Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
KOVAÈ, Fuad

Književnik Fuad Kovaè roðen je 1. februara 1965. godine u Zuroviæima kod Gacka.
Od 1982. godine bavi se novinarstvom, a pisao je za mnogobrojne listove i èasopise, i za to vrijeme napisao oko deset hiljada novinskih tekstova svih žanrova.
Poeziju zapisuje više od 25 godina, za koju je 1983. i 1986. godine osvojio dvije prve republièke nagrade (pjesme “Neretva” i ”Sunce u èovjeku”). Prije rata bio je uèesnik skoro svih književnih manifestacija na podruèju tadašnje Jugoslavije, kao prepoznatljivo poetsko ime najmlaðe generacije.
Zastupljen je u biltenu Književne omladine BiH za 1982. godinu. Prozu, poeziju i književnu kritiku veæ godinama objavljuje u mnogobrojnim bh. književnim èasopisima. Autor je zapažene zbirke pjesama “Prozor nad rijekom” (2001.), èiji je izdavaè sarajevski “Zonex ex libris”, a recenzenti – književnici Hadžem Hajdareviæ, Mustafa Cico Arnautoviæ i Admiral Mahiæ.
Za pripovijetku “Bijeli konj” nagraðen je treæom nagradom \"Zija Dizdareviæ\" za najbolju bh. pripovijetku u 2000. godini. Autor je knjige pripovijedaka “Bijeli konj” (2004.).
Trenutno radi na dva projekta, i to historiografskoj knjizi (u koautorstvu sa prof. dr. Salkom Èamparom), èija se konaèna realizacija oèekuje do februara 2006 godine i knjizi intervjua radnog naziva “100 RAZGOVORA”, sa planiranim završetkom do kraja 2005. godine. Ima pripremljenu stihozbirku pod nazivom “Nikad zavièaj”, i knjigu djeèijih pjesama i prièa. Itd.
Priredio je i recenzirao nekoliko knjiga bh. autora, meðu kojima i roman “Kama i jama”, Tahira Pervana, ratni triler “Bitka za Sarajevo”, Kerima Luèareviæa, historiografsku knjigu “Prozor 1992.-1995.- Hronika zloèina”, Mesuda Here, itd.
Koautor je (sa novinarom Mustafom Boroviæem) knjige ratnih zapisa “Godine opstanka” (2001.), èiji je izdavaè TZU iz Sarajeva, recenzenti prof.dr. Šemso Tucakoviæ i Mirsad Æatiæ Èuperak, a prireðivaè i urednik književnik Isnam Taljiæ.
Èlan Saveza novinara BiH i Društva pisaca BiH u statusu slobodnog umjetnika, odnosno prosionalnog pisca.
Od januara 1994. godine pa sve do marta 2005. godine i gašenja magazina “Ljiljan”, bio je jedan od zapaženih novinara. Èlan je redakcije podlistka “Slovo”, èiji je izdavaè Društvo pisaca BiH, a izlazi jednom mjeseèno u okviru sarajevsnih dnevnih novina “San”. Trenutno živi na Ilidži.



[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif