Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
OSMANAGIC, Muris

po profesiji je rudarski inzinjer, univerzitetski profesor prije rata za postdiplomski studij u rudarstvu i energiji na Rudarsko-geoloskom Fakultetu u Tuzli i Masinskom fakultetu u Sarajevu. Radio je na mjestu tehnickog i glavnog direktora Srednjobosanskih rudnika mrkog uglja Kakanj, Zenica, Breza i Bila sa 14.000 rudara, zatim je bio Republicki sekretar za industriju, energetiku i trgovinu, direktor Zajednice za visoko obrazovanje u Sarajevu, sekretar Republicke zajednice za naucni rad i Republicki savjetnik za nuklearnu energiju.
Doktorsku dizertaciju dipl. ing. Muris Osmanagic odbranio je iz oblasti gorskih udara u Beogradu (1965), za profesora na Rudarsko-geoloskom fakultetu u Tuzli izabran je 1971. godine, a za svoj patent celicne podgrade za rudnike dobio je purpurnu medalju na Svjetskoj izloibi pronalazaka u Briselu (1963). Za uvodjenje novih otkopnih metoda u rudniku mrkog uglja Zenica dobio je Sestoaprilsku nagradu grada Zenica (1957), za doprinos nauci 27-julsku nagradu naroda Bosne i Hercegovine (1969), za svoja objavljena naucna djela iz oblasti energije Republicku nagradu Veselin Maslesa (1972) i za doprinos svjetskoj riznici nauke u oblasti rudarstva, najvisu nagradu naroda Jugoslavije – nagradu AVNOJ-a (1982). Bio je glavni istrazivac prva dva americko-jugoslavenska istrazivacka projekta iz oblasti rudarstva, u organizaciji Rudarskog instituta Tuzla, US Bureau of Mines, Washington i US Geological Survey-Reston (1982-1990), za ciju je realizaciju dobio priznanje americke strane. U periodu 1981/82. bio je predsjednik Americko-jugoslavenskog odbora za naucno-tehnolosku saradnju i za svoj rad na unapredjenju nauke dobio je priznanje americke vlade. Na godisnjoj skupstini Americkog udruzenja naucnika i rudarskih inzinjera, odrzanog na Politehnickom univerzitetu Virginia u Blacksburgu (1985), imao je ulogu kljucnog govornika (key note speaker).
Profesor Muris Osmanagic objavio je osam knjiga i 90 naucnih radova. Jedan broj naucnih radova izlozio je na nizu medjunarodnih naucnih simpozijuma i kongresa u Njemackoj, Francuskoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Kini, Honkongu, Keniji, Austriji, Australiji, Kanadi i Sjedinjenim Americkim Drzavama (Los Angeles, San Antonio, Denver, Blacksburg, New York i Washington).[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet