Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Bosnjaci - Genocid u kontinuitetu'
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne
Svi oni koji su se ukrcali u tramvaj zvani „Težnja“, za velikosrpskim ostvrenjem bezbeli, koje ne jenjava od Garašaninovog „Načertanija“ do danas, slijedeći predhodnike koji su završili neslavno, ne mogu očekivati da će im ta vožnja biti tek puka avantura. Vožnja, a da se ne „plati karta“, uz to radeći sve gadosti koje mitološka zadojenost može proizvesti, na pomen revizora stvara odveć nervozu kod „putnika“. Nepobitna je činjenica, da su revizor i revizija pravno valjan čin, čak i onda kada je hajdučija klijentela u tramvaju.

Said Šteta | 25. February 2017. 10:02:49 | 0 komentara
Smije li se i ovaj put dogoditi kao prije 20 i kusur godina da svjetska pravda i Hag zažmire na jedno ili oba oka, opet ostanu slijepi i nagluhi na vapaje umirućih, da smaknu leševe nevinih Bošnjaka u bezdane savjesti, kao počinioci genocida u (ne) otkrivene masovne grobnice Bajine bašte, Tomašice ... širom BiH?!

Zijad Bećirević | 25. February 2017. 10:02:30 | 0 komentara
Svačija para nije za "bajramsku pitu"
Smatram da je osuda jednostrana i jedva čekana. Poznato mi je da i automati imaju po nekoliko različitih rješenja i mišljenja o pojedinim pitanjima. Ostavljena je mogućnost, čak i stimulans za pronalaženje drugih i boljih. Koliko mi je poznato, to nije dozvoljeno u jednoj od partija u kojoj čelnik utvrđuje pravila obaveznog ponašanja i odlučivanja. Plašim se da sve više počinjemo da ličimo na nju. Ko se otrgne kontroli i počne svojom glavom da misli, radi i priča, zna se šta ga čeka!

Ibrahim Reković | 24. February 2017. 18:02:38 | 0 komentara
Naime, agresija i ratna djelovanja protiv BiH pokrenuta su onog trnutka kada je BiH dobila međunarodno priznanje, ne prije toga. To znači da je konačni cilj rata bio da se pod prijetnjom i sprovođenjem fizičke eksterminacije odnosno genicida, Bošnjaci pokrenu na masovni egzodus čime bi njihova brojnost bila svedena na statistički prihvatljivu brojku koja ne bi jamčila veća politička prava tom narodu i koja bi onemugućila Bošnjake da predominantno odlučuju o organizaciji vlasti u Bosni i Hercegovini. U ostvarivanju tog cilja u Bosni i Hercegovini nisu djelovale paravojne formacije niti Savezne Republike Jugoslavije niti iz Republike Hrvatske. Svi ti sastavi kojima se daje takav prefix bile su potpuno regularni vojni sastavi njihovih armijskih ili policijsko-obvaještajnih struktura.

Nedžad Ahatović | 23. February 2017. 19:02:16 | 0 komentara
Nećemo mi ništa činiti što bi rasturilo Bosnu i Hercegovinu, urliču pred beogradskim kamerama, pred kamerama tuđe zemlje. Za rasturanje Bosne i Hercegovine optužuju neke druge, a ne kažu kako oni sve čine da, svojim neradom i opstrukcijama, Bosnu i Hercegovinu drže kao taoca koji vegetira i puštaju je da lipše sama od sebe.

Eset Muračević | 23. February 2017. 16:02:07 | 0 komentara
Srpski narod i Aleksandar Vučić znaju da je Miloševićev režim, u ime države Srbije izvršio agresiju na Bosnu i Hercegovinu, počinio genocid u Srebrenici, zločine u Sjeverinu i Štrbcima.
Bošnjaci znaju da će ponovo neki Rasim Ljajić i Goran Svilanović uz pomoć Karle del Ponte sakriti dokaze koji potvrdjuju da su ubice onih 6 mladića iz Trnova bili pod komandom MUP-a Srbije.
Ali su isto tako Bošnjaci odlučni da više nikada ne dopuste da im se to desi, i od ovog i svih narednih režima u Beogradu samo traže da im se ne vredja inteligencija jer to nekada više pogađa...

Dr. Admir Muratović | 22. February 2017. 15:02:19 | 0 komentara
Država Srbija nikada nije odustala od svojih aspiracija prema državi Bosni i Hercegovini. Priča o dobrosusjedskim odnosima koji u svojim izjavama i sastancima sa zvaničnim predstavnicima Bosne i Hercegovine potencira Aleksandar Vučić može se posmatrati dvojako. Prvo iz ugla odnosa Srbije i Evropske unije, gdje je uvjet Srbiji za članstvo u EU izgradnja dobrih odnosa sa susjednim država, što Srbija vješto radi, a drugi je, a ujedno i najopasniji, ispunjavanje ciljeva iz Memoranduna II.,Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Armin Čusto, dipl.iur. | 22. February 2017. 15:02:08 | 0 komentara
Refleksije
O Njegošu, kako kaže 'duhovnoom vladaru', ima nekih par stihova iz "Gorskog vijenca" koji vrijeđaju muslimane od Bara do Plava. Eto kada bi se izdvojili tih par stihova koji nas vrijeđaju, svi bi muslimani listom guslali Gorski vijenac, a to što je od objave u periodu više od 150 godina istrijebljeno na stotine hiljada muslimana i zatrti tragovi postojanja to je ne bitno, isto kao što je izgleda ne bitno da je to u amanet ostavio crnogorski mislilac i državnik kojeg danas bolje slušaju nego u vaktu kada je sklepao genocidno štivo.

Nedžad Ćeman | 21. February 2017. 20:02:20 | 0 komentara
Krajnje je vrijeme da Bošnjaci shvate da osim negativne kritike, koja podrazumijeva ukazivanja na pogreške, postoji i pozitivna kritika, a to je pohvala. Pohvala je nešto što je tako strano bošnjačkom biću, nešto naizgled nespojivo sa njim. Pogotovo kada su političari, pripadnici tog naroda, u pitanju. Zato danas moramo reći, bravo, Bakire Izetbegoviću, a sutra, odlično, Dino Konakoviću, izvrsno, Semire Efendiću, svaka čast, Denise Bećireviću...

Sead Zubanović | 21. February 2017. 15:02:37 | 0 komentara
Bošnjakinja je vremenom čuvala svoj obraz i obraz svoje porodice, čuvala je halalom zarađeni krov nad glavnom, čuvala je Bošnjakinja i plod srca svoga – ali dušmani to nisu mogli gledati. Od pamtivjeka su udarali na njen obraz, rušili njen dom i ubijali plodove njenog srca. Sjetimo se naše Prijedorčanke majke Have Tatareviċ, Bošnjakinje, kojoj su zločinici ubili šestericu sinova i muža. Koliko Bosna, Sandžak, Kosovo, ima Hava, koje su stoljećima gubile muževe, sinove, kćerke? Fata Orloviċ brani svoj prag, brani svoju avliju, a time ujedno ona brani prag, avliju i ugled Bosne.

Aiša Purak | 20. February 2017. 14:02:29 | 0 komentara
Ovakve agresivne reakcije i prijetnje ratom koje dolaze iz Srbije i njihove genocidne ispostave na tlu Bosne i Hercegovine su jasan dokaz straha i panike, kojeg ispoljavaju oni koji se osjećaju krivima, odnosno oni koji su svjesni istine, ali su toliko otrovani zlom da nisu u stanju da prihvate tu istinu, te da preuzmu odgovornost, odnosno da sagledaju posljedice zla kojeg su počinili. Umjesto da se na putu ka Evropi pokušaju sabrati, osloboditi genocidnog poriva, očistiti svoju savjest, odnosno odreći se genocidnog naslijeđa kojeg im stoljećima preci u naslijeđe ostavljaju, oni i dalje nastavljaju istim putem, svjesno negirajući genocid, ponižavajući žrtvu, te i dalje nastavljaju biti glavni faktor nestabilnosti i prijetnja sigurnosti u regionu.

Elmedina Muftić | 19. February 2017. 04:02:03 | 0 komentara
Srpska politika ne razumije da Bošnjaci razumiju da oni nemaju pravo da odustanu od borbe protiv genocida
Ivanić prijeti onima što dižu glas protiv moralnog i političkog sljepila srpske politike, koju brani Mladen Ivanić i ostali srpski političari. Oni traže od bošnjačkih žrtava genocida da odustanu od svoje slobode savjesti. Međutim, srpska politika ne razumije da Bošnjaci razumiju da oni nemaju pravo da odustanu od borbe protiv genocida u svijetu. Uistinu, pokretanje revizije nije pitanje nikakvog političkog koncenzusa, već je to pitanje moralne savjesti, koja ne podnosi nemoralne kompromise.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. February 2017. 03:02:28 | 0 komentara
U gradu u kojem živim skoro pa svakodnevno saznam da „jedan više ne prima penziju“. Preselio u pravedniji svijet u kojem nema ministra, zvao se on Zukan ili Salko, svejedno. Uokvireni na osmrtnici odlaze oni koji su nekad branili ovu zemlju, kasnije nastavili izgradnju Vojske Federacije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Vratiti u pravo koje im po svim zakonima izuzev „helezovog“ i pripada, u Federaciji Bosne i Hercegovine, čini se postala je sprdnja odlazeće i dolazeće vlasti

Said Šteta | 18. February 2017. 11:02:18 | 0 komentara
Ljubomora je varanje samoga sebe. Ljubomoran čovjek misli da njegova draga nema dovoljno ljubavi i pažnje za njega. A istina je zapravo suprotna: ljubomora nema dovoljno plemenitosti i nesebične ljubavi, pa zato i ne vjeruje i sumnja. Čovjek koji sam nema ljubavi uvijek je treba. Čovjek koji sam ne može ljubiti, ne može ni prihvatiti ljubav. Zato se osjeća usamljen i nesretan, zato trči i traži krivca. Teško onome na koga se okomi ljubomorna osoba, i na koga sumnja da mu zavodi muža ili ženu. To su pravi pljuskovi optužbi i uvreda, kakve samo može izmisliti bolesnik i zlobnik u jednoj osobi.

Prof. Habib Mandžić | 16. February 2017. 15:02:34 | 0 komentara
Akademik prof. dr Smail Čekić piše o obnovi procesa u predmetu BiH protiv Srbije i Crne Gore pred Međunadnom sudom pravde
Na taj način su najodgovorniji pravnici UN-a (iz oblasti međunarodnog prava), s namjerom i dobro utvrđenim ciljem, sklopili i sklapali tajne dogovore (krivično djelo) sa državom Saveznom republikom Jugoslavijom / Srbijom i Crnom Gorom, koja je izvršila genocid, kako bi onemogućili i spriječili da Republika Bosna i Hercegovina dobije proces, čovječanstvo pravdu, žrtve genocida kakvu-takvu satisfakciju, a Srbiji pomogli da izbjegne bilionsku ratnu odštetu (reparacije) – nadoknadu za izvršeni genocid (počinjenu fizičkim licima i imovini fizičkih i pravnih lica).

Akademik prof. dr Smail Čekić | 13. February 2017. 15:02:59 | 2 komentara