Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
TANKOVIC, Dr. Semso

Roðen je, igrom sudbine, u Bosanskom Novom 16. 02. 1942. godine kao èetvrto i najmlaðe dijete roditelja Fatime Tankoviæ roð. Nuhbegoviæ i oca Šemse. Otac mu je bio prometnik na željeznici, službovao je po razlièitim mjestima Kraljevine Jugoslavije i kasnije NDH (Nezavisne države Hrvatske) tako da svo èetvoro djece imaju razlièita mjesta roðenja: Rogatica, Foèa, Križevci (Hrvatska) i naravno Bosanski Novi. Osnovnu školu i gimnaziju pohaðao je u rodnom gradu. Nakon gimnazije odlazi na studij ekonomije u Zagreb. Diplomirao je 1968. godine.
Nakon diplomiranja radio je kao srednjoškolski profesor na Srednjoj hotelijerskoj školi u Zagrebu. Imao je osobitu sreæu da mu je prvi posao bio obilježe izuzetne liènosti kao što su direktor škole dipl. ing. Mirko Sagrak te profesorice mr, Zora Markoviæ, Renata Schulz – Smodek, Hinka Kampuš, Klara Kljuèariæ i mnogi drugi. To je bilo razdoblje njegovog intenzivnog rada i uèenja. Vjeèno je zahvalan svim kolegama koji su poticali u njemu žar za uèenjem, ali i svim uèenicima koji su mu pomogli da zajednièki rade i stvaraju.

Osnivanjem Više hotelijerske škole prelazi u tu visokoškolsku instituciju. Istovremeno upisuje se na postdiplomski studij na Ekonomskom fakultetu Sveuèilišta u Zagrebu «POLITIKA EKONOMSKOG RAZVOJA I METODE ANALIZE». Odabrao je smjer «Kvantitativne metode ekonomske analize». Magistarski rad pod naslovom «Analiza faktora koji utjeèu na formiranje i velièinu turistièke potražnje» odbranio je 1980. godine. Šest godina kasnije odbranio je doktorsku tezu «EKONOMETRIJSKA ANALIZA I PROGNOZIRANJE TURISTIÈKE POTRAŽNJE U SFRJ».

Ovdje posebno naglasavamo da je dr. Tankovic ukljucen u pokret Bosnjaka od pocetka formiranja visestranackog sistema u bivsoj SFRJ. Jedan je od osnivaca Stranke demokratske akcije, dok duznost predsjednika SDA Hrvatske uspjesno obavlja od samog osnivanja.
U vrijeme agresije na BiH i Bosnjake, bio je ucesnik na brojnim demonstracijama za Bosnu na kojima je skretao paznju javnosti na desavnja koja se cine u BiH. Takodjer, sirom zapadne Europe, ucestvovao je na brojnim seminrima i simpozijima, na kojima je sirio istinu o Bosni i Bosnjacima.


Školovanje:


· 1986. godine doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, naslov doktorske disertacije: 'Ekonometrijska analiza i prognoziranje turistièke potražnje u SFRJ'
· 1980. godine magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, naslov magistarskog rada: 'Analiza faktora koji utjeèu na formiranje i velièinu turistièke potražnje u Jugoslaviji'
· 1968. godine diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu


Èlanstvo:


· Hrvatsko statistièko društvo
Sekcija znanstvenih radnika za turistièka istraživanja RH

(ERK)



[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif