Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
RIZVANBEGOVIC - STOCEVIC, Arif Hikmet-beg

je rodjen u Stocu 1839. Umro u Carigradu 1903. godine.
"Arif-beg Rizvanbegovic-Stocevic, koji je poznat na turskom Parnasu pod imenom Hersekli Arif Hikmet" (i kog mnogi smatraju posljednjim turskim klasikom) "sin je Zulfikari Nazif-paše, unuk glasovitog vezira Ali-paše, a bratic Rifat-bega i Habibe hanume. U jedanaestoj godini zivota, na prijedlog djeda mu, imenovan je miri-alajom [pukovnikom] hercegovackih lenskih konjanika. Na njega se moze primijeniti ona Shakespeareova:
"Rano pocinje jutro poput duha mladica koji hoce da se pokaze svijetu".

Iza najezde zloglasnog Omer-paše Latasa, koja je Bosnu i Hercegovinu u crno zavila, morao je s cijelom porodicom preseliti u Sarajevo, odakle je otišao u Carigrad i tu se zdušno posvetio nauci. Ovaj rijetki talenat, kako ga zove Mehmed Dzemal, brzo se upoznao s tri literature: arapskom, perzijskom i turskom. Po svršetku nauka, cast miri-alaja pretvorili su mu u "hadzedjanluk" i namjestili ga u predsjedništvo ministarstva, ali - videci da mu ne daju naprijed, napustio je sluzbu i povukao se ukraj.

Godine 1868. po nagovoru Dzevdet-paše stupio je u istom osnovano ministarstvo pravde, gdje je kroz cetiri godine dotjerao do savjetnika u prizivnom sudu. Nastupom sultan Hamida na vladu, nastali su po Hikmeta dani iskušenja. Što je imao imetka u Hercegovini, sve je dotle prodao i potrošio. Ostati u sluzbi bilo mu je teško, a zahvaliti se još teze. Nu kad mu 1879. sniziše placu na 2500 groša, predade ostavku i poteze se ukraj. Nakon tri godine opet bude imenovan predsjednikom suda u Brusi. Kad mu je 1883. umrla majka, spopane ga melanholija, pa se opet zahvali i dodje u Carigrad, ali ne moze dugo izdrzati pa zatrazi da ga opet
reaktiviraju. Kao predsjednik suda sluzio je u Manastiru [Bitolju], Janji, Kastamuniji, Adami i Dzezairi Bahri Sefidu. Godine 1896. zauzimanjem nekih prijatelja i znanaca, premješten je u Carigrad kao savjetnik prizivnog sudišta. Tri godine kasnije imenovan je savjetnikom u vrhovnom sudu, što je po prilici cast dvorskog savjetnika.

Hikmet je bio medju ucenim - ucen, medju pjesnicima - pjesnik, medju bekrijama - bekrija, medju mladezi - mladic, medju sudcima - sudac i prijatelj pravde, medju Midhatom, Kemalom Savijom, i drugim propovjednicima naprednih ideja u Turskoj - neustrašivi pobornik ustava i slobode. Zato i nije mogao, uza sve velike vrline i ucenosti, ni dotjerati daleko nego je uvijek bio zapostavljen i premještan iz jednog vilajeta u drugi.

Iako je proveo dvije trecine zivota izvan domovine, ostao je uvijek dobar rodoljub i pravi sin hercegovacke grude do zadnjeg casa. Nije nikada tajio cuvstva koja je osjecao prema onom svetom kršu, niti je krio ljubavi koju je gajio prema svome narodu.

"Brojne pjesme i druga knjizevna djela trajna su svjedocanstva da je daleko dotjerao na tom polju, mozda dalje nego i jedan njegov predšasnik. Najviše nas privlaci njegova individualnost u svemu: u zivotu i djelima, a najviše nas zadivljuje njegova krijepost i znacaj, pun prirodjenog ponosa i eticke snage i moralno nas veze da ga stavimo medju velikane koji imaju velikih zasluga za prosvjetu i humanost." [Piše Sabah, 1903] Popevši se na krilima poletna duha do vrhunca istocnog Parnasa, gledao je ponosno kroz cijeli burni zivot na svoju okolicu i na velicanstvene gajeve istocne poezije, košto promatra siva sokolina s ruševina grada Blagaja pitome dubrave i tuzne ostatke ostataka Ali-pašine moci i slave. Iz njegove duše provreli bi stihovi kao iz vrela Bune s nekim grandioznim šumom, koji u slušaoca ulijeva udivljenje." (Safvet-beg Bašagic, 1912).

Da završimo Hikmetovim stihom:

"Kad god me stigne kob vremena, naci ceš me da sam nesabran prema nesrecama."



[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif