, već se nažalost u sve to umiješala i Ambasada Srbije u Briselu. – Kako pouzdano saznajemo, tokom jučerašnjeg dana, visokorangirani upošljenik srbijanske Ambasade u Briselu, dao je sebi za pravo kontaktirati određene predstavnike Bošnjaka u Luksemburgu, pokušavši na taj način izvršiti pritisak ne bi li se barem neko od 15 udruženja i džemata koja okupljaju Bošnjake u Luksemburgu a koja, pomenuli smo, zajednički djeluju kroz Odbor za Srebrenicu, pokolebalo i ogradilo od skupa na kojem je govorio legendarni general Dudaković. Zaista se pitamo, odakle samo hrabrost / drskost, a da ne govorimo o obrazu, Ambasadi Srbije u Briselu, da preduzima bilo kakve mjere i pokušava izvršiti pritisak, nebi li se generalu u penziji Armije Bosne i Hercegovine oduzelo pravo da zaprijeti odbranom u koliko se bilo ko drzne ugroziti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine?!!!

Mr. Muhamed Ćeman | 19. January 2017. 15:01:40 | 0 komentara
Dodik je stavljen na američku „Crnu listu“ jer se usprotivio Ustavnom sudu BiH - najvišoj sudskoj instanci države BiH - i prekršio zakon, te time postao prepreka i prijetnja za sprovođenje Dejtonskog ugovora. Prisjetimo se da je Dodik potpuno ignorisao odluku Ustavnog suda i suprotno zabrani proveo Referendum o Danu Rs i 9. Januara provokativno organizovao veliku proslavu na dan kada je nad Bošnjacima BiH počeo genocid, što se u SAD tretira kao “kršenje vladavine prava“.
Da li je to početak njegova kraja?!

Zijad Bećirević | 18. January 2017. 21:01:03 | 0 komentara
Your Excellency Madam Maureen Cormack, Welcome to Bosnia!
Hvala Americi, koja ima pravo da se miješa u Bosni zato što je dokazala da voli Bosnu i sve njene narode bez obzira na vjeru i naciju. To zna i Dodik, koji je onomad došao na vlast u manjem bosanskom entitetu zahvaljujući Americi. To svi znaju i priznaju osim Dodika, koji boluje od Edipovog kompleksa u vidu ljubavi prema jednom ocu i antagonizmu prema drugom, kao reakcija na očevu autoritarnu snagu. Nažalost, ruski otac je preslab da bi mogao izliječiti Dodika od te opake bolesti.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. January 2017. 19:01:34 | 0 komentara
U medijima je pokrenuta debata oko Njegoševog Gorskog vijenca, i Radio Petnjica se na svom internetnom portalu hrabro uključio. Rasprave su u velikoj većini jednosmjerne – dominiraju autori koji slave to djelo i Njegoša. Onih, koji bi dokazali da je Gorski vijenac u suštini pamflet, a ne književno djelo – zato što slavi zločine kao takve –, nema. Za očekivati je bilo da se jave bošnjački pisci, ali oni od Njegoša bježe kao Bog od đavola.

Šemso Agović | 17. January 2017. 19:01:20 | 0 komentara
Samo da napomenem i upozorim Ćosovića da je islam taj koji je podržavao i postavio temelje i začetnik je svih nauka, i da bi trebao malo više čitat o Murima i islamskoj Španiji, a pod osmanlijama nauka je bila još na višem nivou, ali za one kojima je Gorski vijenac, jednak bibliji, onda nije ni čudo da se Ćosović ovako ponaša, te ponižava i ocrnjuje nešto što ne poznaje, ama baš ni malo.

Avdo Metjahić | 17. January 2017. 18:01:56 | 0 komentara
Jučer je osvanula vijest gdje se narodni poslanik ispred SDA Enis Imamović "brine" o pravima Bošnjaka i veliki mu je, a možda i najveći, problem što premijer Srbije nije dao znak da se vakuf tih istih Bošnjaka sruši, jer je jasno da bi primjena zakona to i podrazumijeva. Također, svjedoci smo da se i nebitna, paravjerska tvorevina koja je osnovana od strane tajnih službi da razbije jedinstvo muslimana oglašavala po istom pitanju u želji da se svjetiljka Sandžaka sravni sa zemljom i kako reče jedan od najzadrtijih odbornika SDP-a napravi veliki kružni tok! Kreativnost i domišljatost na nivou.

Arben Jakupi | 17. January 2017. 16:01:57 | 0 komentara
Pokušaj crnogorskog režima i medija koji su mu privrženi, da preko naših petokolonaša aboliraju Njegoša i njegovo stvaralaštvo, samo će dodatno motivisati ljude stručne i laičke javnosti sa prostora Bosne, Albanije, Sandžaka i Kosova, da Njegoša i njegovo nehumano stvaralaštvo do kraja razobliče, te da ga argumentovanim i valjanim dokazima i samim pravoslavcima učine ogavnim i nepoželjnim.

Ibrahim Husejnović | 17. January 2017. 15:01:44 | 0 komentara
Ako govorimo konkretno o sljučaju Bosne, svako ko želi da izazove neki novi konflikt on mora da ima na umu sljedeće: Agresor na BiH je u 1450 dana rata imao 54.000 poginulih i preko 120.000 teže ranjenih vojnika i na stotine i hiljade komada uništene ratne operme, oruđa i oružja. Agresorske snage su u posljednjih 18 dana rata bile potisnute sa 800 km2 teritorije R BIH. Na preostalih 40% teritorije R BiH koju su držali nisu bili u stanju da se vojnički brane od daljeg prodora ArBiH, HV-a i HVO-a. Dakle, agresor je u Bosni 1995. vojno poražen, no međunarodna zajednica se pobrinula da taj poraz ne bude i politički, usljed tadašnjeg famoznog dogovora supersila.

Nedžad Ahatović | 16. January 2017. 15:01:12 | 0 komentara
ODBRANA BOSNE I HERCEGOVINE JE IMPERATIV I PATRIOTSKA DUŽNOST SVAKOG BOSANCA I HERCEGOVCA!
Vođeni Dodikom i Nikolićem Srbi su 9. januara u Banja Luci pokazali ko ima vlast u BiH i ko upravlja ionako ograničenim Oružanima snagana BiH. U Rs ali i dijelu FBiH svakako je imaju Dodik i negovi sponzori Vučić i Nikolić, u dijelu BiH pod tzv. imenom Hereceg- Bosna ima je Čović, a u ograničenom dijelu FB-BiH Izetbegović i Čović je dijeli sa MZ. Sad se pokazalo i ono što se pretpostavljalo da su i Oružane snage BiH u njihovim rukama. U Rs Dodik ne treba ničije mišljenje, najmanje Bošnjaka, i sam odlučuje. U tzv. Herceg-Bosni Čović je neprikosnoven i niko mu ne može stati na put da sprovede što odluči. Bakir svaku svoju odluku mora usaglašava sa Dodikom ili Čovićem uz konsultacije MZ, tako da ni jedna nije njegova, već njihova.

Zijad Bećirević | 16. January 2017. 12:01:33 | 0 komentara
Aneks 7 je najsvjetliji dio dokumenta Dejtonskog sporazuma, koji je iskorak u moru prijedloga “od Karingtona do Stoltenberga”, koji sa cjelokupnim dokumentom predstavlja dokument koji kroz vrijeme intergrira Bosnu onako kako se podvlači u dokumnetu – kao teritorijalno cjelovitu i suverenu državu. Neimplementiranje ovog sporazuma bilo je stvaranje trajnog defekta ogledanom u legaliziranju genocida i etničkog čišćenja, koje za posljedicu imaju nastojanja da se minorni glas Bošnjaka u manjem entitetu ne može glasnije čuti u sprotivljenju samoproklamiranih vlasti da se pitanje entiteta RS danas postavlja na temeljima epohalnog i u službi glasnog govora o razbijanju Bosne.

Dženis Šaćirović | 13. January 2017. 20:01:15 | 0 komentara
Serijal: Bošnjački globalni izazovi (13)
Pred Bošnjacima je još niz bitnih pitanja u 2017. godini, a o mnogima je suviše kasno govoriti kada ističe rok za njihovo rješavanje. Pored frustracija kojih sigurno neće nedostajati u javnosti zbog sve znakovitijih pokazatelja da bošnjačka društveno-politička praksa nije na nivou historijskih potreba, poželjno je da se oglase i intelektualci koji će ponuditi konkretne modalitete za sinergiju intelektualnih i organizacionih kapaciteta domovine i dijaspore u cilju prosperiteta Bošnjaka.

Džebrail Bajramović | 12. January 2017. 01:01:05 | 0 komentara
Ja sam beransku gimnaziju pohađao sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Zloupotrebu Gorskog vijenca sam isto tako osjetio na svojoj koži. Mangupa i šovinista je bilo i tada među đacima i profesorima, koji su znali kako treba Njegošu služiti. Bio sam jako zbunjen, nisam se mogao identificirati ni sa Gorskim vijencem, ni sa Srbima, ni sa Turcima, ni sa Crnogorcima. Bihorac sam bio, ali je ta riječ šovinistima služila kao psovka i pogrda. Mislio sam da gore ne može biti.

Šemso Agović | 11. January 2017. 15:01:40 | 0 komentara
Ova grupa koja je protežirala h. Aliju za halifu nije bila obična vjerska frakcija, već jedna politička organizacija koja se borila za vlast. Oni nisu raspravljali o vjerskim pitanjima, već baš o plitici, odnosno o borbi za vlast. Alija radijallahui anhu nije podržao ovu grupu, već se pridružio Ebu Bekru, dao mu se na raspolaganje i halifa ga je imenovao za svog pomoćnika, odnosno savjetnika.

Mirsad Mahmutović | 11. January 2017. 02:01:18 | 0 komentara
Upravo danas, kao jedan od tih Srba, građanin ovoga grada ili mostarski Sarajlija, bio sam sudionik svih agresorskih nakana, što mi govori i manifestacija, koja se održava u Banjoj Luci, te podsjeća, na istinsku pomisao, da zaista, zažalim što me je ta srpska majka i rodila, jer ne pripadam tim i takvim zluradim Srbima, koji su na temeljima ljudskih lobanja, svojih susjeda i komšija, sagradili i svoju Republiku Srpsku, kao genocidnu tvorevinu, koju upravo i proslavljaju. Čemu li se raduju, jadne li im te srpske majke, koje su ih porodile. Teško mi je izreći da su to moji sunarodnjaci, ali ne i normalni naši bosanski Srbi, neljudskih poriva sa kojima su i mogli činiti sva ta neviđena zla, koja nisu dio civilizovanog, demokratskog i naprednog evropskog društva.

Mr. Milan Jovičić | 11. January 2017. 00:01:14 | 0 komentara