Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag
MOMČILO TEŠIĆ OSUĐEN NA 20 GODINA ZATVORA ZA ZLOČINE NAD SREBRENIČANIMA
Sa Tešićem se za pomaganje u genocidu u Srebrenici ranije sudilo i Miletu Kosoriću, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti. U ovom predmetu su krajem 2017. bili optuženi i Borislav Stojišić i Rajko Drakulić, ali oni nisu dostupni pravosudnim organima BiH.

Autor: Detektor.ba | 07. September 2022. 16:09:15


PREMINUO HAŠKI OSUĐENIK - RATNI ZLOČINAC RADOSLAV BRĐANIN
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) pustio je Brđanina prije nekoliko dana na prijevremenu slobodu. U odluci Mehanizma, sa koje je skinut pečat tajnosti nakon što je Brđanin prebačen u Bosnu i Hercegovinu, navodi se kako je on 2019. godine odslužio dvije trećine kazne, te da postoje “uvjerljivi humanitarni razlozi“ za njegovo prijevremeno puštanje.

Autor: Detektor.ba | 07. September 2022. 16:09:09


POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠIH VOJNIH POLICAJACA VRS ZA ZLOČINE U ROGATICI
Za nečovječno postupanje prema zatvorenicima optužen je i Đerić, kojem se, prema tačkama optužnice, između ostalog stavlja na teret da je, osim premlaćivanja, neke od zatvorenika tjerao da jedu svinjetinu i ližu so s poda, čiste i ližu čizme, bacao drveni točak s visine od dva metra na zatočenika, te naredio zatvoreniku da na jednoj nozi obiđe krug oko zatočeničkog objekta.

Autor: NAP | 06. June 2022. 13:06:06


RATNI ZLOČINAC PETKOVIĆ: KAJEM SE ZA POČINJENE ZLOČINE, IZRAŽAVAM SUĆUT SVIM ŽRTVAMA, PORODICAMA I BOŠNJAČKOM NARODU
Prihvatio sam i kaznu koju služim. Za počinjene zločine nema opravdanja ni izlike. Zbog toga osjećam iskreno kajanje i izražavam, i ovom prilikom, duboku sućut svim žrtvama, pripadnicima bošnjačkog naroda, njihovoj rodbini i prijateljima. Imam ljudsku potrebu da to kažem iako sam svjestan da su moje žaljenje i izrazi sućuti slaba utjeha svima koji su izgubili svoje najmilije.

Autor: Vijesti.ba | 07. September 2021. 02:09:22


SUD BIH: TUŽILAŠTVO BIH NIJE PREDLOŽILO PRITVOR ZA SAVČIĆA ZBOG OPASNOSTI OD BJEKSTVA
Milomir Savčić, nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, nakon što mu je Sud BiH odredio pritvor, nije pronađen na kućnoj adresi. Nakon toga je Sud BiH je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 12. August 2021. 05:08:06


POTVRĐENA OPTUŽNICA NEDIĆU I ĐURKOVIĆU ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUčJU UGLJEVIKA
U optužnici se navodi da su optuženici Radomir Nedić i Ratko Đurković, u razdoblju od početka aprila 1992. godine do kraja oktobra 1992. u okviru širokog i sustavnog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga RS usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području općine Ugljevik, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio napada, sudjelovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnom i vjerskom temelju u svezi s ubojstvom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protupravnim, samovoljnim...

Autor: Anadolu Agency (AA) | 25. February 2021. 13:02:13


STUPAR I OSTALI: PRESUDA ZA ZLOČINE U VLASENICI KRAJEM MARTA
Kako je kazala u vezi s tačkom optužnice o pješadijskom napadu na Alihodžiće, svjedoci su naveli da su tog dana vidjeli Stupara, ali su također rekli da nije bilo nikakvog maltretiranja, te da su dobrovoljno otišli, “ali i ne da je Stupar Simo istjerivao iz kuća”.

Autor: BIRN | 24. February 2021. 20:02:15


SAŠA ĆURĆIĆ OSUĐEN NA PET GODINA ZATVORA ZA ZLOČIN U FOČI
Presudom je utvrđeno da je Dragan Zelenović neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno sa Sašom Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je prisilio na seksualno djelo.

Autor: BIRN | 14. September 2020. 12:09:50


RATNI ZLOČINAC MILAN LUKIĆ ODBIO PRIHVATITI DOKUMENTE SUDA BIH
Dva dana kasnije, Sud BiH je ponovno Lukiću uputio dopis kojim se obavještava da je protiv njega potvrđena optužnica, te se od optuženog traži izjašnjenje da li želi da ga kao izabrani branilac pred Sudom BiH zastupa advokat Zoran Živanović iz Beograda, koji ima punomoć za zastupanje optuženog samo pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS).

Autor: BIRN | 17. August 2020. 15:08:46


THACI U HAAGU
Prije nego je ušao u sjedište Ureda posebnog tužitelja (SPO) u Den Haagu, osnovanog kako bi istražio navodne ratne zločine počinjene na Kosovu 1999. godine tokom pobune kosovskih Albanaca protiv režima Slobodana Miloševića, Thaci je izjavio kako se zalaže za "istinu, pomirenje i mir".

Autor: NAP | 14. July 2020. 15:07:43


KUZMANOVIĆ I OSTALI: HAPSILE “MIĆE” I POLICIJA
Markočeviću se sudi s Dušanom Kuzmanovićem i Marinkom Đukićem za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u Tesliću – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik SJB-a i član Kriznog štaba u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef Kriminalističke službe.

Autor: BIRN | 09. June 2020. 21:06:38


ŽALBE NA PRESUDU ZLOČINCU RATKU MLADIĆU U SJENI NEGIRANJA GENOCIDA
“Znate šta bi značilo da ga proglase krivim? Značilo bi jednu veliku pobjedu i da mogu svakom ko brani Mladića i ko stavi njegovu sliku na onolike panoe, u Bratunac kad dođem, da ga gledam očima. Ne bih se plašila kad bi mi bilo zadnje da mu kažem da sam protiv toga. E zato bih voljela da bude presuda, da bude kriv i da se zna da jeste”, govori Mirsada.

Autor: BIRN | 06. March 2020. 20:03:01


RATNOM ZLOČINCU RADISLAVU KRSTIĆU PONOVNO ODBIJEN ZAHTJEV ZA PRIJEVREMENU SLOBODU
Prema zakonima Poljske, osoba koja izdržava kaznu od 25 godina, što je odlukom poljskog suda najduže koliko Krstić može izdržavati u ovoj zemlji, ima pravo podnijeti zahtjev za uslovno prijevremeno puštanje nakon što je izdržala kaznu od 15 godina. U skladu sa ovim propisima i odlukom suda u Varšavi, Krstić je imao formalno pravo da podnese zahtjev za prijevremeni izlazak na slobodu u decembru 2013. godine.

Autor: BIRN | 11. September 2019. 14:09:15


ODBIJEN ZAHTJEV RATNOG ZLOČINCA KARADŽIĆA ZA PREISPITIVANJE ODLUKE O PRIGOVORU NA VISINU KAZNE
MMKS u posljednjoj odluci navodi da je registrar svoju odluku zasnovao na nerazumnom tumačenju pravilnika i da je tu napravio grešku, ali da ta greška nije uticala na ispravnost odluke da ne proslijedi Karadžićev zahtjev sudiji Antonettiju.

Autor: BIRN | 04. September 2019. 18:09:28


SRPSKOM ZLOČINCU MILOMIRU DAVIDOVIĆU POTVRđENO SEDAM GODINA ZATVORA ZA ZLOČIN U FOČI
Prvostepenom presudom iz februara ove godine Davidović je proglašen krivim što je od 3. do 18. jula 1992. godine, nakon što je Dragan Zelenović izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-4 iz fočanskog Srednjoškolskog centra, gdje su bile zatočene, i odveo ih u stan u zgradi “Lepa Brena”, prisilio S-1 na seksualni odnos, nakon čega su je silovali i drugi vojnici.

Autor: BIRN | 22. August 2019. 12:08:33


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif