Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
MUSLIMOVIC, Fikret

General Fikret Muslimovic je rodjen 9. decembra 1948. godine u selu Rasljeva, Gracanica. Vojnu akademiju kopnene vojske, smjer artiljerije, zavrsio 1971. godine, kada je proizveden u cin potporucnika. Od 1978. do 1980. godine zavrsio Visoku vojnu politicku skolu u Beogradu, kao prvi u rangu za svoju klasu, sa prosjecnom ocjenom 9,86. Pohadjao je i Ratnu skolu u Beogradu 1991. godine, ali zbog neslaganja sa konceptom angaziranja JNA u ratu koji je tada otpoceo u Hrvatskoj, kao i zbog neslaganja sa postupcima rukovodstva Srbije i rukovodstva JNA u fasizaciji JNA i svodjenja te armije na srpsko-crnogorsku cetnicku vojsku, septembra 1991. godine, u cinu potpukovnika, napusta ratnu skolu i JNA. Tokom sluzbe u bivsoj JNA obavljao je razne duznosti, prvo komandne u jedinicama artiljerije, a zatim visoke funkcije u sluzbi vojne sigurnosti.
Neposredno pred pocetak rata u RBiH, od napustanja JNA septembra 1991. pa do aprila 1992. godine, zivi tesko, pod prismotrom i prijetnjama sigurnosti i policijskih struktura JNA. Da bi izdrzavao porodicu, pocinje se baviti trgovinom, radeci po sarajevskim pijacama. Odmah nakon priznanja RBiH, od 8. aprila l992. godine, obavlja rukovodne funkcije u sluzbi sigurnosti Glavnog staba Armije RBiH. Kao nacelnik Uprave bezbjednosti Staba Vrhovne komande, organizira borbu za suzbijanje svih blokada u stvaranju Armije RBiH sa efikasnim i jedinstvenim rukovodjenjem i komandovanjem. Pri tome je izlozen raznim intrigama, pa i fizickim napadima kojima se zeljelo sprijeciti stvaranje stabilnog stanja i odnosa u Armiji RBiH.
Obavljao je i duznosti savjetnika za vojna pitanja predsjednika Predsjednistva RBiH. Od oktobra 1993. godine obavlja duznost zamjenika nacelnika Uprave za moral u Stabu Vrhovne komande Armije RBiH, a od maja 1994. godine i duznost celnog predstavnika Armije RBiH u Zdruzenom stabu-stozeru Armije RBiH i Hrvatskog vijeca obrane.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet