Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne
Za sve ljude zdrave pameti na Balkanu
Mogu zamisliti kakav šok je doživio Aleksandar Vučić i Milorad Dodik kad su čuli ove jasne poruke od Madam Bissell i Mister Palmera iz Sarajeva. Inače, svakim danom Dodik je sve manji i sve sitnije priča otakako je u Sarajevu. Ali, on to nadoknadi kad se nađe u Begoradu, gdje može da priča gluposti do mile volje, posebno o tome da nema države Bosne, gdje se ugodno smjestio da sjedi. Ta priča u Beogradu diže mu rejting kod Srba u Srbiji, koji jedva čekaju da saznanju ko će zamijeniti ili smijeniti Aleksandra Vučića, koji je svima dodijao svojom pričom o Kosovu, za koje sinoć Mister Palmer kaže da se Srbija ne može ponašati kao da posjeduje Kosovo, već mora Kosovo priznati kao nezavisnu i suverenu državu. Jasno svima da jasnije ne može biti osim Vučiću i Dodiku. Prvom da ne izgubi mjesto prvoga u Srba, a drugom da zauzme to mjesto dok ga neko drugi nije oteo.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. December 2019. 17:12:39 | 0 komentara
Samo „zdravi“ mladi naraštaji odgojeni kroz mekteb, medresu, džemat i druge odgojno-obrazovne institucije moći će na adekvatan način ponijeti teret odgovornosti za bh. društvo i izmijeniti ga na bolje stanje.
Uhvatiti se u koštac sa problemima i izazovima današnjeg vremena je jedino rješenje, a da bi bilo efikasno, ono mora biti nužno protkano odgojem i obrazovanjem kao komponentama zdrave bošnjačke jedinke i to ne samo na deklarativnom nivou već i suštinski.

Rusmir Šerifović | 05. December 2019. 17:12:55 | 0 komentara
Prihvatanje historijske laži je zločin u miru!
Agresije i ratovi u višemilenijskoj historiji Bosne i Hercegovine uvijek su dolazili izvana, nikada nisu inspirirani i izvoženi iz naše države. Za budućnost države Bosne i Hercegovine je od neprocjenjive važnosti da nikada ne dozvolimo ubijanje istine o prošlosti naše države. Zato niko nema pravo direktno ili indirektno, svjesno ili nesvjesno iskrivljivati istinu o karakteru rata i agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Činjenice o Bosni i Hercegovini ne smiju se prilagođavati dnevno-političkim potrebama čelnika susjednih zemalja, pojedinaca, interesnih grupa i stranaka.

Dr. Denis Bećirović | 05. December 2019. 00:12:23 | 0 komentara
Milorad Dodik nastavlja da jaše: Udžbenici RS i Srbije bit će jedinstveni
Zna li Milomir šta je bilo sa njim, kao što zna šta treba učiniti da dio Bosne i Hercegovine bude pripojen Srbiji. Bosna i Hercegovina jeste čudna zemlja. Nalazi se na vjetrometini brojnih gladnih zvijeri koje bi je rado raskomadali. Međutim, Milomir Marić i njegovi istomišljenici moraju znati da ona neće biti rialiti projekat kakava je njegova „Ćirilica“ i njegovi „Parovi“ u kojem će se „našteliti“ pobjeda kriminalcima, hoštaplerima, kurvetinama....

Eset Muračević | 04. December 2019. 15:12:32 | 0 komentara
Najmanje je bitno ko je gospođi Kolindi u pozadinu gurnuo onaj drveni klin od dvadesetak centimetara, ali je vidljivo da je njena predizborna kampanja curila po zemlji Bosni i Hercegovini, zemlji građana raznih boja i vjera, ali jednostavno građana koji vole svoju zemlju. Gospođo Kolinda, sudeći po tvojim vapajima, Praljak je ašićare u punom kapacitetu tvoje pozadine, pa ti sugerišem da pohitiš u svoju avliju i sadržaj svoje pozadine istresi tamo.

Said Šteta | 02. December 2019. 19:12:15 | 0 komentara
Grčevito je grlila i dugo ljubila zbunjenog srpskog političara, kao da je oslobodilac ovog grada, a njemu, očevidno zbunjenom, ništa nije bilo jasno. Ova scena mora izazvati isti osjećaj mučnine i nagona za povraćanjem kao i ona s početka agresije kada jedan Bošnjak, otac, držeći u naručju snajperom ubijenu kćerkicu reče da bi volio popiti kafu sa tim čovjekom, znači ubicom, i upitati ga zašto je to učinio!

Sead Zubanović | 01. December 2019. 20:12:19 | 0 komentara
Kozarac je 600 godina stari grad. U istoriji se spominje 1360., kao sjedište Sanske župe. Stariji je od Prijedora i Banja Luke, koji se spominju tek 175, odnosno 1494.godine. Ispunjavao je sve uslove da bude opština u vrijeme Jugoslavije, ali se to nije dozvolilo, jer su u njemu živjeli skoro isključivo muslimani. Do agresije na BiH u širem regionu Kozarca je živjelo 27.000 stanovnika, od čega 4.000 u užem gradskom području, koji je 90% bio naseljen Bošnjacima - muslimanima.

Zijad Bećirević | 01. December 2019. 20:12:57 | 0 komentara
(Veliko) srpska i hrvatska politika
Treća faza u srpskoj politici ogleda se u unutar-srpskom obračunu oko prvog vođe u Srba, odnosno oko srpskog kneza ili cara. Trenutno je srpska politika u ovoj trećoj fazi, gdje se Aleksandar Vučić i Milorad Dodik bore za prvo mjesto, tj., za srpskog kneza ili srpskog cara. Vučić je u prednosti, ali Dodik se ne predaje iako je ispucao svoje metke koje je imao u Bosni. Ispucao je referendum, neutralnost, rusofiliju. I sve je promašio. Nema ništa od referenduma, Bosna ulazi u NATO, odnosno NATO je ušao u Bosni i u njoj ostaje vavijek, ruski ambasador u Sarajevu nit ga se više vidi kod Dodika, niti ga se više čuje od Dodika. Tišina koja nama u Bosni prija.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2019. 18:11:26 | 0 komentara
Uz 27. godišnjicu polaganja života u odbrani Domovine od genocidnig agresora
Bio je od onih koji su sudjelovanje u borbi smatrali privilegijom, i najčasnijim činom, koji se može uraditi za opstanak Domovine. Zato je uvijek bio na zadatku. Zato je bio sve; vojnik, diverzant, izviđač, moralista, prijatelj, savjetnik, komandant... Zato je u historiji Bosne i Hercegovine njegovo ime za vijek vjekova uklesano kao Heroj odbrambeno-oslobodličkog rata.

Elmedina Muftić | 27. November 2019. 13:11:21 | 0 komentara
Lijepo se izdići iznad mržnje, svađa, ratova, pobuna, ... Izdići se iznad belaja. Zažmiriti i zamisliti da je svijet ljubavi čovjeka prema čovjeku, bez obzira na vjeru, porijeklo, rasu, klasu, moguće ostvariti samo zato što mi to želimo. Nije, jer jastrebovi oko nas kruže. Jastrebovi kruže i u mozak nas kljucaju, a za glavu se oni drže - k'o biva njihovu glavu treba spašavati od nas. Krajnji cilj "jastrebarskog kruženja" oko nas je ubijediti nas da se trebamo okaniti svega onog što nas čini nama, pa da ti jastrebovi prestanu simulirati napadnutost. Meni je više dosta bošnjačkih "dušebrižnika".

Ajša Čišija | 26. November 2019. 15:11:44 | 0 komentara
Dan domovinske duše
Čuvajte i moju i vašu dušu. A ako to ne umijete, vratite mi moju. Jer, ja ne mogu opstati bez čiste duše bosanske, koju vam hoću pokloniti pod uvjetom da ju nećete uprljati, da ju nećete nikome ni dati, ni predati, ni izdati, da ju nećete miješati s prljavim dušama, koje zamagljuju oči tako da ne možete prepoznati razliku između istine i laži, između pravde i krivde, između dobra i zla, između lijepog i ružnog, između dobrih i loših ljudi. A to vam se upravo sada događa, moji dragi sinovi i kćeri. Iznova vam truju dušu, dok vam kradu moju čistu dušu, koju vam dajem na poklon.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2019. 15:11:40 | 0 komentara
Aktivacija MAP-a na putu ka članstvu u NATO podrazumjeva program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO savezu. Zemlje koje učestvuju u MAP-u podnose pojedinačne godišnje nacionalne programe, koji sadrže političke, ekonomske, odbrambene, resursne, siguronosne i pravne aspekte.
Aktivacijom MAP-a BiH se obavezuje na porovođenje reforme oružanih snaga i vojne industrije, borbu protiv korupcije, na vladavinu prava, ekonomski razvoj, slobodu medija... Ključni element je planiranje odbrane.

Zijad Bećirević | 25. November 2019. 15:11:41 | 0 komentara
Slušamo i neke od njihovih neodmjerenih i nedobronamjernih izjava i dobro ih i na pravi način razumijemo. Mi nikome ništa ne dugujemo, drugi su se o nas ogriješili, više puta u evropskoj povijesti. No, svjesni smo da je svijet pun grješnika i da s tim moramo živjeti. Historija ima svoj sud, ljudsko trajanje je kratko, a sila i moć su varljivi i prolazni. Mi ćemo ostati i kao narod i kao zajednica posvećeni dobru, miru i saradnji među ljudima, jer je to naše poslanje i naša misija. Oslanjat ćemo se na prijatelje, a čuvati dušmana.

Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 22. November 2019. 13:11:57 | 0 komentara
VSTV odlučio da sve predmete ratnih zločina ustupi Srpskom udruženju za krivičnopravnu teoriju i praksu sa sjedištem u Beogradu i to u svrhu „naučnog istraživanja“. Takvu „povlasticu“ do sada nije dobilo ni jedno udruženje iz BiH.

Semir Spahić | 21. November 2019. 13:11:36 | 0 komentara
Nedžib Vučelj, novinar
Danas je kod nas najskuplja politička fotelja. Za nju neki idu u koaliciju i sa neprijateljima ove države, a onda ako neko od novinara, urednika ili direktora medija i nešto negativno kaže o tim neprijateljima, od ovih naših što su se do jučer zaklinjali u Bosnu i Hercegovinu, a samo radi sebe i svojih interesa, šikaniraju te novinare i smjenjuju urednike i direktore medija. Šehide, ratne vojne invalide i demobilisane borce spomenu samo reda radi na predizbornoj kampanji.

Nedžib Vučelj | 20. November 2019. 19:11:08 | 0 komentara